Cimbrișorul – Thymus vulgaris L. – Cultivare, sfaturi utile înmulţire.

Cimbrişorul este o plantă aromatică sub formă de tufă globuloasă, folosită pe scară largă la fel ca şi cimbrul. În cărţile vechi îl găsim sub denumirea populară „ iarba Maicii Domnului „, iar în limbaj popular i se mai spunea „ buruiana femeilor „ şi era foarte căutat în medicina tradiţională populară pentru tratarea mai multor afecţiuni.Are întrebuinţări multiple şi în industria cosmetică şi este deosebit de apreciat în bucătărie.


Planta are un habitus mai mic decât cimbrul , atinge înălțimea de 10-15 cm.

În cultură se întâlnesc două specii de cimbrișor: Thymus vulgaris (cimbrișorul de grădină ) cultivat pe scară largă și Thymus serpyllum(cimbrișorul de câmp).

Cimbrișorul de grădină prezintă două forme și anume: cimbrișorul de vară sau franțuzesc și cimbrișorul de iarnă sau nemțesc.Cimbrișorul de vară este mai sensibil la frig și în cultură este tratat ca plantă anuală.Cimbrișorul de iarnă , fiind mai rezistent la frig , se comportă ca plantă perenă putând dura în cultură 4-5 ani.

Este o plantă rustică cu pretenții reduse față de sol și condițiile de climă.Pe terenuri însorite , nu prea bogate în azot , se obțin plante cu o aromă intensă.

Tehnologia culturii în câmp.În grădina de legume , cimbrișorul se cultivă în parcela plantelor perene sau cel mai des ca plantă de bordură.

Cimbrișorul se cultivă prin semănat direct în câmp , prin plantarea răsadurilor produse în răsadnițe sau prin despărțirea tufelor.

La semănatul direct în câmp distanța între rânduri este de 15-20 cm , folosindu-se 0,5-1 kg sămânță la ha , ce se seamănă în luna aprilie.Pentru  producerea răsadurilor se seamănă în răsadnițe calde sau semicalde.Răsadurile se plantează în câmp la distanța de 15-25 cm.La aceeași distanță se plantează și în cazul înmulțirii prin despărțirea tufelor.Această operație se face toamna târziu sau primăvara devreme.În timpul perioadei de vegetație se aplică lucrările obișnuite de îngrijire , ca și la cimbru.

Recoltarea constă în tăierea ramurilor cu câteva zile înainte de înflorire; se leagă în pachete și se usucă în camere bine aerisite.Se recoltează în două reprize:prima recoltare la sfârșitul lunii mai , iar a doua la sfârșitul lunii iulie sau august.

Producția este de 4-6 t/ha frunze uscate.

 

 

Comments are closed.