Afine – Delicii de prin drumeţie sau din cultura grădinii

Fie că aveţi afine din cultura grădinii, ori vă aflaţi în concediu la munte şi faceţi drumeţii pe cărări de munte afinele se culeg până toamna. Negre şi bune, afinele îi încântă pe cei mici şi pe cei mari deopotrivă.Fructele mici şi acrişoare sunt bogate în substanţe antioxidante şi conţin foarte multă vitamina C. Ele se coc toată vara şi pot fi păstrate în congelator. De multe ori dacă sunteţi în trecere pprin zona localităţilor de deal şi munte puteţi cumpăra coşuleţe cu afine proaspete. Afinele de cultură sunt mai mari decât cele sălbatice şi au coaja mai rezistentă.


Afinele fac parte din genul Vaccinium, arbuştii pitici sunt pereni şi fac fructe de un albastru închis. Fructele coapte au un gust dulce, cu aciditate variabilă. Arbustul este originar din America de Nord, Europa şi Asia, la noi în ţară cresc în mediul natural în zona de deal şi munte, în multe regiuni, unde tufele se înmulţesc în voie. Fructele se coc din iulie până în septembrie. În cultură întâlnim şi soiuri de afine cu fructe mari, însă în detrimentul gustului, ele având un gust apos. În schimb, fructele soiurilor de cultură sunt mult mai rezistente , au o coajă mai tare şi pot fi depozitate pentru mai mult timp. Cultura afinelor este foarte răspândită la ora actuală, pricipalii producători fiind Canada, America de Nord, America de Sud şi Europa. Afinele se vând proaspete sau procesate, sub formă de fructe congelate, suc de fructe, fructe uscate, piureu de fructe. Conţin o mulţime de substanţe nutritive şi o cantitate mare de magneziu, vitaminele B6, C, K, şi multe fibre. In special afinele sălbatice conţin antociani şi alţi pigmenţi antioxidanţi, precum şi diferite fitochimicale care joacă un rol important în reducerea riscului apariţiei anumitor boli. O substanţă chimică izolată din frunze poate bloca replicarea virusului hepatitei C. De asemenea afinele previn infecţiile tractului urinar.

 

Comments are closed.