Cimbrul – Satureja hortensis L. – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Cimbrul este o plantă aromatică apreciată din cele mai vechi timpuri, utilizată chiar ca plantă medicinală din antichitate până în zilele noastre, folosită şi în industria cosmetică, aşadar, o plantă ce ar trebui să fie nelipsită din grădina noastră.


Importanța economică și alimentară.Se cultivă pentru frunzele sale folosite la aromatizarea diferitelor mâncăruri , a conservelor sau murăturilor.Acestea se utilizează în stare proaspătă sau uscată.

Originea și aria de răspândire.Este originar din sudul Europei.În prezent este cunoscut pe tot globul.În țara noastră este răspândit în toate județele , însă pe suprafețe mici.

Particularități morfologice.Cimbrul este o plantă anuală , cu tulpina mult ramificată , sub formă de tufă înaltă până la 35-40 cm , cu frunze linear lanceolate.Florile sunt mici , violacee , grupate câte 3-5 la un loc.Fructele (nucule) sunt foarte mici și au facultatea germinativă de cca.70%,ce se păstrează 1-2 ani.

Relații cu factorii de mediu.Este o plantă puțin pretențioasă față de factorii de mediu.Cultivată însă pe soluri bogate , expuse la soare , asigură producții ridicate și conținut mare în uleiuri eterice.

Tehnologia culturii în câmp.Se poate cultiva prin producerea în prealabil a răsadurilor sau prin semănat direct în câmp.Se cultivă de obicei asociat cu alte culturi și mai rar în cultură pură.Constituind o cultură secundară , terenul se alege și se pregătește corespunzător culturii de bază.Când se cultivă în cultură pură , se alege și se pregătește terenul , astfel : se execută toamna o arătură adâncă la 25-30 cm , se încorporează în sol 20-25 t/ha gunoi de grajd și 150 kg/ha superfosfat , iar primăvara se mai dau încă 100 kg/ha azotat de amoniu.

Semănatul direct în câmp se face în ultima decadă a lunii mai în zonele mai nordice și mai devreme în sudul țării(luna aprilie).Se seamănă în rânduri distanțate la 20-25 cm și la adîncimea de 1-1,5 cm.Norma de sămânță la ha este de 2-3 kg.

În cazul când se produc răsaduri se seamănă în răsadnițe reci , la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie.Se folosesc 250-300 g semințe pentru producerea răsadurilor necesare unui ha de cultură.Răsadurile se plantează în câmp , după ce a trecut pericolul brumelor târzii de primăvară (10 – 20 V.).Se plantează în rânduri distanțate la 20-25 cm, iar pe rând la 10-12 cm.

Ca lucrări de îngrijire se recomandă : răritul pe rând la 10-12 cm , când culturile provin din semănatul direct în câmp , prășitul , plivitul buruienilor și irigarea.Dacă este în cultură asociată , se îngrijește odată cu aplicarea lucrărilor la cultura de bază.

Recoltarea cimbrului începe odată cu declanșarea înfloritului , când se detașează vârfurile lăstarilor sau frunzele verzi.Pentru consumul în timpul iernii se recoltează plantele înflorite , prin smulgere sau tăiere de la bază;se usucă în încăperi bine aerisite.

Producția este de 10-14 t/ha plante verzi sau 3-4 t/ha plante uscate.

Tehnologia producerii semințelor de cimbru.În acest caz cultura se execută la fel ca în cazul culturii pentru consum , numai că din această cultură nu este permisă recoltarea vârfurilor lăstarilor sau a frunzelor pentru consum.Când semințele au ajuns îm marea majoritate la maturitatea fiziologică , se recoltează plantele semincere , se usucă și apoi se treieră.

După condiționare , semințele se usucă , se ambalează și se pun la păstrare.Producția este de cca. 200-300 kg/ha.

 

Mult succes!

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 10.05.2011

 

Comments are closed.