Asmățuiul – Anthriscus cerefolium L.- Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Asmăţuiul sau haţmaţuchi, este o plantă asemănătoare pătrunjelului, plantă aromatică, cu frunzele puternic aromate, foarte folosită în medicina tradiţională în tratarea scorbutului, gutei, reumatismului, litiazei renale, afecţiuni ale plămânilor, bronşite, laringită. Este folosit şi în industria cosmetică având proprietăţi în tratarea ridurilor. În alimentaţie este folosit pentru ciorbe, sau consumat verde direct în salate.


Importanța economică și alimentară.Se cultivă pentru frunzele sale care datorită conținutului  bogat în uleiuri eterice imprimă o aromă specifică mâncărurilor.

Originea și aria de răspândire.Este originar din Asia.În prezent se cultivă numai în unele regiuni de pe glob și pe suprafețe foarte reduse.La noi în țară crește spontan , în locuri umbroase , fiind cultivat numai în nordul Moldovei și al Ardealului , însă pe suprafețe mici și numai de către amatori.

Particularități morfologice.Asmățuiul este o plantă anuală cu talie redusă (40-50 cm în înălțime).Tulpinile florale sunt foarte ramificate , prevăzute cu perișori în dreptul nodurilor.Frunzele sunt penat sectate.Florile au culoarea albă și sunt dispuse în umbele compuse.Înflorește în perioada mai-iunie.

Relații cu factorii de mediu.Este o plantă nepretențioasă față de lumină , se poate cultiva și pe terenuri semiumbrite , suficient de umede și cu fertilitate ridicată.În condiții de secetă și lumină puternică emit repede tulpini florale.

Tehnologia culturii în câmp.Se cultivă prin semănat direct în câmp , în rânduri sau prin împrăștiere , în mod eșalonat(din două în două săptămâni) , folosind 4-5 g sămânță la mp.Recoltarea începe după 6-8 săptămâni de la semănat și se face prin retezarea frunzelor din exteriorul rozetei.În cultură se găsesc mai multe forme de asmățui , unele cu frunze netede , altele cu frunze încrețite.Formele cu frunze încrețite cresc mai repede, oferind producții mai timpurii și cu o aromă mai puternică.

Tehnologia producerii semințelor de asmățui.Pentru producerea de semințe se seamănă mai rar , în luna aprilie.Nu se recoltează frunze din rozetă.Recoltarea semințelor se face în lunile iulie-august , la maturitate.Producția este de 400-600 kg/ha.

Mult succes!

 

Autor biolog Catalina I.

Publicat 09.05.2011

Comments are closed.