Conditiile altoirii la vita de vie

Reusita prinderii la altoire depinde de o serie de factori anatomo-fiziologici , ecologici , precum si de conditiile tehnice in care se executa lucrarea.

Dintre conditiile anatomice si fiziologice un rol foarte mare in reusita prinderii la altoire il au :

A). Afinitatea sau gradul de inrudire botanic intre cei doi parteneri – altoi si portaltoi.Cu cat acestia sunt mai asemanatori din punct de vedere anatomic si fiziologic , cu atat concresterea si prinderea la altoire este mai buna.

In practica viticola , gradul de afinitate se apreciaza dupa longevitate si regularitatea productiei vitei altoite .

B ). Gradul de coacere a lemnului influenteaza foarte mult randamentul vitei altoite.Cu cat lemnul este mai bine copt si are un continut mai bogat in hidrati de carbon , cu atat si prinderea la altoire este mai buna si ca urmare si procentul de vite altoite de calitate este mai mare.

C ). Varsta partenerilor. Cu cat partenerii sunt mai tineri cu atat prinderea la altoire este mai buna.Asa se explica ca la altoirile in verde se obtin rezultate mai bune decat la altoirea in uscat.

D ). Dimensiunile partenerilor (grosimea) trebuie sa fie pe cat posibil aceeasi.Altoiul poate fi ceva mai subtire dacat portaltoiul , avand in vedere ca scoarta portaltoiului este mai groasa dacat cea a altoiului.

Cea mai buna prindere la altoire o dau portaltoii cu grosime de 8-9 mm in diametru.

Dintre factorii ecologici , un rol determinant in reusita prinderii la altoire il au :

– temperatura.Tesutul intermediar de concrestere intre altoi si portaltoi se formeaza mai bine la o temperatura de 25 grade C.

– aerisirea constituie o conditie necesara la concresterea tesuturilor , prevenirea aparitiei mucegaiurilor si satisfacerea necesitatilor de respiratie a celulelor.

– umiditatea aerului de 75-80 % favorizeaza calusarea normala a vitei.Uscaciunea ca si umiditatea prea mare dauneaza calusarii si prinderii la altoire.

Prinderea la altoire este influentata si de conditiile tehnice in care aceasta se executa  , de modul de pregatire a altoiului si portaltoiului , executarea sectiunilor , contactul intre sectiuni , pozitia si distanta sectiunii fata de ochi.

Comments are closed.