Ceapa – Allium cepa L. – Legumele bulboase pentru grădina ta – cultivare, sfaturi utile, înmulţire – I.

Ceapa  I.– Allium cepa L. – familia Liliaceae

 


Cultura cepei prin arpagic.

Importanţa culturii- Ceapa este o legumă valoroasă pentru alimentaţia omului.Ea are o mare valoare alimentară.Ceapa se consumă în stare proaspătă , în arta culinară ,în industria de conserve.

Originea şi aria de răspândire –Se presupune că ceapa este originară din Asia Occidentală.

În ţara noastră se cultivă în toate regiunile.

Caractere morfologice-Ceapa , în condiţii de cultură , este  o plantă bienală-ceapa de apă şi trienală-ceapa de arpagic.Rădăcina la încolţire esta simplă , pivotantă , devenind apoi fasciculată , fibroasă.Tulpina propriu-zisă este formată dintr-un disc bazal , din care pornesc frunze , muguri şi rădăcini. Frunzele la partea bazală, la locul de inserţie pe disc, se îngroaşă formând bulbul, iar la suprafaţa solului sunt cilindrice, fistuloase, înguste, de culoare verde-albăstruie, cu epiderma netedă şi lucioasă, acoperite cu pruină. Tulpina florală apare în anul al 2 lea, sau al 3 lea, şi are înălţimea de 0,5  până la 1 metru, este fusiformă, goală în interior, cu rezistenţă redusă la vârf, , cedând uşor la vânt sau sub greutatea fructelor. Inflorescenţa are formă globuloasă, cu flori hermafrodite, polenizarea este alogamă, iar fructul este o capsulă triedrică.

Soiurile de ceapă se grupează după modul de cultură în soiuri de ceapă de arpagic, soiuri de ceapă ceaclama ( semănată direct în câmp) şi soiuri de ceapă de apă ( cultivată prin răsad ).

  1. Soiurile de ceapă de arpagic : – de Dărăşti – soi cultivat mult în zona Bucureştiului, soi turtit, cu diametrul de aproximativ 7 cm, gust iute, se păstrează foarte bine peste iarnă.

–         De Macău – soi cultivat în vestul ţării, bulb sferic spre ovoid, cu diametrul de 6- 7 cm, gust semi-iute, soi productiv , se păstrează foarte bine peste iarnă.

–         De Filiaşi – se cultivă în zona Oltenia, cu bulb sferic- turtit, gust foarte iute, este un soi productiv, se păstrează foarte bine peste iarnă, foarte rezistent la mană.

–         De Zittau – siu productiv, foarte răspândit, bulb sferic, gust putin iute şi plăcut.

  1. Soiuri de ceapă ceaclama : – De făgăraş – se cultivă foarte mult în zona Braşov şi Făgăraş, perioadă de vegetaţie 120 – 180 zile, bulb sferic turtit de culoare roşie – violacee, gust plăcut, dulceag, productiv dar puţin rezistent la păstrarea peste iarnă.

–         De Târgu Frumos – cultivat în zona Moldovei, are bulb sferci turtit, de culoare galben aurie, , gust iute, rezistent la păstrare.

  1. Soiuri de ceapă de apă – De Buzău – soi răspândit în cultură în toată ţara. Bulb cu formă tronconică, de culoare galbenă sau roşie-violacee, foarte productiv.

Cerinţe faţă de climă, substanţe fertilizante  şi sol.

Ceapa este o plantă de zi lungă, are nevoie de multă lumină, în locurile umbrite bulbii nu se dezvoltă bine. Faţă de temperatură nu este pretenţioasă, sămânţa încolţind la + 3 grade celsius, temperatura optimă de vegetaţie fiind de + 19 grade celsius. Plantele mature , cu bulbii formaţi rezistă până la – 7 grade celsius.

Având un sistem radicular superficial, necesită ca solul să fie bine aprovizionat cu apă , bine aerat, şi fertil. Cea mai mare nevoie de apă se manifestă la germinarea seminţelor şi în faza incipientă de formare a bulbilor. Plantele  crescute pe timp secetos au bulbul de dimensiuni mici, capătă un gust iute şi dau recolte scăzute. Solul pe care se cultivă ceapa trebuie să fie fertil, afânat, reavăn, cu reacţie neutră. Pentru obţinerea de recolte mari se recomandă aplicarea a 20 – 30 tone de gunoi de grajd la hectar, gunoi bine descompus, eventual la planta premergătoare.

 

Sursa foto: Wikipedia

Tehnica culturii cepei prin arpagic

Această metodă de cultură necesită 2 etape.În primul an se obţine arpagicul şi în anul al doilea bulbul pentru consum.

Producerea arpagicului.Cultura  cepei pentru  obţinerea arpagicului se face pe terenuri curate de buruieni şi după o plantă premergătoare prăşitoare.Solul se ară toamna la 25-30 cm adâncime.Semănatul trebuie executat până la 15-20 martie , cu maşina , în rânduri simple , la 15 cm distanţă sau în benzi , de 8-10 rânduri distanţate la 10-12 cm , iar între benzi lăsându-se 40 cm , sămânţa se îngroapă la 1,5-2 cm adâncime.La ha se dă 80-100 kg sămânţă.

Pentru a preveni atacul de mană , înainte de semănat , sămânţa se tratează timp de 10 minute cu o soluţie de 0,5 % sulfat de cupru.Semănatul de timpuriu asigură obţinerea de producţii mari de arpagic şi de calitate superioară.

Lucrările de întreţinere a culturilor sunt: plivitul , prăşitul , combaterea bolilor şi a dăunătorilor.
Recoltarea începe când frunzele exterioare sunt uscate , iar bulbul s-a colorat.Bulbii se lasă la soare 1-2 zile pentru a se usca.Arpagicul recoltat se păstrează peste iarnă  în încăperi uscate sau silozuri speciale , la temperatură fie sub  4 grade C , fie peste 18 grade C.

Producerea bulbilor pentru consum

Arpagicul se plantează primăvara cât mai devreme , manual sau semimecanizat, cu ajutorul maşinii care deschide rigole de plantare. Când lucrarea se execută manual , terenul trebuie marcat anterior. Distanţa de plantare între rânduri simple este de 20 – 25 cm, şi pe rând de 10 cm. Arpagicu se plantează astfel încât vârful bulbului să râmână la nivelul solului. La hectar se foloseşte aproximativ 400- 600 kg de arpagic calitatea I. Înainte de plantare , pentru a preveni mana cepei, arpagicul se ţine 8 ore la 30- 35 grade celsius , iar în scopul prevenirii atacului muştei cepei, aprpagicul puţin umezit se prăfuieşte cu Detox 5 ( pulbere ), în cantitate de 2 kg la tona de arpagic.

Ca lucrări de îngrijire, în timpul vegetaţiei, se aplică 3 – 4 praşile superficiale, plivitul buruienilor, stropirea de 4-5 ori cu zeamă bordeleză contra manei şi în caz de seccetă una, două udări.

Recoltarea se face când frunzele se îngălbenesc şi se usucă, se poate face manual sau mecanizat cu maşina de recoltat rădăcinoase. Înainte de a-i pune spre depozitare este bine să-i uscaţi 7-10 zile la soare. Producţia de arpagic variază între 8 şi 15 tone la hectar.

 

Mult succes!

 

Comments are closed.