Cartoful japonez – Stachys tuberifera – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Cartoful  japonez.

 


Este o plantă originară din Japonia , de unde și denumirea , fiind destul de răspândit în cultură.

Acestă legumă , aproape necunoscută în țara noastră , este tot atât de bogată în vitamine și substanțe minerale ca și cartoful timpuriu. Se cultivă pentru tuberculii săi gustoși , care se consumă atât în stare proaspătă , cât și la prepararea unor mâncăruri.

Este o plantă vivace , care dezvoltă la suprafață o tufă foarte deasă , datorită unei ramificări puternice a lăstarilor aerieni.Frunzele sunt dințate , având culoarea și forma identică cu frunzele de mentă.În condițiile din Europa , planta nu înflorește , tulpina subterană (care reprezintă partea comestibilă a plantei ) se prezintă sub formă de tuberculi mici , în formă de corn , albicioși la culoare , fragezi și suculenți.Preferă pământurile ușoare cu suficientă umiditate.

Tehnologia de cultură – Terenul arat din toamnă ( la 28- 30 cm ) este totodată bilonat și mobilizat în vederea plantării.

Înființarea culturii are loc primăvara , după trecerea perioadei de brume, prin plantarea tuberculilor în cuiburi(2-3 la cuib) , la distanța de 60 – 70 cm între rânduri și 30 cm între cuiburi.În timpul verii , cultura se menține prin prașile repetate și tratamente împotriva bolilor și a dăunătorilor.

După ultima prașilă , cultura se rărește , pentru mușuroirea plantelor și asigurarea condițiilor de creștere a tuberculilor.

Recoltarea are loc toamna , spre sfârșitul lunii octombrie , când tulpinile aeriene sunt uscate și se poate face mecanizat cu mașina obișnuită de recoltat cartofi. Tuberculii sunt ceva mai rezistenți la temperaturi scăzute decât cartoful obișnuit , cu condiția să stea în pământ nerecoltați.Scoși din pământ , tuberculii nu se pot păstra timp mai îndelungat , deoarece se veștejesc și se oxidează foarte repede.Pentru o perioadă mai scurtă de păstrare se pot stratifica în nisip , în beciuri. Producția de tuberculi este de 15 t /ha.

Pentru înființarea unui hectar de cultură sunt necesare 1500 – 2000 kg tuberculi.

 

Mult succes!

 

Autor : biolog Cătălina I.

Publicat 28.04.2011

 

 

Comments are closed.