Chelsea Flower Show 2011 – Gândurile, ideile şi frământările peisagiştilor pentru amenajările exterioare.

Anul acesta , în perioada 24- 28 mai ,peisagiştii s-au bucurat de o vreme caniculară pentru sfârşitul lunii mai, după specialişti cel mai cald sfârşit de primăvară înregistrat în insulă, din ultimii 350 de ani. Vizitatorii au avut parte de zile senine pentru a se bucura pe deplin de propunerile îndrăzneţe ale peisagiştilor.


Alex Denham, managerul proiectului, a declarat că expoziţia de anul acesta  a fost una din cele mai colorate din istorie, datorită primăverii călduroase, faţă de anul trecut când cultivatorii de plante au fost nevoiţi să recurgă la forţarea înfloririi anumitor plante pentru a le avea în formă maximă pe perioada expoziţiei. „ Este foarte interesant pentru că avem potenţialul de a face ceva diferit în fiecare an, toată lumea este în aceeaşi barcă” completa Alex Denham . Astfel, vremea bună a stârnit o concurenţă acerbă în rândul expozanţilor, designerii s-au întrecut în a pune în valoare proiectele lor, astfel trandafiri, orhidee şi alte plante care nu erau anul trecut înflorite, anul acesta au fost vedetele expoziţiei. Plantele care au avut de suferit la expoziţie , şi s-au ofilit , au fost lalele, irişi, bujori, liliac, ceapa decorativă, lavanda franceză, wisteria, astrantias. La antipodul florilor trecute  s-a aflat „ vedetele expoziţiei „ , unii pomi înfloriţi, trandafirii, orhidee, salvia, ierburi perene luxuriante, strelitzia, verbena ( despre care nu m-am înşelat, are toate condiţiile să devină floarea anului de grădină), lavanda englezească, albăstrele, trifoi roşu.

Câştigătorul incontestabil  a fost proiectul propus de Diarmuid Gavin, o spectaculoasă grădină agăţată în mijlocul unui frunziş verde de ierburi perene, bazată pe legenda lui Edward-Mâini de Foarfece. „Grădina care zboară „ a fost vedeta incontestabilă din acest an, toată lumea apreciind întoarcerea la spectacol, prin acea piesă de rezistenţă  din centrul grădinii, acel pod suspendat roz purtat de o macara, înconjurat de ierburi şi garduri vii. Gavin a declarat că a fost ajutat de vremea bună în expunerea proiectului său, deoarece plantele alese de el s-au dezvoltat optim ajutate  de căldura primăverii din acest an, şi au arătat perfect pe timpul expoziţiei. Diarmuid Gavin, a studiat horticultura la Botanic Gardens în Glasnevin, Dublin, după care şi-a deschis propria afacere de design şi amenajări de grădină. În anul 2004 a obţinut medalia de argint la Chelsea Flower Show cu o grădină contemporană, unde a dezvoltat un stil unic în designul contemporan de grădină. Diarmuid Gavin are o vastă experienţă în lumea mass media, emisiunile sale de la BBC , articolele horticole din The Telegraph şi The Independent, i-au adus celebritatea şi succesul. A scris 7 cărţi de design în amenajările de grădină, iar recent a lansat autobiografia sa. Deasemenea munca sa este apreciată şi la nivel internaţiopnal, ţinând o serie de seminarii privind proiectarea grădinilor  şi dezvoltarea grădinilor moderne, cursuri în SUA şi în Marea Britanie şi Irlanda.

Grădina Hesco, de Leeds City Council,  a adus în imagine un tablou reprezentând trecutul oraşului industrial. Astfel, în centrul amenajării, o roată de apă, iar alături plantat un arbore imens, după unii cel mai mare arbore expus vreodată la o expoziţie. Totul decorat după o schemă de plantare simpatică cu arbori ornamentali.

Grădina australiană prezentată de Royal Botanic Gardens din Melbourne, arhitect peisagist Jim Fogarty, a fost un proiect ambiţios  ce sublinia texturi şi forme însoţite de plante aromatice specifice Australiei. Flori diverse şi palmieri specifici pe un fond de piatră cărămizie.

Un alt proiect curajos şi foarte apreciat de public, a fost propunerea arhitectului peisagist Nigel Dunnet din Canada, ce a expus pentru Royal Bank of Canada o grădină sălbatică umedă. Astfel un container de transport metalic a fost transformat într-o cameră în aer liber cu acoperiş verde.Totul înconjurat de un habitat umed pentru diverse animale sălbatice.

Cea mai mare grădină construită vreodată la Chelsea Flower Show de anul acesta , a fost propunerea arhitecţilor peisagişti Laurie Chetwood şi Patrick Collins, prin Garden B & Q. Construită pe o colină înaltă, umplută cu fructe,legume şi flori comestibile, un habitat perfect pentru fauna sălbatică. Alături câteva panouri solare şi un generator de curent acţionat de o turbină eoliană , generatoare de energie verde.

Grădina Laurent Perrier, propusă de arhitectul peisagist din Italia, Luciano Giubillei, un trio de sculpturi în piatră, de dimensiuni gigantice, înconjurate de o grădină elegantă ce lasă suficient spaţiu pentru artă, şi o frontieră de flori de culoare roz închis şi maro.

Medaliat cu argint a fost şi proiectul peisagistului japonez Ishihara Kazuyuki, designer ce a confirmat pe ultima sută de metri participarea la expoziţie, datorită cutremurului devastator din Japonia ce i-a afectat familia. Proiectul său, „ A Beautiful Paradise „, a adus în prim plan expunerea amintirilor cu ajutorul verdelui, astfel a creat o grădină plină de copaci , un curs de apă şi o amenajare de piatră albă , totul completat cu gazon. O propunere cu specific japonez.

A mai fost medaliată cu argint şi propunerea designerului Marney Hall, grădina Skyshades, un birou de studio, alimentat cu panouri solare, stabilit în mijlocul unei plantaţii sălbatice înconjurate de flori indigene, trifoi roşu, albăstrele. Un flux natural pentru păsări şi flori.

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 06.06.2011

 

Comments are closed.