CITRICE – Portocali, lămâi, mandarini

Citrice – Citrus Lemon – Citrus deliciosa – Lamai, Mandarini, Portocali – Speciile cele mai cultivate

 

Există de milioane de ani, evreii le considerau fructe sacre.Egiptenii au folosit lemnul pentru mumificare, chiar şi astazi sunt considerate “fructele de aur” ale iernii.Citricele sunt originare din Asia de Est,unde cu secole înainte de Hristos erau cultivate, în Mesopotamia babilonienii au dezvoltat cultura citricelor, arabii le-au adus primii în Orientul Mijlociu iar apoi in bazinul mediteranean.Majoritatea speciilor cunoscute astăzi au fost răspândite în tările occidentale de portughezi.
În Europa prima scriere despre lămâi datează din anul 300 î.h. menţionate de Theophrastus , cunoscut şi ca Pliniu cel Bătrân. Toate tările din bazinul mediteranean cultivă diverse specii de citrice, în Italia sunt cultivate îndeosebi în sudul ţării, în Sicilia cât şi în Calabria iar în nordul Italiei sunt cultivate în ghiveci ca plante decorative, Spania, Grecia,sunt mari cultivatori de portocale si lămâi.
Termenul “citrice” provine din limba latină ” ACRIS “, care înseamnă acru, pentru gustul acru caracteristic al celulozei. Acest lucru se datorează în principal acidului citric, o substanţă care dă gustul răcoritor, astringent si revigorant. Medicina populară din antichitate le considerau medicamente, exploatând calitatea lor de dezinfectant, acum s-a demonstrat şi ştiinţific acest lucru. Toate fructele citrice sunt bogate în vitamina C, acid ascorbic, o portocală este suficientă pentru a satisface necesarul zilnic de această vitamină. Conţinut ridicat de vitamine A, B şi P, minerale şi acizi organici, face aceste fructe preţioase pentru circulatia sângelui, digestia, frumuseţea pielii şi pentru a consolida sistemul imunitar.După banane, portocala este cel mai consumat fruct din lume.
Iata câteva specii cultivate pe scară largă în zona mediteraniana:
Citrus limon-lămâiul – versatil în bucătărie, plin de principii terapeutice, este o cultură importantă în lume: în Italia, este identificat cu aromaticele Femminello IGP, lămâi Procida, şi gigant Lemon Citron Sicilia.Se poate cultiva şi la ghiveci, în Nordul Italiei îl întâlnim în grădinile private,şi la noi în ţară se cultivă ca plantă ornamentală, iarna mutând ghiveciul în casă.
Citrus deliciosa – Mandarin
hibrizi care s-au îmbunătăţit treptat , horticultorii îmbunătăţind mereu aroma şi proprietăţile.
Citrus paradisi- grapefruit foarte sensibil la îngheţ. Planta este foarte robustă, de până la 12 metri înălţime, cu formă rotunjită şi frunziş dens.
Citrus bergamia
– oferă un ulei esenţial ingredient foarte important pentru fabricarea apei de Cologne, prăjituri şi lichioruri. Provine din Calabria, 90% din producţia mondială.
Citrus myrtifolia- portocala amara .Il intalnim în oraşele din Italia de ţărmul Mării Ligurice,de la principatul Monaco până în zona Pisa, chiar mai jos,uneori îl întâlnim şi pe faleze, şi este folosit la aliniamente stradale. Este un arbore mic compact, cu frunze şi flori similare şi parfumate, foarte potrivit pentru cultivarea în ghivece.Tot timpul anului este plin de fructe galben aurii, dar la gust sunt foarte amare, improprii consumului. Este de o mare valoare decorativă.
În ţara noastră grădinarii pasionaţi cultivă cu succes Citrus lemon-lamaiul , pe care-l recomand şi pentru împătimiţii începători în grădinărit. Este rezistent la temperaturile scăzute, puteţi să-l mutaţi toamna târziu în casă, eventual după prima brumă( nu-l afectează, dar nu e recomandat să-l mai lasaţi afară după aceea). Dacă aveţi o terasă acoperită cu policarbonat de exemplu, sau cu umbrelă atunci mai poate fi lăsat afară,dar la sfârşitul lunii octombrie trebuie să-i căutaţi un loc mai călduţ în casă, cu foarte multă lumină, eventual în faţa unei ferestre, pe timpul iernii rotiţi vasul o data pe lună cu 90 de grade în sensul acelor de ceasornic ca să-i oferiţi posibilitatea să primească lumină şi pe cealaltă faţă, pulverizaţi-i des frunzişul pentru că începând cu luna decembrie ar trebui să înflorească şi să vă parfumeze camera.
Mult succes!

Comments are closed.