Amaryllis – bulbi de Amaryllis – Hippeastrum vittatum – cel mai simplu ghiveci cu flori pentru începători

Amaryllis – Hippeastrum – Dacă plantaţi bulbii la începutul lunii martie cu siguranţă veţi avea flori pentru Sărbătorile Pascale

 


Pentru un grădinar începător, iniţierea ar trebui să înceapă cu plantarea diverselor specii bulboase, este o variantă foarte uşoară de cultivat, nu necesită cunoştinţe deosebite, iar succesul este garantat. Bulbii pe care-i găsim în comerţ sunt obţinuţi prin culturi intensive, au înmagazinate substanţe suficiente de rezervă pentru ca atunci când îi veţi planta vor exploda pur şi simplu. Dacă căutaţi în sectorul de bulbi din raioanele de profil, opriţi-vă atenţia asupra celor de amaryllis ( sau pot fi denumiţi hippeastrum pe etichete , este acelaţi lucru), sau gloxinia, sau begonia etc. Alegeţi bulbii cu cea mai mare dimensiune, cărnoşi , sănătoşi, tari la atingere, dacă nu aveţi posibilitatea să faceţi un amestec de pământ din turbă cu nisip şi pământ de mraniţă atunci cumpăraţi un sac de pământ pentru flori de 20 de litri, este suficient pentru câteva ghivece de flori. O dată făcută această alegere plantarea nu mai este decât o simplă joacă. Speciile care ar putea fi plantate la începutul lunii martie  pentru a ne bucura de flori pe timpul sărbătorilor pascale sunt amaryllis, zambilele ( hyacinthus orientalis ), muscari ( zambile cu moţ ).

Toate aceste specii de flori bulboase pot fi plantate în luna martie la ghivece, sau în jardiniere pe balcon, ele având o dezvoltare rapidă.

Hippeastrum , acest grup de specii din care face parte şi Amaryllis, cuprinde un număr de peste 600 de specii din familia Amaryllidaceae, cu originea în zonele tropicale ale Americii de Sud, şi sunt cultivate ca plante ornamentale pentru aspectul lor decorativ prin flori mari, sub formă de trompetă, grupate. Aceste specii au devenit populare pentru creşterea în interior, pentru că bulbii sunt sensibili la îngheţ şi nu suportă temperaturile reci de peste iarnă.

Se pare că a fost adus în europa de crescătorii olandezi undeva prin secolul 18 din America de Sud şi Mexic, după unii se spune că au fost aduşi din Africa de SUD tot prin acea perioadă. Cert este că olandezii deţin supremaţia la nivel mondial în ce priveşte creşterea şi cultivarea acestor bulbi de amaryllis . Există astăzi o multitudine de culori, unele soiuri bicolore, cu flori duble întâlnim la producătorii din Japonia, cu flori dungate, în marea lor majoritate pornesc de la nuanţe de roşu şi alb. Bulbul este de dimensiune foarte mare în raport cu alte specii bulboase, poate fi de la 6 pâna la 12 cm diametru, globulos şi prevăzut cu un colet scurt. Frunzele sunt verde închis, liniare, la o plantă întâlnim în jur de 5-6 frunze maxim, iar tulpina florală este groasă, goală pe dinăuntru, poate atinge lungimi de 30 până la 60 cm, pe vârful tulpinii florale se vor dezvolta viitoarele flori la fel de mari în diametru, pot atinge şi 25 – 30 cm în diametru la hibrizii noi apăruţi recent.

Fişă tehnică

Expunere

După ce a-ţi plantat bulbul într-un ghiveci de dimensiuni generoase, cu diametru de 20- 25 cm sau chiar mai mult, udaţi bine şi aşezaţi-l în faţa unei ferestre  bine luminate şi ventilate. Atenţie, planta nu trebuie expusă razelor directe ale soarelui.

Substratul de pământ

Un amestec de pământ cu multă mraniţă, gunoi de grajd, pământ de pădure şi turbă. Deci un sol fertil, bogat în humus şi substanţe organice, cu un ph între 6 şi 7. La plantare lăsaţi o treime din bulb neacoperit cu pământ,şi după aceea udaţi.

Apă

Udaţi astfel încât să păstraţi substratul umed, fără să băltească apa, umezeala excesivă poate genera boli ale bulbului.

Fertilizare

La plantare şi după aceea în prima lună , o dată cu apa de udat folosiţi un îngrăşământ bogat în fosfor şi potasiu, pentru o dezvoltare optimă a bulbului. Găsiţi în comerţ îngrăşământ pentru plante cu flori. După înflorire, reduceţi fertilizarea, iar udările trebuie făcute mai rar, iar în toamnă suspendate complet.

Înmulţire

Prin seminţe şi bulbili. Prin seminţe este o metodă mai grea pentru începători, dar prin separarea bulbililor şi replantarea lor succesul este deplin. Această operaţie se face toamna după ce s-au ofilit şi frunzele, puteţi scoate bulbii din ghiveci, apoi uscaţi-i la soare o săptămână, si după aceea depozitaţi-i într-o magazie nu prea rece până în martie anul următor.  În imaginea de jos aveţi un ghiveci cu amaryllis plantat cu un an în urmă, şi se văd foarte clar cum din sol pornesc de fapt 2 plante, 2 rânduri de frunze, ce sunt de fapt bulbul mare din anul precedent care se pare va înflori şi anul acesta, iar alături bulbilul ce nu s-a despărţit în toamna precedentă şi în acest an i-au pornit în vegetaţie un rând de frunze. Aşadar, este foarte simplu să începeţi cultivarea de amaryllis, succesul fiind garantat 100 %.

 

Mult succes!

 

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 28.03.2011

 

Comments are closed.