Busuiocul – Ocimum basilicum L.- Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Busuiocul este planta sacră a românilor. Are proprietăţi magice, cunoscută de peste 3000 de ani, în toate ţările creştin – ortodoxe este considerată plantă sacră, cu ajutorul busuiocului se face agheazma, cu ajutorul busuiocului se împrăştie apa sfântă şi se alungă duhurile rele. În afară de dimensiunea spirituală, busuiocul are şi proprietăţi vindecătoare, cât şi proprietăţi alimentare deosebite. Cu alte cuvinte o plantă indispensabilă vieţii noastre. O plantă ce trebuie să fie nelipsită din grădina noastră, sau de pe balconul nostru.


Importanța economică și alimentară.Se cultivă pentru frunzele sale verzi sau uscate ce se folosesc la aromatizarea mâncărurilor.

Originea și aria de răspândire.Busuiocul provine din India și China , de unde s-a extins în toată lumea.În țara noastră se cultivă în toate județele.

Particularități morfologice.Este o plantă anuală , cu port pitic , cu înălțimea de 10-40 cm;are tulpina erectă , puternic ramificată , cu numeroase frunze ovale sau alungite.Înflorește de la începutul verii până toamna târziu.Florile sunt mici , de culoare verde albicioasă.Fructele sunt mici , de culoare neagră , facultatea germinativă de 60-80% , care se păstrează timp de 4-5 ani.

În cultură se găsesc mai multe forme de busuioc , deosebindu-se după culoarea , forma și mărimea frunzelor.Astfel deosebim:

–         Ocimum basilicum L. , f.minimum – cu port pitic și frunzele mici , cu aromă puternică , cu tipurile : Viridis – cu frunze verzi , Violaceum – cu frunze de culoare violacee , Viridicrispum – cu frunze verzi și crețe și Violacrispum – cu frunze crețe și violacee;

–         Ocimum basilicum L. , f.bullatum – cu frunzele în formă de lingură (îndoite la margine);

–         Ocimum basilicum L , f.comosum – cu tufa pitică și foarte deasă.

Plantele cu port pitic și cu frunze mici se întrebuințează ca plante de ghiveci sau de bordură.

Relații cu factorii de mediu și tehnologia culturii.Plantele cu aromă puternică se obțin atunci când se execută culturi pe soluri fertile și puternic însorite.

Se cultivă prin semănat direct în câmp , la distanța de 20-30 cm între rânduri sau prin răsad produs în răsadnițe semicalde sau reci.Pentru 1 mp de răsadniță se folosesc 6-7 g semințe.Recoltarea se face după ce plantele încep să înflorească , prin smulgerea acestora sau prin tăierea lor de la colet.Plantele recoltate se usucă în încăperi bine aerisite.Producția este de 100- 200 kg plante proaspete la un ar.

 

Mult succes!

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 09.05.2011

 

Comments are closed.