Narcisa -narcissus pseudonarcissus–cultivare, înmulţire, sfaturi utile

Cu floarea mică cât o monedă sau mult mai mare, alb sau galben, dar şi în două tonuri,portocaliu sau de culoarea somonului, cu petale arătoase, hibrizi cu floare dublă şi aplecat in faţa ca o trâmbiţă! Care este secretul unei asemenea diversităţi în cadrul aceleiaşi specii ?Răspunsul este că floarea narcisă, precum şi hibrizii de narcisă există sute de soiuri pe cale naturală în botanica naturală. În plus, există mii şi mii de soiuri de narcise înregistrate, dintre care unele sunt acum uitate sau cultivate doar de către fani colecţionisti.În ţările din nordul Europei s-au iniţiat activităţi de hibridizare horticolă de o jumătate de mileniu, rezultând în timp o varietate de caracteristici absente în natură. Este nevoie de cel puţin 3-5 ani pentru a obţine noi soiuri, aparent un timp foarte lung, dar mult mai scurt decât în alte genuri şi specii.Crearea unei noi caracteristici prin hibridizare necesita o largă experienţă şi cunoştinţe de botanică temeinice, dar şi un grădinar pasionat va fi capabil să găsească împlinire prin cultivarea soiurilor si hibrizilor existenţi deja pe piaţă, cu flori ce înfloresc din ianuarie până în mai şi cu o mie de nuanţe de culori.


Locaţia ideală pentru plantarea bulbilor de narcise sunt locurile răcoroase şi puţin uscate,chiar umbrite,pe suprafaţa unui sol care menţine constant umiditatea,pentru ca narcisele nu necesită irigare suplimentară.
În aceste condiţii, narcisele sunt capabile să se reproducă pe sine şi să înflorească pentru mai mulţi ani.
Bulbii de narcise au formă de pară şi dezvoltă bulbili mici de jur împrejur. La plantare se va respecta distanţa de 20 cm între rânduri şi de 10-15 cm între fiecare exemplar în cazul în care se plantează pe rânduri sau pentru borduri, aliniamente etc., dar se pot planta şi mai grupat sub formă de cerc spre exemplu, sau în vas.Sunt ideale daca doriţi sa le cultivaţi în jardiniere şi să le expuneţi la ferestre sau pe balcon. Suportă compoziţiile floristice în combinaţie cu lalele, zambile. Astfel se pot realiza jardiniere cu mai mulţi bulbi de lalele, zambile si narcise, pe care sa le plantăm în luna octombrie de exemplu, după care să le depozităm într-o cămară la rece, iar primăvara devreme să le scoatem şi să le montăm la ferestre.Vom avea până la Sărbătorile pascale nişte jardiniere frumos înflorite şi bogate. Pe la sfârşitul lunii mai atunci când vedem că frunzele se îngălbenesc putem să le tăiem de la rădăcină, scoatem bulbii din jardiniere şi îi punem la uscat la soare câteva zile,după care putem să-i depozităm într-o magazie pentru a fi replantaţi din nou în octombrie.Jardinierele pot fi refolosite pentru florile de vară până atunci, astfel urmând a fi replantate cu muşcate, petunii , fuchsia etc.În acest mod vom avea flori la ferestre de primăvara devreme până în octombrie.
Daca avem plantate în grădini sub formă de straturi sau borduri, putem utiliza narcisele şi ca flori tăiate într-o vaza, pot rezista în casă într-o cameră mai răcoroasă chiar şi o săptămână de zile, însa aveţi grijă că din tulpinile tăiate iese o substanţă lipicioasă care dăunează altor flori ce le putem ataşa în aceeaşi vază. Deci este recomandat ca narcisele să le punem singure în aceeaşi vază.
Multe soiuri moderne sunt frumos parfumate ( Narcissus Jonquille ) o specie mai rara, dar prezentă în ofertele peisagiştilor.
Narcisele se înmulţesc prin bulbili, în luna iunie sau iulie se pot scoate din pământ bulbii de narcise cu multă atenţie şi vom găsi lângă bulbii mari şi bulbili mai mici care ne vor ajuta să obţinem plante noi.
O fertilizare cu îngrăşăminte pentru plante cu flori, aplicată la un interval de 2 săptămâni în perioada de vegetatie, ne va aduce o inflorire mai bogata. Putem fertiliza şi după epuizarea florilor ducând la înmagazinarea în bulbul plantei a substanţelor nutritive necesare următoarei perioade de vegetaţie, astfel vom avea o înflorire bogată şi anul următor.
O altă posibilitate de cultivare ar fi forţarea pentru înflorire timpurie. Astfel, putem să încercăm în următorul mod: iarna punem mai mulţi bulbi într-un vas de sticlă pe care-l umplem cu pietricele iar apoi îl acoperim cu bulbi unul lângă altul lăsând doar vârful fiecărui bulb să iasă la suprafaţa vasului. După care completăm cu apă până acoperim pietricelele, şi mutăm vasul la intuneric, într-o cameră răcoroasă pentru un timp de aproximativ 10 zile. În acest timp vor apărea rădăcinile după care putem muta vasul la lumină, dar atenţie, tot într-o cameră răcoroasă. După aproximativ 3 săptămâni vă veţi bucura de flori pe nişte tulpini lungi si subţiri. Nu uitaţi să completaţi cu apă în această perioadă daca este nevoie. Din păcate acest miracol nu ţine prea mult, florile nu vor rezista aşa de mult ca cele din mediul natural.
Mult succes!

Comments are closed.