Buxus – Buxus sempervirens – Cimişirul – Poate fi tuns în orice formă

Îl întâlnim aproape în orice grădină, este uşor de cultivat în orice regiune din ţară, se înmulţeşte foarte uşor prin butaşi prelevaţi în luna august. Nici un alt arbust nu este atat de des folosit in gradina precum buxusul, sau cimisirul în denumire populară. Ancadramentele din cimişir erau folosite încă din perioada medievală în grădinile mănăstirilor. Ele au fost sursa de inspiraţie pentru mari peisagişti precum Le NOTRE. Schiţa clasică a grădinilor de legume constă în 4 straturi dreptunghiulare , cu un loc rezervat rondului din mijloc. De asemenea, se pot realiza figurine din buxus, această artă se numeşte Topiary şi s-a dezvoltat foarte mult în Italia, zona Pistoia, unde sunt cei mai renumiţi artişti de topiaria din lume. Arta de a tăia figurine din buxus sau din alte plante , în epoca modernă se foloseşte foarte mult Ligustrum ( lemn câinesc) pentru că are o creştere rapidă. Artiştii italieni au creat o serie de motive animaliere unice de o frumuseţe răpitoare.

Bilele din buxus , tunse la rotund, fac ca aleile să pară mai romantice, au o formă compactă , un verde uniform, şi permit ochilor privitorului să se bucure de priveliştea minunată. Formele geometrice sunt uşor de realizat  şi de tăiat. Pentru ca toate laturile să aibă aceeaşi înclinaţie, înainte de tăiere amplasaţi în jurul plantei câteva repere eventual din scânduri de lemn, sau nişte leaţuri ca să vă ghideze ochiul când vă apucaţi de tuns.  Pentru a suporta două tunderi pe an este bine să administraţi îngrăşăminte din primăvară si până toamna.

Cimişirul poate fi tăiat în orice formă doriţi, odată cu această tundere veţi conferi grădinii dvs mai multă ordine. Încă din evul mediu, grădinile simbolizau natura domesticită şi nici o plantăp nu demonstra mai bine acest lucru decât cimişirul. Dacă îl cultivaţi sub formă de ancadramente tunse regulat, va da naştere unui cadru ordonat pentru straturile de tufe colorate.

Pe vremuri , grădinarii iscusiţi ştiau că buxusul are o calitate ce ţine la distanţă cârtiţele datorită rădăcinilor otrăvitoare, de aceea încadrau straturile de legume cu tufe de buxus. În grădina rustică de astăzi , în prim plan se află aspectul decorativ , căci cultivarea intensivă a legumelor şi fructelor a pierdut mult din seminificaţia de odinioară. Cimişirul nu şi-a pierdut popularitatea, dimpotrivă: el îmbogăţeşte şi grădinile decorative amenajate în stil rustic , şi nu doar ca ancadrament sau ca gard viu. Arbustul este foarte potrivit pentru arta tăierii în forme ( topiary), pentru că datorită frunzelor sale mici şi formei compacte se pot realiza chiar şi figurine complexe.

Pentru ancadramente se plantează de obicei soiul vechi , Buxus Suffruticosa, el nu atinge nici un metru înălţime şi creşte mai lent decât forma sălbatică, Buxus sempervirens, care în locurile de origine din Europa poate atinge şi 10 metri înălţime. Însă şi soiurile care cresc încet trebuie tăiate cu regularitate , pentru a le păstra forma – de preferinţă prima tundere în luna iunie iar ce-a de –a doua tundere la sfârşitul lunii august. Buxusul folosit pentru ancadramente se vinde de obicei la ghiveci, dar poate fi găsit primăvara şi prin pieţe la grădinarii pasionaţi care îl înmulţesc acasă, şi este vândut ca arbust cu rădăcină nudă.. Cel vândut la ghiveci, şi îl găsim şi prin florării , este produs în Olanda, şi are o înălţime de 10- 15 cm. Pentru un metru de aliniament ne trebuie circa 10 plante.

Pentru gardurile vii mai înalte plantaţi soiul sălbatic de buxus, sau soiuri cu creştere puternică, foarte rezistente la ger. În funcţie de mărimea plantei , este nevoie, pentru un metru lungime  de şase până la opt plante, iar când vorbim de creştere puternică ne gândim la el ca la un termen relativ, pentru că la o creştere de circa 15 cm pe an este nevoie de câţiva ani pentru ca gardul viu de cimişir să ajungă să protejeze eventualele priviri indiscrete. Dar dacă aveţi răbdare şi îngrijiţi bine gardul viu, chiar şi strănepoţii strănepoţilor dvs se vor bucura de el, ei pot atinge vârste de câteva sute de ani.

Combinaţiile cele mai reuşite întâlnite în grădina peisageră sunt încadrările straturilor de flori cu buxus pitic, spre exemplu straturile de trandafiri împrejmuite de aliniamente de buxus dau o notă specifică grădinilor rustice. Aceleaşi ancadramente le întâlnim şi la grădinile în stil baroc, unde straturile sunt mai severe şi mai puţin colorate datorită plantelor alese.


Autor Constantin Claudiu

Publicat 01.12.2011

Common Boxwood, Buxus sempervirens marginata,

Comments are closed.