Camellia Japonica – Atemporală şi întotdeauna diferită – istoric,cultivare, sfaturi utile, înmulţire I

Camellia Japonica

Originară din Asia de Sud- est, China şi Japonia,a fost adusă în Europa de către botanistul iezuit Georg Joseph Kamel, şi în onoarea sa a fost denumită „ Camelia”. Sunt peste 120 de specii de camelia , arbori şi arbuşti cu frunze veşnic verzi ce ating înălţimi între 2 şi 20 de metri. Frunzele sunt alternate, simple, groase, lucioase, au lungimea între 3 şi 17 cm, florile sunt în general mari, cu un număr de 5 până la 9 petale, iar hibrizii au flori cu multiple corole şi un număr mare de petale, culorile întâlnite sunt alb, roşu, roz, sau combinaţii din aceste culori .

În cele ce urmează , mi-am propus să vă prezint câteva specii de Camellia Japonica, hibrizi mai noi, modul lor de îngrijire, şi particularităţi. Însă atenţie , vorbim de soiuri similare dar nu egale în cultivare! Pentru o bună cunoaştere a soiului care l-aţi cumpărat, sau hibridului , uitaţi-vă atenţi pe etichetă pentru a cere modalităţi de îngrijire. De cele mai multe ori , în comerţul din România întâlnim acelaşi soi doar că diferă culoarea, sunt hibrizi pentru cultura de exterior, iar alţii sunt doar pentru interior, îndeosebi cele de provenienţă olandeză sunt pentru interior. De aceea e bine să vă informaţi bine atunci când cumpăraţi Camellia Japonica. După ce-l cunoaşteţi  mai bine, veţi începe să apreciaţi  caracteristicile care disting o specie de alta, cum ar fi forma de floare, bogăţia, tonurile de culoare dominantă,perioada de înflorire, comportamentul plantei.

Printre camelii vechi, antice, de culoare albă întâlnim soiul Carlo Loriano cu o varietate de flori simple, cu stamine galbene în centru.  Întruchipat şi aproape alb, dar sunt clasificate ca şi culoare roz-clar. Ea are flori duble de formă perfectă. Roşu stacojiu avem soiul  Prince Eugene Napoleon, cu flori regulate duble. De origine americană ,Sarah Frost , a obţinută în anul 1830, are flori rosii de  formă conica. Camellia Tramonto captivează cu nuanţa foarte specială de roz perfect,, bogat, dar fără forţă. Glorie de Nantes, de origine franceză, are flori medii semi-duble. Ignea sau ignivoma,  a obţinut o varietate de camelie franceză, din seminţe italiene în jurul anului 1844, are flori semiduble de culoare roşu – cărămiziu, foarte precis în formă, cu o uşoară tendinţă spre albăstrui.

 

Camellia Sericea are flori de culoare roşu cărămiziu, cu stamine galbene luminoase care au un contrast atât de puternic cu petalele.Cameliile tricolor sunt cele trei culori de bază în diferite moduri asortate.Camellia Tricolor Florentina are flori  semi-duble cu zone de culoare tricoloră şi nu se poate considera chiar o Camellie de culoare  pestriţă​​ în adevăratul sens al cuvântului. Camellia Bella de Firenze, în două tonuri,flori duble, dar nu foarte bogat , petale perfecte,roz coral cu centrul marcat de o bandă mai clare de culoare roşu închis, riguroase .Camellia General Coletti printre cele mai cunoscute, încă larg răspândite,flori peoniformi duble, culori bogate, roşu, uneori inundată  de nuanţe de roz.

Acestea sunt doar câteva exemple din multitudinea de camelii cultivate pe scară largă în Europa. Să trecem şi peste ocean, în Statele Unite ale Americii ale anilor 1940, în timpul celui de-al doilea război mondial, unul din cei mari colecţionari de Camellia Japonica  Sinensis sau Sasanqua, Dr. Tom Brightwell a colectat foarte multe specii pe care le-a cultivat la Universitatea din statul Georgia, plantaţie ce o putem găsi şi astăzi . este deschisă publicului. Sunt câteva sute de specii cultivate la acceastă Universitate din Tifton, Georgia, unde se fac cercetări pentru compararea soiurilor, , culoare, densitate, dimensiunea florilor etc. Interesant de notat ar fi că florile preferate ale Dr. Tom Brightwell erau Camellia Japonica deşi a plantat în majoritate Camellia Sasanqua arbori şi arbuşti, chiar şi din seminţe, a selectat soiuri restante şi altoite pe portaltoi răsad de Camellia.

 

 

Să mai menţionăm ca şi istoric grădina Masee Lane Camellia  din Valea Fort, Georgia-USA, grădină ce a fost donată ca sediu pentru Societatea Americană Camellia în anul 1945, grădină ce se întinde pe 9 acri de pământ ( 36.400 metri pătraţi ), unde sunt plantaţi peste 1000 de arbori de Camellia.

Iar pentru împătimiţii de Camellia Japonica să mai menţionăm şi Grădina Botanică Huntington din Los Angeles, California unde găsim peste 1200 de soiuri diferite de Camellia Japonica sinensis şi sasanqua pe o suprafaţă de 12 acri de pământ ( 48500 metri pătraţi ), aici se plantează anual mii de seminţe Camellia sinensis care urmează să fie utilizaţi ca portaltoi pentru soiuri superioare de Camellia.Tot aici puteam vedea o colecţie impresionantă de bonsai Camellia sinensis cu flori aromate si parfumate.William Hertich si-a dedicat mulţi ani pentru creşterea, cultivarea, fotografierea acestei specii, cercetare ce ne-a lăsat lucrarea sa despre planta Camellia în 3 volume.

În Europa putem vizita o astfel de grădină dedicată Camelliei în Germania la Hamburg, Peter Fischer Camellia Garden, mai amintim Royal Botanic Camellia Garden din Melbourne, Australia.

Recent , peste ocean, a apărut cartea Ann Richardson, A curator’s Introduction to the Camellia Collection, la University of California, carte ce poate fi comandată şi pe internet, costă 14,95 usd.

Camellia japonica înfloreşte chiar şi din decembrie, şi continuă până în martie, aprilie la anumite soiuri, în funcţie de vremea din timpul iernii. Camellia Sasanqua

Înfloreşte mai devreme, chiar din octombrie, iar în mediul natural poate atinge 16 metri înălţime, culorile florilor pot fi roşu, alb, roz, violet. Frunzele sunt la fel cu ale Camelliei Japonica, de culoare verde-ceară strălucitoare cu o uşoară curbură. Camellia Sasanqua  cu flori duble este uimitoare atunci cand este înflorită, şi este preferată de majoritatea cumpărătorilor.

 

 

Dacă doriţi să cumpăraţi Camellia Japonica, sau Camellia Sasanqua, vă recomandăm să căutaţi plante în ghiveci, sau în container de pământ, astfel încât planta să aibă un sistem complet de rădăcină. Nu cumpăraţi niciodată o plantă Camellia cu rădăcini goale, ştiut fiind faptul că această plantă nu suportă transplantarea.

Vom reveni în următorul articol cu informaţii complete şi alte secrete despre cultivarea şi creşterea plantei Camellia Japonica şi Camellia Sasanqua.

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat iSEO 11.03.2011

Comments are closed.