Echipamentele pentru jocuri şi sport din parcuri – piesele de artă plastică

Statuile, panourile cu basoreliefuri, monumentele, obiectele de artă plastică în metal, etc, înobilează adesea parcurile , grădinile , pieţele publice. Stilul lor de realizare , de la clasic până la modern , adesea este în concordanţă cu caracterul ansamblului din care fac parte. Mărimea şi forma diferitelor piese de artă plastică influenţează modul lor de amplasare : central, într-un spaşiu degajat, lateral, în fundal ( în raport cu direcţia dominantă de vedere).

Are o deosebită importanţă corelarea dimensiunilor cu cele ale spaţiului pe care îl decorează şi cu distanţa de observare ( de exemplu un monument important necesită un cadru larg şi permite direcţionarea unor perspective mai lungi.) Unele piese de artă plastică sunt concepute pentru a fi privite de jur împrejur, altele numai din faţă sau din lateral ( basoreliefuri, sau statui).

În spaţiile verzi cu funcţii recreative , amenajarea locurilor de joacă pentru copii implică dotarea cu diferite obiecte şi instalaţii specifice, alese în funcţie de grupele de vârstă:

–         Bac de nisip, dimensionat în raport cu mărimea spaţiului , are forma unui bazin cu borduri joase sau preferabil la nivel, pentru evitarea accidentelor.

–         Leagăne cumpănă de diferite mărimi şi înălţimi

–         Leagăne cu mişcare pendulaă , cu unul sau mai multe scaune simple sau duble, uneori incorporate într-un obiect atractiv ( bărcuţă, mic avion, etc)

–         Leagăne-carusel ( rotative) cu scaune simple sau duble.

–         Leagăn cu scaune pe punte cu balans orizontal.

–         Leagăn pom cu punte circulară atârnată de un ax în jurul căruia rotaţia este liberă, apropiindu-se şi depărtându-se de ax.

–         Topogane

–         Bazine de mică adâncime ( 20- 30 cm, pentru mersul în apă , jucării flotante)

–         Construcţii pentru căţărat, „munte” din trunchiuri de lemn de diferite înălţimi , alăturate şi dispuse etajat, similar din module de beton.

–         Instalaţii din bare metalice pentru căţărat , atârnat, târât, etc,

–         Piste pentru patine cu rotile, biciclete, etc

–         Panouri de beton pentru desenta cu cretă,

–         Mici construcţii- adăpost ( colibă, cabană).

Toate aceste dotări trebuie să aibă finisare bună, culori atractive dar nu stridente , să fie rezistente la folosire şi intemperii, să se întreţină uşor, să prezinte securitate în exploatare. Dispunerea lor în spaţiu se face în poziţii şi la distanţe care previn accidentele ce pot fi generate de cinemateca diferitelor instalaţii.

Adolescenţii, tinerii şi adulţii pot beneficia , de asemenea, de diferite dotări destinate recreării active. Pentru practicarea unor jocuri sportive neorganizate se prevăd în spaţiul verde mese de tenis ( fixe, construite), stâlpi pentru instalarea fileelor ( volei, badminton) şi coşurile de baschet , piste pentru aruncarea bilelor, ţinte pentru jocul cu arcul.

Terenurile de sport ( tenis, volei, baschet, handbal) se amenajează şi se dotează conform regulilor fiecărei discipline sportive. Pentru folosinţă publică adesea se prevăd terenuri de sport multifuncţionale ( fotbal şi handbal de amatori , etc), cu dimensiunile de 20×40 de metri sau 2, 5 x 50 de metri , terenuri de minigolf ( cu instalaţiile specifice ), ziduri pentru tenis ( în arii împrejmuite sau nu), platforme pentru sport care iarna pot fi transformateîn patinoare, etc.

Numărul şi varietatea echipamentelor este mai mare în spaţiile verzi recreative ale staţiunilor de odihnă, în amenajările pentru turism.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 08.11.2011

Bibliografie : ‚ Arhitectură peisageră „ – Prof. Univ. Dr. Ana- Felicia Iliescu

Editura Ceres 2003.

 

 

Comments are closed.