Ardeiul – Capsicum annuum L. – cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Capsicum annuum – Ardeiul – omniprezent în bucătăria românească şi în cultura din ţara noastră.

 


Importanța culturii – Ardeiul are fructe bogate în subatanțe nutritive , săruri minerale și mai ales în vitamina C. Se consumă în stare proaspătă sau se folosește la prepararea mâncărurilor , a murăturilor și constituie o materie primă importantă pentru industria de conserve.

Originea și aria de răspândire – Ardeiul este o plantă originară din America Centrală , de unde a fost adusă apoi în Portugalia și Spania.În țara noastră , cultura lui este răspândită în toate regiunile , mai mult în partea de sud și vest a țării.

Caractere morfologice –Ardeiul este o plantă anuală.Primele fructe bune de consum se obțin la 90 -140 zile de la semănat.

Rădăcina este mult ramificată în stratul superficial al solului.Ea se reface greu în urma rănilor.

Tulpina este la început ierboasă , iar mai târziu se lemnifică , începând de la bază.După rănirile provocate de grindină , tulpinile se refac repede.

Florile se formează la punctele de ramificare ale tulpinii.

Fructul este o bacă cu pereții cărnoși.Mărimea , forma , culoarea și gustul sunt specifice soiului.Pedunculul este mai legnificat decât tulpina , iar la recoltare se rupe de cele mai multe ori împreună cu o parte din tulpină.

Semințele încolțesc în 10 -21 zile de la semănat.

Soiuri –În cultură se întâlnesc :ardei gras , ardei gogoșari , ardei lung și ardei iute.

Ardei grasVerde Calincov –Este un soi cu tufă înaltă.Prima recoltă se obține la 115 – 120 de zile de la semănat.Fructul are formă piramidal – trunchiată , cu 3 -4 coaste , culoarea verde – gălbuie , iar la maturitatea fiziologică roșie.Pulpa este cărnoasă , suculentă și cu gust plăcut.Este un soi rezistent la boli și productiv.

Bucureștean  III –Are o tufă mai puternică și este cu 3-4 zile mai tardiv decât precedentul.Fructul este tronconic , galben – verzui , cu greutatea medie de 60 g.Este răspândit în toate zonele de cultură și apreciat ca fiind foarte productiv.

De Târgul Frumos – Este un soi întâlnit în Moldova , Cluj și Mureș.Fructele sunt mai mici , de culoare gălbuie , de formă tronconică , rotunde la bază și cu 3 – 4 loje.Este un soi sensibil la secetă și ofilire , însă cu fructe de calitate superioară.

Galben de Banat – Este un soi ale cărui fructe sunt bune pentru consum la 120 – 125 zile de la semănat .Fructele sunt conice , mijlocii ca mărime , de culoare verde – gălbuie , cu pulpa groasă , crocantă , gust plăcut.Soi productiv .

În ultimul timp , s-au obținut și introdus în cultură hibrizi de ardei gras  , care s-au dovedit a fi de perspectivă.

Ardei gogoșari Bucureșteni –Tufă pitică , fructul este mare , rotund – turtit și cu 4 -5 coaste bine pronunțate , pulpa cărnoasă , de culoare roșie aprins , gust dulce , uneori picant.Se cultivă în toată țara.

–   Colectivist – Este un soi obținut prin încrucișarea ardeiului gras Bucureșteni cu ardeiul gras din soiul de California.Formează fructe mari , foarte cărnoase , la început de culoare verde închis , apoi roșu aprins.

Ardei lungTeacă de Plovdiv – Fructul este lung , cu vârful puțin îndoit.Culoarea , la maturitatea comestibilă , este galben – limone , iar la cea fiziologică , roșu aprins , având gust dulce.Se cultivă în toată țara.

Cornul caprei – Primele fructe se recoltează după 90 – 100 de zile de la

semănat.Este un soi timpuriu și foarte productiv.Fructul este conic – alungit , culoarea verzuie – albicioasă.Se cultivă în toată țara.

Pe lângă aceste soiuri , întâlnim în partea de sud a țării soiul L. 5/59 , iar în vest , soiul Sivria 600.Un soi productiv , dar tardiv , cu fructe lungi , cărnoase , suculente , cu gust iute este soiul Trompă de elefant.

Ardei iute –Arnăut –Este un soi productiv , lungimea fructului este de 4 – 5 cm ,culoarea la început verde închis , iar la maturitatea fiziologică roșu aprins sau portocalie.

Se mai cultivă : soiul de Chili cu fructe mai mici și soiul de Arad , răspândit în culturile forțate.

 

Cerințele față de sol , climă și substanțe fertilizante

Ardeiul este o plantă mai  pretențioasă la căldură decât celelalte solanaceae.La +15 grade C , vegetația sa este stânjenită , iar peste 32 -35 grade C , florile cad.Temperatura optimă este de 25 -30 grade C.

Este pretențios și la lumină , cerând locuri bine luminate și expuse la soare.

Cultura necesită irigație în tot cursul vegetației.Insuficiența apei din sol și cea atmosferică influențează mărimea fructelor.

Ardeii cer și soluri mijlocii , adânci , permeabile , cu un conținut ridicat de substanțe fertilizante.Altfel , florile și chiar fructele formate cad , înainte de a ajunge la maturitate.

Tehnica culturii –În cadrul asolamentelor legumicole , ardeii se cultivă alături de pătlăgelele vinete.

Terenul se pregătește printr-o arătură adâncă de toamnă la 30 cm , încorporându-se 20 -30 t /ha gunoi de grajd în amestec cu 300 -500 kg superfosfat și 150 -200 kg sare potasică la hectar.Primăvara se administrează cca. 150 kg azotat de amoniu.

Răsadul de ardei se obține în răsadnițe calde.Semănatul se face în prima decadă a lunii martie , cu semințe tratate .Distanța între rânduri este de 5 cm.Când apare prima pereche de frunze , răsadul se repică în ghivece.Distanța de plantare în cîmp este de 25 cm și are loc când este înlăturat complet pericolul brumelor de primăvară.

Lucrările de îngrijire sunt : completarea golurilor , prașile superficiale repetate , mușuroitul , irigarea , îngrășarea în timpul vegetației  ,  combaterea bolilor și a dăunătorilor.Prima îngrășare se face la cca. 15 zile de la plantare , a doua la 20 de zile după prima , iar a treia după alte 25 – 30 zile.Se folosesc doze de 50 -75 kg /ha azotat de amoniu , 100 -120 kg /ha superfosfat și 50 -70 kg /ha sare potasică.

La începutul și sfârșitul  perioadei de vegetație , dozele de apă folosite la irigat trebuie să asigure 60 % din capacitatea pentru apă a solului , iar în perioada de formare a fructelor 75 – 80 %.Se repartizează 9 -12 udări , la interval de 7 -8 zile.

Recoltarea se execută pe măsură ce fructele ajung la maturitatea de consum.Lucrarea se face manual , dimineața , după ce se ridică roua sau seara.

Cultura forțată a ardeilor

Se practică mai mult în răsadnițe și se aplică soiurilor Verde Calincov , Citron Calincov și pentru ardei iute Arnăut și de Arad.

În interiorul răsadniței , temperatura trebuie păstrată la 23 -25 grade C , umiditate la 80 -85 %  și lumină cât mai multă.

Pământul folosit pentru cultură este format din : o parte mraniță , o parte țelină și o parte nisip.Udatul se face cu apă la temperatura de 22- 24 grade C.

Semănatul începe din a doua jumătate a lunii decembrie , se face în lădițe sau jardiniere cu un amestec de pământ format din două părți mraniță , o parte țelină și o parte nisip.La apariția primelor plante , temperatura se coboară la 18 grade C , iar lădițele se așează cât mai aproape de geam , pentru a evita alungirea răsadului.

După 8 zile , se ridică treptat temperatura la 24 -25 grade C. Primul repicat se face în ghivece , când răsadul are o pereche de frunze adevărate , punându-se două fire la un loc.După cca. 5 săptămâni , se face al doilea repicat în ghivece de 8 cm diametru.Când răsadul a format butonii florali , se plantează.Această fază coincide cu începutul lunii martie.

Ardeiul gras se plantează la distanță de 30 /25 cm , iar cel iute la 25 /20 cm.Ca lucrări de îngrijire se fac : reglarea temperaturii în funcție de intensitatea luminii , aerisirea repetată , udatul , la început mai rar , apoi zilnic , plivitul , îngrășarea în timpul vegetației de 3 -4 ori , combaterea bolilor și dăunătorilor.

Recoltarea începe la sfârșitul lunii martie , la ardeiul iute și în luna aprilie la ardeiul gras.Producția este de 20 -30 fructe la plantă , pentru ardeiul iute , iar la ardeiul  gras,  de 12 – 15 fructe la tufă.

Producerea semințelor –Se fac culturi speciale , folosindu-se aceeași tehnică ca la culturile pentru consum.În plus ,  se aplică :

-izolarea culturilor în spațiu , prin distanțe între soiuri de 200 -300 m;

-limitarea numărului de fructe la o tufă;

-înlăturarea plantelor străine și a plantelor bolnave.

Fructele oprite se recoltează la maturitatea fiziologică.Se păstrează 3 -5 zile la un loc umbrit , după care semințele se scot , se spală și se usucă.La fructele pentru boia , acestea se usucă întâi și după aceea se scot semințele.Producția de semințe variază între 80 și 120 kg / ha.

 

Mult succes!

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 06.04.2011  iSEO

 

Comments are closed.