Ce Tuia alegem in gradina noastra | Care Thuja este mai buna pentru plantat in gradina noastra functie de zona in care locuim

Thuya occidentalis L. – Tuia

 Este un arbore (uneori arbust) originar din America de Nord si din Asia de Est , care poate ajumge la inaltimi de 20 m. Face parte din familia Cupresaceae. Coroana este ovat-alungita , cu ramuri scurte, divergente. Lujerii sunt turtiti , verzi lucitori pe fata si verzi galbui pe dos , dispusi in planuri orizontale. Frunzele sunt solzi-forme , cu o glanda rezinifera rotunda , proeminenta si lucitoare pe fata. Conurile terminale sunt dispuse, de regula, pe lujeri scurti si au forma alungit-ovoida de cca 1 cm lungime. Semintele sunt mici, plate, cu o aripa emarginata.thuja_occidentalis_smaragd

thuja_occidentalis_smaragd_2Foto www.bylands.com

In cultura ornamentala se intalnesc mai multe varietati : var. aureo-variegata Henk.and Hochst.( variegate cu galben-auriu), var.variegata West ( cu varful lujerilor tineri albicios), var.globosa Gord. (coroana globuloasa si frunzisul verde-deschis), var.rosenthali Ohlendorf ( frunzisul verde viu si coroana columnara), var. compacta Knigt ( cu portul piramidal, compact, lujerii scurti, rigizi, turtiti), var.columnaris Hort.(coroana columnara) etc. Este o specie rustica, rezistenta la umbra, ger, fum si gaze, putin pretentioasa fata de sol ; sufera datorita secetelor prelungi. Se inmulteste prin seminte, marcote, butasi si altoire. Semanaturile se fac toamna tarziu sau primavara in aprilie-mai. Se seamana in randuri distantate la 20-25 cm, la 1-1,5 cm adancime, norma de seminte fiind de 1-1,5 g/m. Desimea optima de cultivare este de 60 de puieti pe metru de rigola. Marcotajul se aplica la ramurile de jos, prin arcuire. Butasirea se practica iarna in sere sau in august in rasadnite reci. Butasii sunt confectionati din lujeri semi-lignificati, de 5-8 cm lungime, cu calcai. Dupa inradacinare se repica in ghivece. Altoirea se practica pe puieti inradacinati in ghivece, utilizandu-se procedeul in placaj.

Tuia este una dintre cele mai intrebuintate specii de ornament in parcuri si gradini, sub forma de arbusti izolati sau grupati de-a lungul platbandelor, sub forma de garduri vii( se preteaza foarte bine la tundere). Thuja occidentalis se preteaza la plantat in orice zona din tara noastra, foarte rezistenta la temperaturile scazute de peste iarna.

Thuya orientalis L. – Biota sau arborele vietii

 Este originar din China si Peninsula Coreea si face parte din familia Cupresaceae. Un arbore care poate atinge 5-10 m inaltime , cu coroana deasa si ramuri ascendente. Lujerii sunt subtiri , pe ambele fete verzi – intunecati, dispusi in planuri verticale. Frunzele sunt solzoase, imbricate, cu o glanda rezinifera, concava, de culoare verde inchis , iarna rosie-bruna. Conurile ajung la dimensiuni de 1-1,5 cm lungime , sunt verzi-albastrui , brumate si au o prelungire la varf sub forma de corn. Semintele sunt ovoide , brune , nearipate. Este o specie rustica, care vegeteaza in conditii variate de clima si sol, dar putin rezistenta la fum si praf. In parcuri se cultiva in aceleasi conditii , ca si Thuya occidentalis. Se va evita folosirea ei in spatii verzi industriale. Dintre varietati , la noi in tara sunt cultivate : var. sieboldii (Endl.)Laws. , care are o structura globuloasa , compacta si frunzisul verde stralucitor , var. stricta Loud. , cu coronament piramidal , des , cu ramuri ascendente , var. aurea Dauvesse , cu frunzisul primavara auriu , iar in timpul verii galben-verde etc.

Thuja_orientalis_piramidalis

 

 

Thuja_orientalis

 

 

 

 

 

 

 

Foto: www.zelen.cz

Thuja orientalis este o specie la fel de rezistenta la ger ca si thuja occidentalis si poate fi cultivata in majoritatea zonelor din tara noastra.

Thuya plicata Don. – Tuia gigantica

Este un arbore falnic de 30-60 m care are o coroana ingusta piramidala, cu ramuri dese, lungi la partea inferioara, la exemplare izolate coborand pana la nivelul solului. Lujerii sunt verzi inchis, pe dos cu doua dungi albe in forma de X. Frunzele sunt solzoase, verzi, cu o glanda rezinifera convexa. Sunt dispuse foarte regulat. Striviti, lujerii, ca si frunzele, lasa un miros aromatic. Conurile sunt de 1,5-1,8 cm lungime, ovoid-oblongi, cu 8-12 carpele, verzi la inceput, apoi brune.

Are drept cultivaruri : Atrovirens – frunze verzi intunecate, Cuprea – frunze bronz aurii, Dura – frunze mai mici, dispuse liniar regulat, Fastigiata, Gracilis aurea, Pendula, Pumila, Variegata.

Thuja_plicata_2Thuja_plicata_3

Vegeteaza bine pe soluri fertile, profunde cu suficienta umiditate in sol si in atmosfera. Este un frumos arbore ornamental prin portul sau piramidal, culoarea si aroma frunzelor. Se foloseste in parcurile mari in mod izolat sau in amestec cu alte specii, in grupari si in aliniamente. Este si o specie de interes forestier, avand un lemn de foarte buna calitate. Mai putin rezistenta la ger ca si primele doua specii enumerate mai sus, thuja plicata poate fi cultivata in zonele de sud a tarii, in zonele prealpine, in zonele unde temperatura iarna nu coboara sub minus 22 grade.Thuja_plicata

 

Publicat 26/01/2015

Foto www.gopixpic.com

Comments are closed.