Amenajări peisagere cu gazon

Autor: Gabriela Chiorcea, inginer peisagist

Gazonul reprezintă un element important în orice amenajare peisageră, fapt care explică întrebuințarea cu precădere a acestuia pe suprafețe variabile de teren, atât cu rol decorativ,cât si funcțional.  Gazonul este un amestec de plante erbacee (graminee), cu diferite texturi, sau culori, având caracter ornamental pentru că  aduce un plus de frumusețe în spațiul compozițional,  sau util, atunci când este folosit pentru terenuri sportive, în loc de pavaj, sau la mascarea unor zone care au diferite alte utilizări. Gazonul este foarte versatil, fiind utilizat sub diferite rețete, pentru că există sute de specii de plante ierboase care pot fi combinate, în funcție de climă, de trafic, de caracterul, sau amplasamentul amenajării respective. Depinzând de situație, se pot utiliza anumite tipuri de gazon care să fie rezistente la secetă, arșiță, îngheț, sau circulație intensă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipuri de gazon cu textură: fină, medie, sau grosieră.

   Gazonul, acest amestec de ierburi este utilizat cu succes pentru amenajarea de:

– Zone cu Peluze, în parcuri și grădini, unde acesta ocupă suprafețe variabile, în funcție de mărimea și design-ul  amenajării peisagere.

Covoare decorative, unde acesta, fie pune în evidență plantele de lângă el,  fie acoperă vecinătatea, sau îmbracă diferite forme de relief, precum delușoare,  adâncituri etc.

Terenuri pentru practicarea golfului, unde gazonul ocupă suprafețe mari de teren, fiind așezat pe 70% – 85% din suprafața totală a amenajării.

Terenuri sportive pentru: footbal, rugby, tenis de câmp, hochei pe iarbă, oină, etc. Suprafețele gazonante având în acest caz dimensiuni standard, în funcție de sportul practicat, sau amplasamentul terenului.

 

 

 

 

 

Teren de golf.                             Teren pentru pacticarea sportului.

Printre țările europene care folosesc gazonul,  Anglia este „campioană” la utilizarea acestuia în amenajările de orice tip, de la parcuri și grădini, până la terenuri sportive, având deja o tradiție de câteva sute de ani în acest domeniu. Acest fapt se datorează climei propice din această zonă a globului, gazonul dezvoltându-se foarte bine pe tot parcursul anului.

Zone ample cu peluze din parcurile englezești.

    În amenajarea grădinilor de mici dimensiuni, gazonul este foarte important pentru a da senzația de spațiu mai mare, dar și de mai mult „verde”.  În acest  caz, covorul de iarbă se amplasează, de obicei, în prim-plan, iar restul vegetației, floricole, arbustive, sau arboricole, amenajate  în fundal, cât mai la marginea compoziției.

          Amenajarea unei grădini mici cu ajutorul gazonului.    

                                   

Amenajarea unei mici terase pe acoperisul unei clădiri.

Putem concluziona, așadar, că importanța estetică și funcțională a gazonului este foarte mare, încât el nu trebuie să lipsească din nicio amenajare peisageră, indiferent de stilul abordat, sau de dimensiunile spațiului care urmează a fi amenajat, deoarece el dă intotdeauna  un plus de eleganță, unitate, sau „verde” compoziției.

Pentru comenzi de rulouri de gazon cereti oferta la adresa noastra de e-mail contact@iseoverde.ro

Pentru comenzi rapide telefon 0744539955

Sursa imaginilor:

http://best-lawn.net/wp-content/uploads/2011/12/types-of-grass.jpg

http://www.better-lawn-care.com/images/Grass_types_002.jpg

http://www.granieritravel.ro/index.php/common/resizeimage/agolf-_slash_-quinta_1.png

http://images04.olx.ro/ui/14/82/66/1348729644_441817666_1-Fotografii-de–Terenuri-de-Fotbal-Sintetice.jpg

http://www.cityscouter.com/images/munich/the-monopteros.jpg

http://blog.insureandaway.co.uk/wp-content/uploads/2012/06/london-parks.jpg

http://www.bluetulipgardendesign.co.uk/p2evans.html

http://www.secretgardens.com.au/landscape-design-ideas/garden-design-longueville/

 

Comments are closed.