Cultura forțată în răsadniță a cepei și a usturoiului pentru stufat

Ceapa şi usturoiul – tehnici de cultură

 


Ceapa și usturoiul verde sunt legume cerute de consumatori și în perioada noiembrie – martie.Forțarea se poate face după două metode :

-în câmp , pe brazde acoperite cu tocuri de răsadniță;

-în răsadnițe calde.

Pentru ceapă , arpagicul folosit la forțare trebuie să fie sănătos , fără răni și cu diametrul peste 18 mm.La metru pătrat este necesară pentru plantare cantitatea de 6 – 8 kg arpagic.

Forțarea în câmp este o metodă simplă , după care arpagicul se plantează din toamnă afară de brazde , a căror lățime este cu puțin mai mică decât lățimea tocului de răsadniță.O dată cu venirea frigului , peste brazde se așează tocul și se acoperă cu geamuri , apoi cu rogojini , paie sau frunze.

În lungul tocurilor , pe poteci , se așează gunoi de grajd proaspăt , care prin căldura ce o degajă , ajută la forțarea plantelor de ceapă.Astfel , după 45 -50 zile de la plantare se poate începe recoltarea cepei verzi.Pentru a avea eșalonată în timp producția de ceapă verde , așezarea pe brazde a tocului și a gunoiului de grajd se face în etape , la intervale de 10 -15 zile.

Cultura forțată a cepei în răsadnițe calde se face în perioada ianuarie – martie.În acest scop , se așterne un pat de gunoi de grajd , gros de 40 -50 cm , peste care se așează tocurile și ferestrele , urmând ca la 2 -3 zile să se introducă pământul de cultură.Pământul folosit se compune dintr-un amestec de 60 % pământ de grădină și 40 % mraniță , în strat gros de 12 cm.Când pământul s-a încălzit , arpagicul se plantează la distanțe cât mai mici și se acoperă cu un strat de pământ gros de 5 -6 cm și se udă.Nu se folosesc  bulbi  prea  mari , deoarece folosirea acestora nu este economică.În timpul forțării , temperatura se păstrează între 18 -25 grade C.După 20 – 25 zile , plantele ajungând la lungimea de 22 -25 cm , se poate începe recoltarea lor.În cazul în care răsadnițele au încălzire tehnică , asigurarea căldurii se realizează în condiții mai bune.Ceapa crește mai repede și ajunge bună de consum după 10 -12 zile de la plantare.Producția este de 12 – 14 kg /metru pătrat.

 

Cultura forțată în răsadniță a usturoiului este asemănătoare cu a cepei , însă se practică în mai mică măsură.Bulbilii se plantează la 3 -4 cm , iar pe timpul forțării , temperatura se păstrează la 10 -14 grade C. La metru pătrat se recoltează 5 -7 kg.

Pentru a mări producția de legume la metru  pătrat  de răsadniță , se obișnuiește forțarea cepei de stufat în cultură asociată cu castraveții de răsadniță.Pentru aceasta , înainte de plantare , arpagicul se așează în straturi de 5 -6 cm grosime , în camere cu temperatura de 20 -22 grade C. Aici se udă regulat , din 10 în 10 ore cu apă caldă , ținându-se acoperit cu saci umezi.După 2 zile bulbii încolțesc și încep să formeze rădăcini.Arpagicul , astfel pregătit , se plantează pe 2 rânduri , la distanță de 8/5 cm , pe intervalele dintre rândurile de castraveți.Recoltarea poate începe la cca. 10 -12 zile de la plantare și se face cu grijă , pentru a nu deranja plantele de castraveți.Prin această metodă , se pot obține 3 rânduri de culturi de ceapă verde până la recoltarea castraveților.

Producția ajunge de fiecare dată la 2 -2,5 kg la metru pătrat.

 

Mult succes!

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 04.04.2011

 

Comments are closed.