Batatul – Cartoful dulce – Ipomoea batatus Poir – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

 

Importanța alimentară și economică – Batatul se cultivă pentru rădăcinile sale tuberizate care se consumă în stare fiartă , coaptă sau prăjită.Aceste organe comestibile sunt foarte dulci , datorită conținutului mare în zaharuri . Datorită cantității mari de amidon pe care o conține , batatul este folosit și în industria alimentară , industria textilă și a hârtiei.În general , conținutul rădăcinilor tuberizate este foarte valoros.Tulpinile (vrejii) constituie un bun furaj pentru animale.

Originea – Batatul este originar din America Centrală și se cultivă pe suprafețe mari în China , India , Japonia , Africa , S.U.A. , zonele mediteraneene ale Europei.În regiunile tropicale și subtropicale înlocuiește complet cartoful.

La noi în țară este puțin răspândit în cultură.

Particularități morfologice – Este o plantă erbacee , anuală sau perenă , în funcție de condițiile climatice în care se cultivă.Tulpinile sunt subțiri și târâtoare ; manifestă tendința puternică de a emite rădăcini adventive de la noduri ;dacă acest lucru se realizează , nu se mai formează și nu cresc organele comestibile , adică rădăcinile tuberizate.

La noi în țară , batatul înflorește foarte rar , spre toamnă , de obicei nereușind să producă semințe.

Rădăcinile sunt subțiri , ajungând la 1- 2 m lungime , iar din loc în loc se îngroașă , formându-se organele comestibile.

Relațiile cu factorii de mediu – Batatul este o plantă iubitoare de căldură , trebuie cultivat numai în zonele în care , în întreaga perioadă de vegetație , sunt cel puțin 120 zile senine , insorite și călduroase.Temperatura medie a lunilor iulie – august trebuie să fie de 32 grade C pentru a obține producții mari.Nu suportă temperature sub 0 grade C. Cere soluri ușoare , nisipoase sau nisipo – lutoase.Pe soluri grele , argiloase , cu apa freatică aproape de suprafață , culturile de batat nu dau rezultate bune.Se obțin producții mari atunci când se administrează cantități mari de îngrășăminte organice culturii premergătoare.Cultura de batat trebuie îngrășată în cursul perioadei de vegetație cu îngrășăminte minerale complexe.Față de apă are pretenții nu prea mari , dar la începutul perioadei de vegetație cultura trebuie udată mai des.

Tehnologia culturii – Lucrările de pregătire a terenului sunt asemănătoare cu cele pentru rădăcinoase (arătura de toamnă la 28 – 30 cm , fertilizarea cu 20 – 30 t/ha gunoi de grajd sau îngrășăminte chimice).

În condițiile din țara noastră , batatul se înmulțește prin lăstari înrădăcinați.Producerea acestora se face în răsadnițe sau solarii.Pentru suprafața de 1 ha sunt necesare 250 – 300 kg de rădăcini tuberizate.În acest scop , în  doua jumătate a lunii martie se trece la forțarea rădăcinilor tuberizate prin stratificare cu mraniță în răsadnițe sau sere , în sănțulețe distanțate la 15 cm , după care se acoperă cu 3 – 4 cm de pământ.

 

 

 

Comments are closed.