Erica – Erica ventricosa – ideală pentru ronduri în gazonul dumneavoastră – pentru zone dificile din grădina dumneavoastră.

Erica ventricosa – familia Ericaceae

 


Această specie de erica, foarte populară în Anglia secolului 19  pentru forma particulară a florilor, ușor alungite ce înmuguresc din primăvară iar atunci când se deschid iau culoarea roz și se răsucesc în formă de stea.

Erica ventricosa, este un arbust bine ramificat, care poate crește în înălțime până la 1 metru dacă este plantat solitar,cu ramuri numeroase și groase. Perioada de înflorire este în general din aprilie până chiar spre luna iulie, inmugurirea începând din primăvară. Se cultivă în diverse moduri, poți forma diverse ronduri în gazon care se incadrează perfect ca formă în aproape orice compoziție floricolă, pe diverse pante dificile, în zone din grădina noastră unde nu pot fi cultivate alte plante ce solicită o poziție mai însorită. Este de preferat folosirea ei în locuri mai dificile pentru că necesită o îngrijire relativ redusă, și poate forma o zonă veșnic verde.

În general este ușor de cultivat în ghivece și dacă i se administrează îngrășământ regulat pe timpul verii , împreună cu o tundere de formare a ramurilor laterale va avea o dezvoltare frumoasă. Dacă se folosesc îngrășăminte bogate în azot va avea o înflorire mai slabă anul următor, de aceea este bine a  se folosi îngrășăminte echilibrate.

Cum alegem o plantă bună?

De preferat plante nu foarte crescute, în ghiveci de 9 , 10 sau 12 cm diametru, fără să aibă semne de tăieri sau curățări de ramuri, fără să aibă rădăcini vizibil ieșite prin fundul ghiveciului, și multă atenție și la culoarea frunzelor, să nu fie ușor galbene, semne de suferință în nutriție.

Îngrijire

Este de preferat sa-i aplicați o tundere pentru a nu se dezvolta prea mult în înălțime, și pentru a forma ramuri dese de la bază, ramuri ce vor fi purtătoare de flori anul următor. Nu este rezistentă la îngheț, rezistă chiar și la temperaturi de – 5 grade celsius pe o perioadă scurtă de timp, pe timpul iernii fiind recomandat să o înveliți cu un strat gros frunze chiar și cu o folie de polietilena găurită pentru o mai bună aerisire pe timpul iernii. În general plantele ce le găsim în comerțul din România provin din pepinierele olandeze, ei fiind producătorul cel mai mare din Europa.

 

 

 

Fișă tehnică

Lumină

Se poate planta și în soare direct, dar și în poziții de umbră parțială. Se dezvoltă mai bine dacă sunt cultivate în grupuri de plante.

Apă

Udați o dată la 3 zile plantele adulte, iar pe timpul verii o dată la 2 zile, și este de preferat a folosi apă de ploaie.

Substratul de pământ

Erica ventricosa preferă un sol cu un ph între 5,5 și 6, 5, puteți face un amestec format din 2 părți nisip de râu, 2 părți scoarță de pin mărunțită, o parte mraniță bine descompusă și o parte argilă.

Fertilizare

Utilizați un îngrășământ universal primăvara.

Înmulțire

Se înmulțește ușor prin semințe și butași. Prin semințe ar trebui să însămânțați în toamnă într-o răsadniță, și mai trebuie să alegeți cu grijă patul germinativ. Nu trebuie acoperite decât cu un strat foarte fin de nisip, iar după răsărire care în mod normal durează 5 – 6 săptămâni trebuie să pulverizați apa cu grijă cu ajutorul unui pulverizator pentru a nu distruge plantele firave care abia se formează. Dacă alegeți metoda de înmulțire prin butași atunci ar trebui sa prelevați butași toamna și să – i puneți la înrădăcinat într-un mediu propice. Metoda de înmulțire prin butași este mai anevoioasă pentru grădinarii amatori.

 

Mult succes!

 

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 18.03.2011

 

LizarDirector – director web romanesc

Comments are closed.