ANTHURIUM –Anthurium andreanum –cultivare,sfaturi utile, înmulţire

Face parte din familia Araceae, este originar din America de Sud, în pădurile din Columbia a fost descoperit,zona Amazoniană,a fost adus în Europa de circa 100 de ani ca plantă ornamentală.Olanda este cel mai mare producator de Anthurium din Europa, practic la noi în ţară se comercializează doar Anthurium importat din Olanda, şi ca plantă la ghiveci cât şi ca floare tăiată, hibrizii obţinuţi în ultimii 20 de ani de cercetătorii olandezi sunt foarte rezistenţi şi productivi.

Am văzut foarte multe articole şi comentarii pe diverse site-uri de la cumpărători pasionaţi de floarea “ Flamingo “ , comentarii care în speţă puneau in discuţie diverse boli şi pete apărute pe frunze, cât şi alte simptome , pierderi de flori etc. Toate plantele din această specie sosesc din Olanda,prin importatorii din ţara noastră.Transportul presupune în medie 3 zile de la exportatorul olandez până în depozitul importatorului din România. La aceste 3 zile mai adăugăm 1 zi minim timp consumat cu logistica locală în Olanda.Apoi înca 1 zi timp minim necesar cu logistica în România de la importator la magazinul en detaille, florărie, pepinieră , etc.Deja am ajuns la 5 zile, timp în care planta la ghiveci stă in intuneric, trece prin diferiţi curenţi de aer chiar dacă transportul se efectuează la temperatură controlată,în camionul respectiv volumul de aer util este extrem de mic, insuficient pentru plantele aşezate pe cărucioare suprapuse, dacă mai luăm în considerare şi faptul că aceste importuri se mai fac şi în lunile de iarnă când dăunează şi transportul din maşini în magazine, depozite etc.   iar aceasta presupune în cazul plantelor la ghiveci un stress ce de multe ori le poate fi fatal. 5 zile în întuneric după părerea mea,fără aer, nu poate fi un lucru bun,pentru nici o plantă la ghiveci,de cele mai  multe ori mutaţiile sunt ireversibile. Efectele acestui transport din păcate necesar, dar fatal pentru unele plante, se vor vedea în momentul în care dumneavoastră aşezaţi planta din nou într-o cameră destul de întunecoasă, în faţa unei ferestre să spunem, cameră ce nu poate oferi niciodată condiţiile speciale pe care anthuriumul nostru le-a avut în pepiniera din Olanda. De aici până la pierderea florilor, pătarea frunzelor, sau alte simptome de stress nu mai trec decât câteva zile…

De aceea cercetătorii olandezi îmbunătăţesc an de an speciile de anthurium cultivate în pepinierele lor, pentru a crea hibrizi mult mai rezistenţi la condiţiile specifice  necesare.

Fişa tehnică

Lumina

Are nevoie de lumină, dar nu expuneţi direct în razele soarelui, în spatele unei perdele, o fereastră ce nu este expusă spre razele directe ale soarelui.Pentru a înflori are nevoie de lumină, deci atenţie mare unde o expuneţi.

Pământ

Un amestec în părţi egale de nisip, turbă şi pământ de pădure, pentru un bun drenaj e bine sa aşezaţi în vas în momentul transplantării 1 cm pe fundul vasului  pietricele de mărimea unei alune, apoi completaţi cu acest amestec, iar după ce puneţi planta faceţi în aşa fel încât să fie deasupra ghiveciului cu 4-5 cm, în felul acesta rădăcinile vor rămâne puţin dezgolite, după care le acoperiţi cu muşchi de pădure. In felul acesta îi creaţi un mediu apropiat de cel natural.Reînvasarea e bine să se facă o data la 2 ani, întotdeauna iarna.

Apa

Udaţi vara o dată la 3 zile cu apă dulce( de ploaie), iar iarna o dată pe săptămână.

Clima  şi temperatura

Asiguraţi-i un climat în jurul temperaturii de 20 de grade celsius, temperatura maximă suportată este de 29 de grade,iar minima de 16 grade celsius pe timp de iarnă. Rezistă şi până la 10 grade celsius dar nu pentru mult timp.

Fertilizare

De primăvara până toamna, când planta este în vegetaţie, utilizaţi un îngrăşământ lichid pentru plante cu flori diluat în apa de udare o dată la 2 săptămâni.

Inmulţire

Cea mai uşoară metoda este divizarea tufei , operaţie ce trebuie făcută în lunile februarie-martie, iar ghivecele astfel obţinute e recomandat să le acoperiţi cu folie de plastic transparentă pentru o perioadă de 20-30 de zile.

Mult succes!

 

Comments are closed.