Butasirea vitei de vie

Butasirea sau inmultirea vitei prin butasi este tot o metoda veche de inmultire a vitei de vie si practicata ca metoda universala pana la aparitia filoxerei.

Butasul  este o portiune de coarda sau lastar , cu unul sau mai multi ochi care pus in pamant sau in conditii corespunzatoare de umiditate , caldura si aeratie se inradacineaza si dezvolta o noua planta cu caractere si insusiri identice cu planta de la care provine.

Prin butasire se pot fixa de asemenea caracterele sau insusirile noi , valoroase , aparute intamplator la un butuc.

Ca regula generala butasii soiurilor europene de vita inradacineaza mai repede si mai usor decat unele soiuri de vita americane.

Dupa coarda sau lastarul din care provine , butasul poate fi:

–         De vita europeana , cand provine din coarde de vita altoita sau indigena;

–         De portaltoi , cand provine din coarde sau lastari de portaltoi si din vite hibrizi producatori directi.

 Coardele pentru confectionarea butasilor trebuie sa aiba lemnul sanatos si bine copt.Lastarii se recolteaza si se folosesc ca butasi verzi numai atunci cand prezinta maximum de capacitate pentru inradacinare.

Dupa forma lor , butasii pot fi simpli , cu carlig si cu calcai , iar dupa numarul de ochi , pot fi cu mai multi ochi sau cu unul singur.Butasii cu mai multi ochi (3-4 ochi) sunt cei mai intrebuintati in practica viticola.Cei cu un ochi se folosesc foarte rar si numai in cazul unor soiuri noi , valoroase ce trebuie inmultite cat mai repede.

Butasii simpli nu sunt altceva decat niste fragmente de coarde provenite din partea de baza , mijloc sau varf.Cei mai buni butasi sunt cei care provin din partea de mijloc a coardei.Cei de la varf sunt subtiri , firavi si uneori incomplet copti , iar cei de la baza fiind prea ingrosati emit greu radacinile.

Pentru a usura inradacinarea butasilor grosi de la baza coardei , li se lasa o portiune de lemn vechi , fiind stabilit din practica , ca cel mai usor pornesc radacinile din locul de insertie al coardei de 1 an pe lemn de 2 ani.

Asa se explica folosirea butasilor cu carlig si cu calcai.Recomandabil este folosirea butasului cu calcai , adica acela care se taie chiar de la locul de insertie avand o talpa foarte subtire de lemn vechi.Cauza pentru care pornesc mai usor radacinile la asemenea butasi este aceea ca in zona de insertie a coardei pe lemnul vechi substantele hranitoare se gasesc in cantitati mai mari.

In afara de butasii din coarde de 1 an , care se mai numesc si butasi lemnificati , mai sunt folositi in viticultura si butasii verzi.Acestia se confectioneaza din lastarii verzi ai vitei de vie si inradacineaza cu atat mai usor cu cat sunt mai tineri din punct de vedere stadial.

Factorii care influenteaza inradacinarea butasilor sunt :

– gradul de coacere a lemnului , adica cu cat un butas are lemnul mai bine copt , cu atat inradacineaza mai bine si invers;

– varsta butasului: cu cat este mai tanar , cu atat butasul se inradacineaza mai usor , deoarece lemnul de 4-5 ani emite foarte greu radacini.

Factorii legati de mediu sunt de asemenea hotaratori in procesul de inradacinare.Astfel , temperatura  cea mai favorabila este de 18-25 grade C , umiditatea in sol trebuie sa fie de 55-80 % din capacitatea maxima de retinere a solului respectiv pentru apa.Umiditatea din sol intretine umiditatea fiziologica din butasi , ceeea ce usureaza inradacinarea.Aceasta explica necesitatea tinerii butasilor in apa inainte de a fi pusi la inradacinat.

Aerul prin oxigenul pe care-l contine favorizeaza inradacinarea , deoarece odata cu emiterea radacinilor se intensifica si procesul de respiratie si deci consumul de oxigen creste.De asemenea oxigenul patrunde in radacina si odata cu absorbtia substantelor hranitoare din sol.Aceasta dovedeste necesitatea ca pamantul sa fie bine afanat pantru ca aerul sa patrunda la radacina.

Dintre toate formele de butasi de mai sus , cei mai folositi in viticultura sunt butasii simpli cu sau fara radacina.Butasii cu radacina sunt proveniti din butasii simpli fara radacina , carora li s-au suprimat toti ochii , afara de 1-2 ochi din varf si care au stat la inradacinare un an in scoala de vite.

Atat butasii simpli fara radacina , cat si cei inradacinati sunt folositi la completarea golurilor si infiintarea plantatiilor noi pe terenurile nisipoase lipsite de filoxera.Pentru o mai buna reusita a prinderii trebuie folositi butasii inradacinati.

Obisnuit , butasii simpli se folosesc la infiintarea viilor indigene(nealtoite) , pe nisipuri si la infiintarea plantatiilor de portaltoi.

Foto : http://www.practicalwinery.com

RomaniaMall.ro
Seo Director Web Promovare Web
promovare site
Director.F11.ro
RCA Ieftin
webdirector.gtd.ro
http://www.linkuri.shopmania.biz/

Webspider Director

Domenii .RO

Tigla Metalica