Atelier de primăvară – Lucrări de martie

Atelier de primăvară

Lucrări de martie – e timpul să semănăm legumele în răsadniţe – sfaturi utile

 


În luna martie , sau chiar şi din luna februarie pentru cei ce au posibilitatea de a păstra o temperatura relativa undeva în jurul a 20 de grade celsius, este timpul să ne pregătim de semănat legumele şi florile pentru anul în curs. Nu este o operaţie grea, chiar foarte simplă, pentru pasionaţii care doresc să-şi producă singuri roşii ecologice, ardei, vinete, sau să-şi asigure florile de plantat la balcon sau  pe terasă în luna mai, acum este momentul  pentru însămânţare.

După cum bine ştiţi , în comerţ majoritatea legumelor trec prin nişte procese tehnologice ce le asigură capacitatea de a rezista mai mult în rafturile magazinelor , în detrimentul calităţii. Recent , Departamentul guvernamental de agricultură din SUA a dat publicităţii o listă cu legumele şi fructele ce conţin cel mai ridicat nivel de pesticide, cu recomandarea expresă de a le spăla mult mai bine şi chiar de a le curăţa de coajă pentru a ne proteja mai bine de pesticidele în exces. Răsfoind acest studiu, mi-am dat seama că singura soluţie ca să ne protejăm de legumele şi fructele infestate este să ne producem singuri pe cât posibil aceste legume şi fructe, sau să cumpărăm de la ţărani pe care îi cunoaştem. Foarte mulţi dintre ei însă , au ajuns să folosească la rândul lor pesticidele, dar mai sunt dintre ei care au şi produse ecologice.Căpşunele,  ţelina, piersicile, ardeiul gras, tomatele, sunt în acest top al otrăvurilor ce poţi să le cumperi cu bună ştiinţă din magazine. În februarie , şi cercetătorii noştri de la Staţiunea de Cercetări de la Buzău au făcut publice nişte imagini cu tomate ce nu se strică!!!Chiar şi după 6 luni de zile! Uimitor, unde a ajuns ştiinţa! Vom ajunge în curând să stocăm roşiile şi căpşunii cu anii, ca să evităm crizele alimentare.

Indiferent dacă locuim la curte, sau la bloc, putem să încercăm ca şi hobby , să cultivăm câteva legume în ghiveci , sunt anumite legume care se pretează culturii în ghiveci, relativ uşor de întreţinut dacă respectăm anumiţi paşi. Dealtfel, avem o mulţime de plante aromatice nelipsite din orice bucătărie, care ne pot însoţi tot anul pe un balcon, uşor de întreţinut, doar să „ aruncăm „ un ochi „ din când în când peste ele, şi să nu lăsăm să se usuce pământul din ghivece.

Pentru a ne pregăti răsadul de care avem nevoie, avem de făcut câţiva paşi simpli , fără prea multă cheltuială putem realiza economii importante. În orice hypermarket , găsim un colţ cu seminţe de legume sau flori, între 1 leu şi 2 lei un plic de seminţe, foarte ieftin spun eu. Acelaşi plic de seminţe în statele Uniunii Europene este undeva în jur de 1 euro, deci în următorii ani cu siguranţă şi preţul  din România va ajunge aici. Un plic de seminţe este necesar pentru o semănare într-o jardinieră de exemplu pe care să o folosim pe post de răsadniţă. Dacă a-ţi avut  jardinieră la geam in anii trecuti, puteţi să o refolosiţi acum. O dezinfectaţi , cumpăraţi un sac de pământ pentru semănat, turbă ar fi ideal, şi vă puteţi apuca de treabă.

 

 

Umpleţi jardiniera cu pământ de turbă, apoi udaţi pentru uniformizare. După care conţinutul unui plic îl întindeţi peste substratul umed, după ce a-ţi uniformizat seminţele , acoperiţi totul cu un strat de turbă  de grosime 1 cm, apoi udaţi din nou.După ce a-ţi curăţat jardiniera pe exterior aşezaţi-o într-o cameră unde temperatura să fie constantă, în jur de 20 de grade celsius. Daca seminţele au fost în perioada optimă, atunci între 10 şi 20 de zile plantele noastre vor răsări. Din momentul răsăririi trebuie să aşezăm minirăsadniţa noastră într-un loc cât mai luminos , cu o temperatură la fel de constantă, iar ca să menţinem o umiditate bună pulverizaţi plăntuţele cu apă călduţă de 2 ori pe zi. Teoretic ar trebui să stropiţi plăntuţele cu o soluţie de previcur ca să preveniţi căderea plantelor,o boală ce apare deseori în răsadniţe, dar dacă aerisiţi mai des jardiniera e posibil să nu fie nevoie de această stropire.

În condiţiile noastre, dacă totul decurge bine, putem repica viitoarele noastre plante după 10 – 15 aprilie în nişte vase, ghivece mai mici, pahare de unică folosinţă pe care le găurim cu un cui pentru o bună drenare, şi din nou le aşezăm în loc luminos pentru o dezvoltare bună. Funcţie de zona în care locuiţi, şi cât de târzie este primăvara, răsadul nostru poate fi scos în câmp , sau replantat în ghivece mai mari dacă locuim la apartament undeva prin luna mai.

Dacă întâmpinaţi diverse probleme ce apar în cultură, cereţi sfatul unui specialist pentru a preveni anumite boli şi dăunători, sunt o mulţime  de magazine agricole acum de unde puteţi lua un sfat gratuit . Nu ar trebui să fie prea greu ca să ne producem răsad de legume, chiar la nivel de amator, important este să urmărim zilnic răsadul nostru, să nu lăsăm să se usuce substratul uitând să-l mai udăm, să aerisim zilnic locul respectiv şi să-i oferim pe cât posibil o iluminare cât mai bună.

 

 

Aceeaşi paşi trebuie parcurşi şi dacă aveţi de semănat flori , petunia, panseluţe etc. Atenţie la seminţele foarte mici, spre exemplu la petunia, sau ţelină, seminţele fiind de mărime foarte mică ele nu mai trebuie acoperite cu pământ, puteţi să le amestecaţi cu puţin nisip pentru  a  le uniformiza mai bine, şi după semănare ar fi bine să le acoperiţi cu o bucată de sticlă, sau să pulverizaţi des substratul de pământ.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 14.03.2011  iSEO

Comments are closed.