Bradul alb – Bradul de Crăciun – Conifere

Abies alba – bradul alb – este un arbore falnic de 30- 60 de metri , cu  o coroană piramidală, care la exemplarele izolate începe de la nivelul solului. Frunzele sunt aciculate, verzi închis pe faţă, iar pe dos au 2 dungi albicioase. Conurile sunt erecte, cilindrice. Seminţele se maturizează în septembrie – octombrie şi se împrăştie pe sol odată cu aripioarele ( carpelele).

Conurile sunt  de circa 9-17 cm lungime şi 3-4 cm diametru , cu circa 150-200 solzi, fiecare cu o scară  şi două aripi cu seminţe , se dizolvă atunci când ajung la maturitate pentru a elibera semintele.

În cultură sunt multe cultivaruri: „ Aurea”, „ Columnaris”, „ Tortuosa”, „ Variegata”, etc. Bradul este o specie de umbră, puţin rezistent la ger şi îngheţuri târzii , sensibil la uscăciune. Preferă solurile profunde, staţiunile adăpostite, fiind sensibil la fum şi la gaze.

Creşte foarte bine în climat mai rece, umed şi în soluri acide. Cei care cultivă această specie de brad pentru a fi folosit ca pom de crăciun aplică în medie 1-2 tunderi pe an pentru formă perfect piramidală.

Se înmulţeste prin seminţe şi butaşi, ori prin altoire.Semănatul se face toamna sau primăvara cu sămânţă care se stratifică timp de 1-2 luni înainte de semănat. Se pot folosi seminţe umectate timp de 24 de ore, apoi ţinute în nisip umed 8 zile până la pregerminare şi apoi se seamănă la adâncimea de 1 cm acoperindu-se cu pământ de pădure. Semănăturile se umbresc în timpul verii. După 2 ani se repică la distanţe de 40 – 50 cm, şi apoi se mai repică de două sau de trei ori la distanţe mai mari ( 1/1 sau 2/2 metri)până la plantat. Este indicat ca plantarea să se facă cu pământ în jurul rădăcinilor . Se folosesc puieţi de 3- 6 ani.

Butăşirea este mai puţin practicată deoarece formarea rădăcinilor durează 8-9 luni. Altoirea se execută în sere şi răsadniţe pe puieţi plantaţi în ghivece, folosind metoda de altoire în placaj.

Bradul alb se foloseşte în spaţiile verzi , individual, în grupe şi masive în zona de coline înalte şi de munte şi mai puţin de câmpie.

Bradul argintiu este prima specie folosită ca pom de Crăciun, dar a fost înlocuit mai târziu cu bradul nordmanian care este mai dens la frunziş, poate chiar mai atractiv, şi un alt atu ar fi şi creşterea mult mai rapidă faţă de bradul argintiu. Lemnul mai poate fi folosit pentru construcţii, ori pentru fabricarea hârtiei.

 

Comments are closed.