Bacopa – Sutera – Sutera diffusus – Sutera Cabana Jumbo – o alegere bună pentru coşuri suspendate şi jardiniere de balcon

Sutera diffusus  – Bacopa – Sutera – hibrizi noi pentru anul 2011 cu flori mai mari şi un port mai compact.

 


Familia Scrophulariaceae

Sutera, supranumită şi floarea de zăpadă, sau bacopa cum e cunoscută la noi,  este potrivită pentru amenajările din ţara noastră, în special pentru coşuri suspendate sau pentru asocierea în diverse compoziţii, se pretează perfect cu petunia sau hibrizii de surfinia, pentru că au nevoie de acelaşi substrat de pământ , iar împreună formează un tablou elegant, mereu curgător.

Este un gen de flori din familia Scrophulariaceae, perene sau anuale, cu originea în Africa de Sud. A fost adusă în cultură prin anii 1800 în europa de către botaniştii olandezi, care au şi îmbunătăţit soiul cu hibrizi mai buni. În zilele noastre producătorii ne propun în jur de 3 culori şi o floare uşor mai mare faţă de soiurile anterioare, Syngenta Flowers, producătorul nr 1 în Europa, comercializează hibrizii Sutera Cabana şi Sutera Cabana Jumbo, în culorile Hot white, Blue şi Lavender. Au un port târâtor, compact, dacă sunt cultivate în coşuri suspendate e o alegere excelentă, înfloresc din luna mai până prin octombrie, şi sunt destul de rezistente la curenţii reci de aer din toamnă.  Frunzele sunt rotund – ovale, uşor zimţate, dispuse alternativ, de culoare verde lucios. Florile sunt mari, formate din 5 petale iar în mijloc toate au un ochi mic galben unde găsim funcţiile de repoducere, doar 4 stamine. Floarea are corola dialipetala ectinomorfă.

Fişă tehnică

Expunere

Poate fi expusă şi în zone umbrite sau cu jumătate de zi soare. Un loc ideal ar fi un balcon în care de dimineaţă până pe la prânz să fie soare iar , după amiaza să fie umbrit. Rezistă bine după primul val de frig din octombrie, dacă petunia, surfinia, verbena se deteriorează puternic la primul val de frig, sutera nu are nici o pagubă.

Substrat de pământ

Este bine să folosiţi amestecuri bogate în turbă, cu foarte multă turbă, dar nu uitatţi să puneţi si o parte de nisip plus o parte de pământ de frunze ( de pădure ). Ph-ul optim este între 4 şi 5, deci un sol acid spre neutru.

Apă

Pentru bune rezultate folosiţi apă de ploaie. Şi menţineţi solul mereu umed, fătă să stagneze apa. Dacă exageraţi cu udatul , înflorirea va fi oprită pentru o perioadă de vreme.

Fertilizare

În perioada de creştere are nevoie de mult îngrăşământ, în special pe bază de azot, iar începând din luna iunie folosiţi un îngrăşământ pentru flori , diluat în apa de udat o dată la 2 săptămâni.

Înmulţire şi utilizare

Cea mai răspândită metodă este butăşirea, butaşii obţinuţi înrădăcinează foarte uşor într-un substrat cu 50 % turbă şi 50 % nisip.

Sutera se pretează foarte bine la cultivarea în jardiniere, în asociere cu plantele cu flori de balcon, în coşuri suspendate, direct în gazon pentru a forma diverse paturi şi frontiere. Dacă îi asiguraţi o nutriţie corespunzătoare poate atinge lungimi ale tulpinilor de 50- 80 cm, dar este foarte important să nu o scăpaţi fără apă, trebuie menţinut substratul umed şi foarte bine drenat.

 

Mult succes!

 

 

 

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 29.03.2011

 

Comments are closed.