Andrė Le Notre, Magicianul Grădinilor Clasice Franceze (I)
Autor: Ing. Peisagist Gabriela Chiorcea
Andrė Le Notre a intrat în istoria arhitecturii peisagere universale prin creațiile sale, ajungând celebru datorită modului în care a proiectat și amenajat o serie de parcuri și grădini, devenind creatorul Stilului Clasic Francez.
Le Notre se naște în luna martie, a anului 1613, într-o familie de grădinari regali. Studiile și pregătirea sunt realizate într-un mediu de artiștii, unde dobândește informații despre grădinărit. Studiază pictura timp de 10 ani pe lângă un pictor regal (Francois Vouet), căpătând noțiuni de perspectivă în pictură. Le Notre își însușește și o serie de noțiuni de arhitectură, de la arhitectul regal Jules Hardouin Mansart, acesta fiind unul dintre cei mai importanți arhitecți europeni ai secolului al XVII-lea.
În timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, cunoscut ca Regele Soare, Andrė Le Notre a devenit, la vârsta de 30 de ani, Grădinarul Șef al palatului regal, lucrând mult timp pentru acesta, fiind remarcat, de către rege, odată cu amenajarea parcului Vaux – le – Vicomte. Le Notre a realizat parcuri ca: Versailles, Vaux – le – Vicomte, Chantilly, Sceaux, Saint – Cloud, a reamenajat grădinile Tuileriers, Fontainebleau, Saint – Germain-en Laye, etc.
În perioada barocă, la curțile regale sau nobiliare, luxul era folosit în exces, în arhitectură, decorațiuni interioare, dar și în amenajările peisagere. În aceste spații, interioare sau exterioare, se organizau petreceri fastuoase, pline de strălucire, după tipicul epocii.
Andrė Le Notre ș-a desfășurat activitatea, ca Arhitect Peisagist, în plină perioadă barocă, când parcurile sau grădinile franceze se desfășurau pe spații vaste, dând măreție și grandoare acestora.
Reședința monahului, palatal sau castelul, este așezată într-o poziție dominantă (în zone mai înalte, sau înconjurate de apă), reprezentînd capul compoziție. Unitatea compoziției este dată de dispunerea geometrică a elementelor, care compun ansamblul, față de axa dominantă, așezată central, reprezentând perspectiva centrală. Perspectivele secundare sunt axe așezate perpendicular pe cea principală, subordonându-se acesteia.
Ansamblul compozițional al parcurilor este realizat pe terase ample, cu mici denivelări, pe care sunt amenajate compoziții vegetale geometrice, având elemente construite ca: scări, ziduri de sprijin, balustrade, etc. (Ana – Felicia Iliescu, 2006).
În preajma palatului sunt amenajate compoziții vegetale de talie mică, formate din broderii din Buxus, arbuști tunși geometric și plante floricole, într-o combinație echilibrată cu elementele construite și sculpturale: fântâni decorative, bazine cu apă de mari dimensiuni, și statui, sau grupuri statuare (Ana – Felicia Iliescu, 2006).
Prin aliniamentele din arbori tunși, se accentuează măreția compoziției peisagere, atrăgând atenția asupra perspectivelor, făcându-se trecerea la zona de parc, propriuzisă. Unde se găsesc, în principal, plante arboricole de talie mare, tunse, care mărginesc, în general, canale imense cu apă.
În zona parcului se găsesc spații delimitate de ziduri din vegetație tunsă (arta topiară), care adăpostesc fântâni cu jeturi de apă, bazine cu ansambluri sculpturale, rocârii, colonade, treaje, etc. (Ana – Felicia Iliescu, 2006).
Exemple de grădini și parcuri amenajate sau reamenajate de Andrė Le Notre
Grădina Tuileriers – Aceasta reprezintă, pentru Le Notre, prima realizare ca proiectant și executant, după preluarea de la tatăl său a îngrijirii grădinii.
Grădina aparține palatului, care a fost ridicat în secolul al XVI-lea, sub îndrumarea Caterinei de Medici. Aceasta este împărțită în careuri regulate, unde apar elemente construite (bazine cu apă, labirinturi, pavilioane, etc.) și unde simetria este echilibrată, chiar dacă fiecare careu adăpostește un alt tip de amenajare. Le Notre a adus timp de 30 de ani îmbunătățiri acestei grădini.
Grădina Fontainebleau – Aceasta era deja amenajată când Le Notre ș-a adus contribuția. Prin intervenție, acesta a adus unitate amenajării, diminuând asimetria compoziției. A modificat grădina, amenajând un mare parter, având în centru un bazin pătrat, cu latura de 60 de metrii, iar în mijlocul acestuia un jet de apă amenajat în central unei rocării.
Terasa din jurul bazinului a fost realizată cu un metru mai sus decât întregul parter, pentru a putea fi văzut, mai bine, bazinul.
Le Notre a mai realizat un canal, mărginit de aliniamente arboricole, lung de peste un kilometru, așezat aproape paralel cu palatal, plecând dintr-o latură a terasei din jurul bazinului pătrat.
Bibliografie:
“Arhitectura Peisageră”, de Ana – Felicia Iliescu, apărută la Editura “Ceres”, București, în 2006.
Sursa imaginilor:
Google Earth
http://moethesoutherngal.blogspot.ro/2011/04/palace-at-versailles.html
http://www.students.sbc.edu/matyseksnyder04/lenotre_files/image001.jpg
http://rmitla10-tf3h3.blogspot.ro/2010/08/garden-in-movement.html http://www.bookdrum.com/images/books/171272_m.jpg
http://www.students.sbc.edu/gregg09/Versailles%20images/Versailles%203.jpg
http://chaos.co.nz/pics/france16.jpg
http://www.traveljournals.net/pictures/l/18/185581-the-garden-versailles-france.jpg
http://www.castles.org/castles/Europe/Western_Europe/France/Fontainebleau/fontaineableau7.jpg
http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/217815.jpg
http://farm4.staticflickr.com/3087/3158656034_1ac0ef86bc_z.jpg
http://www.travel-in-paris.com/wp-content/uploads/2012/05/sain-germain.jpg
http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/40268785.jpg
http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/68974412.jpg
http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/39531578.jpg
http://eatlovesavor.com/wp-content/uploads/2012/04/bigstock-Versailles-Garden-France-19418069.jpg
http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/7064816.jpg
http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/53455638.jpg