Castravetele – Cultura legumelor bostănoase – Cucumis sativus – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Castravete – Cucumis sativus – Familia Cucurbitaceae – Nelipsit din orice bucătărie, în stare proaspătă , sau conservat, în murăturile de iarnă, sau în murăturile clasice ţărăneşti, mai nou foarte folosit şi în industria cosmetică. Aşadar, castravetele , o legumă foarte importantă în cultura din ţara noastră.

 


Originea şi răspândirea- castravetele  este originar din China , în ţara noastră se cultivă în toate regiunile.

Scopul  culturii- fructele  tinere de castraveţi se consumă în stare proaspătă sau conservată.

Caracterele botanice şi biologice – este o plantă  anuală cu rădăcini trasante , care se dezvoltă la adâncime mică în sol ,cca 30 cm. Tulpina este târâtoare, la unele soiuri ajungând până la 2-2,5 m lungime , cu mare capacitate  de  lăstărire şi ramificare dacă se ciupeşte vârful vrejului principal. În contact cu solul umed, formează uşor rădăcini adventive. Frunzele sunt lung-peţiolate, pentalobate, acoperite  cu  peri aspri. Florile unisexuate, galbene, sunt dispuse la baza frunzelor. Cele femele se formează în număr mai mare pe ramificaţiile de ordin superior şi se recunosc uşor după ovarul inferior îngroşat. Polenizarea  este alogamă, entomofilă. Soiurile cultivate în seră formează fructe fără a fi avut loc fecundarea ( prin partenocarpie). Fructul  este o  melonidă alungită, de formă  şi mărime diferită, după soi. Seminţele sunt albe-gălbui, au facultatea germinativa de 80-90 % şi se păstrează 4-5 ani.

Soiuricornichon este un soi  timpuriu care se cultivă în special pentru conserve. Fructele  sunt mici 8-12 cm lungime, cu formă oval- alungită, culoarea verde mai albicioasă spre vârf, cu numeroase brobonele pe suprafaţă. Se pot  recolta dupa 50-55 zile de la răsărire.

Hokus si tezier. Sunt tot soiuri cu fructe  mici, cultivate in special pentru export  si industrializare.

De bistrita are fructul de mărime mijlocie (15-20 lungime), suprafaţa netedă, de  culoare verde-inchis, cu dungi mai deschise, care se prelungesc de la baza pana la jumatate. Este un soi timpuriu (50-55 zile de la rasarire la prima recoltare).

Delicates este un soi semitimpuriu (55-60 zile) cu fructul cilindric, lung de 20-30 cm de culoare verde-inchis. Pe suprafaţă are numeroase broboane cu perişori albi.

Generous– este un soi semitimpuriu, cu fructele drepte, cilindrice, putin ingrosate la mijloc, avand o lungime de 20-25 cm si 3,5-4,5 cm in diametru. Culoarea  fructelor este verde-inchis.

Soiuri de perspective pentru cultura castraveţilor de conserve  în condiţii de mecanizare sunt: levo, nimbus, pioneer s.a. (hibrizii f1) care au fructificare simultană.

Cerintele faţă  de factorii de mediu- castraveţii sunt plante pretenţioase faţă de căldură. Semintele incep sa germineze la temperature de 12 grade celsius. Temperatura  optima de vegetatie este de 25-30 grade celsius. Faţă de lumină şi umiditate are cerinţe mari. In regiunile secetoase cultura se irigă. Seceta influenţează calitatea fructelor favorizând amăreala  acestora.

Cere soluri uşoare, permeabile, afânate, cu reactive neutral. Se obţin rezultate bume în urma aplicării a 30-40 t| ha  gunoi  de grajd bine descompus, combinat cu 300- 350 kg/ ha superfosfat si 100 kg/ha sare potasică sau sulfat de potasiu.

Tehnologia  culturii

Ca plante bune premergătoare pentru cultura castraveţilor sunt legumele din grupa verzei, rădăcinoasele şi leguminoasele.

Solul se ară adânc din toamnă, incorporandu-se gunoiul de grajd si ingrasamintele minerale cu fosfor si potasiu. Primavara  se aplica  si  ingrasamintele cu azot ( 100-150 kg/ha).  Da rezultate foarte bune ingrasarea locala la cuib cu 15-20 t/ha mranita. Castravetii  se cultiva prin semanatul direct si numai pentru culturile timpurii se produce rasad.

Tehnologia moderna, in conditii de mecanizare necesita modelarea terenului in brazde de 94 cm la coronament.

Pentru erbicidare se aplica 6-8 l/ha balan în 450 l apă cu 10-15 zile inainte de semănat.

Se seamănă cu maşina SPC -6, un rând pe brazda la soiurile de salata si 2 randuri la cele de conserve . norma de samanta este de 3-4 kg/ha iar adancimea de semanat 3-4 cm.

In culturile timpurii se pot semăna deodată şi perdele de protecţie (cu lise) din porumb care se amplasează la interval de 8 brazde.

Epoca de semănat este la sfârşitul lui aprilie- începutul lui mai, pentru cultura de vară (timpurie) şi între 15 iunie- 15 iulie- 5 iulie, pentru  cultura de toamnă.

Ingrijirea culturii- pentru afânarea solului se fac praşile superficial (2-3) cu care ocazie  se  şi muşuroiesc plantele.

Rasaritul se executa cand plantele au o frunza, lasand distant pe rand intre plante de 15-20 cm. plantele se rup, nu se smulg.

Irigarea (4-6 udari) se face folosind norme de 300-400 m3  apa la ha mentinand in sol 70-80% din capacitatea  de camp.

Fertilizarea suplimentară se face la începutul înfloritului cu 100-150 kg/ha azotat de amoniu.

Combatarea bolilor şi dăunătorilor se face prin tratamente cu caratan 0,1% sau morestan 0,04% preventive sau curative (pentru fainare); cu zeama bordeleza 1% pentru antracnoza si bacterioza şi cu dithane M-45-0,3 %.

Pentru dăunători se aplică tratamente cu CARBETOX 0,4% (afide), Acaricidol 0,4% (pentru paianjenul rosu)  Ekatox 0,07% (paduchi de Frunze)

Recoltarea se face periodic la 2-3 zile, cand castraveţii au mărimea  specifică soiului şi culoarea verde. Pentru conserve  se recoltează fructele mici de la 5-6 cm la 8-12 cm si se calibrează după dimensiuni.

Perioada de recoltare începe in iunie la culturile de vară şi la sfârşitul lui august- septembrie la cultura de toamna. Productia este de 20-30 tone la soiurile cu fructe mari si de   10-12-15 tone la cele de conserve.

Pentru industria de conserve, în perspective este prevăzută mecanizarea integrală a culturii. In acest scop se folosesc soiuri cu fructificare simulta- nă, care cresc în formă de tufă. Se seamană mai des iar în faza cand pe fiecare lastar sunt 2-3  fructe de marimea optima se face recoltarea cu combina, prin desfiinţarea culturii.

 

 

Autor biolog Catalina I.

Publicat 15.04.2011   iSEO

 

Comments are closed.