Buddleia davidii Franch | Familia Loganiaceae | Arbusti decorativi | Video

Este un arbust de talie mare, pana la 5 metri inaltime, cu crestere viguroasa, frunzele sunt ovat-lanceolate, lungi de 10- 25 cm, verzi inchis, cu reversul alb-tomentos. Liliacul de vara,  cum mai este denumit, este foarte apreciat pentru florile parfumate, liliachii, mici, grupate in spice terminale, lungi de 10- 25 de cm, si perioada lunga de inflorire , din iulie pana in septembrie. Initial acest gen a fost Buddleja davidii, de catre Linnaus in anii 1753- 1754 dar ulterior s-a modificat ortografia in Buddleia davidii. La ora actuala este inclusa in Familia Scrophulariaceae si se pare ca sunt peste 100 de specii descoperite.

Se pare ca in Europa a fost adus de catre botanistul Jean Andre Soulie, care a adus seminte firmei Vilmorin, si astfel a intrat in productie si comert din anul 1890.Dr. Augustin Henry a trimis in anul 1887 catre Sankt Petersburg, in Rusia, cateva exemplare de Buddleia davidii.

Buddleia davidii Franch. Cuprinde numeroase cultivaruri obtinute in urma selectiei: Black Knight  de culoare violet inchis, Cardinal de culoare rosu purpuriu cu spice lungi, Peace cu spice de culoare alba, Fascinating cu spice de culoare roz, Ile de France cu spice de culoare violet inchis, foarte lungi, pot sa atinga chiar 50 de cm. Specia este rezistenta la fum si se adapteaza bine pe solurile calcaroase, suporta semiumbra. De aceea este recomandata de catre arhitectii peisagisti in toate compozitiile urbane, in locuri cu trafic mult, cu poluare puternica. Este un arbust cu un efect decorativ foarte puternic, de aceea este cunoscuta ca una din plantele ornamentale cele mai frumoase din gradina.

Este insa sensibila la gerurile puternice, de aceea in regiunile mai reci se planteaza in locuri adapostite si se protejeaza prin musuroire. Se inmulteste prin butasi lemnificati , in sera sau in teren in zonele calduroase. Arbustul necesita taieri severe in timpul iernii.

Buddleia alternifolia Maxim. Creste sub forma de tufa putand atinge si 4 metri inaltime, cu ramuri ascutite, frunze lanceolate de 8- 15 cm lungime, pe ambele fete cenusiu tomentoase. Este foarte decorativa in perioada infloririi ( iunie ), cand lujerii de doi ani se imbraca in inflorescente liliachii, de circa 2 cm lungime, dese, axilare. Este o specie termofila, indicata pentru zonele mai calde si locurile adapostite. Se inmulteste prin seminte in sera , in luna februarie, si prin butasi erbacei prelevati in luna iunie- iulie sau lemnificati in pat rece.

Speciile de Buddleia se folosesc atat ca plante izolate sau ca plante in grupuri cu distante mari de plantare. Poate fi plantata ca planta de gard viu, sau ca planta de frontiera, parfumul sau delicat este deosebit de atragator pentru fluturi.

Foto  www.keyserver.lucidcentral.org

www.thepottedgarden.co.uk

Comments are closed.