Andrė Le Notre, Magicianul Grădinilor Clasice Franceze ( II )

Autor: Ing. Peisagist Gabriela Chiorcea

Andrė Le Notre a intrat în istoria arhitecturii peisagere universale prin creațiile sale, ajungând celebru datorită modului în care a proiectat și amenajat o serie de parcuri și grădini, devenind creatorul Stilului Clasic Francez.

Exemple de grădini și parcuri amenajate sau reamenajate de Andrė Le Notre

Grădina Saint – Germain-en Laye – Andrė Le Notre a realizat, aici, mari partere, la fel ca la Fontainebleu, cu axul principal perpendicular pe palat. A amenajat un bazin mare, în central căruia a amplasat un jet de apă, cu o înălțime foarte mare și o terasă mare, de aproximativ 3 kilometrii pătrați.

       Parcul Versailles Reprtezintă lucradea de căpătâi a lui Andrė Le Notre. Palatul a fost construit în anul 1623, de către regele Ludovic al XIII-lea și extins câțiva ani mai târziu, împreună cu grădinile sale. Modificările semnificative vor fi făcute, de către Le Notre, în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. În anul 1682 Versailles-ul devine reședința regală permanentă.

Le Notre începe lucrările de amenajare și reamenajare în anul 1650, la vârsta de 37 de ani, continuând să aducă îmbunătățiri parcului timp de cincizeci de ani, până în septembrie 1700, anul morții sale.

Întregul parc se desfășoară pe 2 axe principale, cea longitudinală începe de la palat și se termină în brațul cel mai lung (peste 1.500. metri) al unui canal în formă de cruce, iar axul transversal străbate compoziția de la Nord la Sud. Inițial, amenajarea se întindea pe 600 de hectare, acum depășește 850 de hectare și are ca element compozițional alegorii ale Zeului Soare – Apolo.

Deoarece zona era mlăștinoasă, Le Notre a adus cantități imense de pământ, pentru a transforma terenul, realizând vaste perspective. Marile amenajări ale parcului au durat până în preajma lui 1680, dar decorarea cu elemente construite și sculpturale, până în anul 1688.

Andrė Le Notre a amenajat mari plantații, în mijlocul cărora a introdus, așa numitele, Cabinete de verdeață, decorate cu zone pentru recreere și amuzament.

Pe lângă decorul vegetal este utilizat și cel al marilor piese de apă, combinate cu statui sau grupuri statuare și peste 1.400. de jeturi de apă, care erau alimentate printr-un apeduct.

       Parcul Vaux – le – Vicomte – Le Notre realizează această amenajare, împreună cu alți doi artiști, Eois Le Vau și Charles Le Brun, pentru ministru de finanțe, Foquet. Această amenajare face vâlvă, stârnind gelozia lui Ludovic al XIV-lea, care dă ordin ca ministrul să fie arestat, confiscândui-se și averea.

Palatul este situat pe o insulă artificială, înconjurat de un canal, care este legat prin poduri, de zonele cu grădini.

Axul principal are partere decorate cu broderii din Buxus, combinat cu pietriș colorat, iar bazinele sunt frumos ornamentate și echilibrate compozițional. Întreaga amenajare crează o iluzie optică, care determină o alungire aparentă a perspectivei, creând un efect deosebit.

       Parcul Chantilly – Castelul a fost construit într-o zonă mlăștinoasă, zona din jurul acestuia fiind înconjurată de apă. Axul principal este așezat aproape lateral față de castel, zona aceasta fiind o peninsulă, aici fiind terasa care guvernează ansamblul compozițional. Întreaga amenajare are o serie de bazine și canale, unul dintre canale are apă curgătoare și are o lungime de aproximativ 1.800. de metri.

       Parcul Sceaux – Amenajarea are 2 axe principale, pe una dintre axe fiind realizată o cascadă, alcătuită dintr-o suită de bazine, întreg ansamblul se varsă întru-un bazin octogonal, din mijlocul căruia țâșnește un jet de apă.

Pe una dintre axele principale se află un canal, lung de peste 1.000. de metrii, cu o lățime de 55 de metrii. Aleile sunt însoțite de aliniamente din arbori tunși.

 

       Andrė Le Notre a proiectat și amenajat cele mai frumoase parcuri și grădini, din vremea lui și nu numai, fiind considerat fără egal în Arta Grădinilor din secolul al XVII-lea, datorită viziunilor, asupra spațiului, și a inovațiilor sale, în domeniu. Le Notre a avut o serie de discipoli, în decursul vieții, având o mare influență asupra stilului de amenajare peisageră, din Europa și America, fiind creatorul Grădinii Clasice Franceze.

Amenajările peisagere, ale lui Le Notre, au fost realizate pe suprafețe foarte mari de teren, cu denivelări, în zone mlăștinoase și neprietenoase. Cu toate acestea, el a reușit să îmblânzească solul, dând unitate și coerență spațiului și creând compoziții deosebite.

Le Notre a reușit, cu ajutorul apei, să creeze jocuri de lumini și strălucire, prin reflexia soarelui în apa canalelor, a bazinelor, sau a fântânilor decorative. Totodată a folosit și umbra vegetației arboricole, ca alternanță la lumina solară, creând locuri întunecoase, iar parterele reprezintă spațiile neutre, intermediare (între jocurile de lumini și umbre), din ansamblul compoziției.

Parcul Palatului Versailles este capodopera sa, în proiectarea și amenajarea peisageră, aici arta topiară este desăvârșită, elementele construite și cele sculpturale sunt îmbinate armonios cu restul compoziției vegetale, spre încântarea vizitatorului.

 

Bibliografie:

“Arhitectura Peisageră”, de Ana – Felicia Iliescu, apărută la Editura “Ceres”, București, în 2006.

Sursa imaginilor:

Google Earth

http://moethesoutherngal.blogspot.ro/2011/04/palace-at-versailles.html

http://www.students.sbc.edu/matyseksnyder04/lenotre_files/image001.jpg

http://rmitla10-tf3h3.blogspot.ro/2010/08/garden-in-movement.html http://www.bookdrum.com/images/books/171272_m.jpg

http://www.students.sbc.edu/gregg09/Versailles%20images/Versailles%203.jpg

http://chaos.co.nz/pics/france16.jpg

http://www.traveljournals.net/pictures/l/18/185581-the-garden-versailles-france.jpg

http://www.castles.org/castles/Europe/Western_Europe/France/Fontainebleau/fontaineableau7.jpg

http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/217815.jpg

http://farm4.staticflickr.com/3087/3158656034_1ac0ef86bc_z.jpg

http://www.travel-in-paris.com/wp-content/uploads/2012/05/sain-germain.jpg

http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/40268785.jpg

http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/68974412.jpg

http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/39531578.jpg

http://eatlovesavor.com/wp-content/uploads/2012/04/bigstock-Versailles-Garden-France-19418069.jpg

http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/7064816.jpg

http://static.panoramio.com/photos/1920×1280/53455638.jpg

 

Comments are closed.