Feniculul de Florența – Foeniculum vulgare Mill. ssp. Dulce (Presl.) Janch- cultivare, sfaturi utile, înmulţire

 

 

Importanța alimentară și economică – Se cultivă pentru baza îngroșată a pețiolurilor din care se prepară diferite mâncăruri și uneori chiar salată.În unele țări , pețiolurile de la această plantă se folosesc ca desert , asemenea fructelor.Este bogat în vitamine și uleiuri eterice.

Originea și aria de răspândire – Această specie provine din zona Mării Mediterane , unde specia sălbatică crește în flora spontană.Este cunoscut din antichitate , fiind folosit de greci și romani ca plantă medicinală.În prezent , este răspândit în sudul Europei.În țara noastră este puțin cunoscut , deși are condiții prielnice de cultură.

Particularități morfologice – Este o specie anuală , cu rădăcină pivotantă.Frunzele sunt mari , fin segmentate , cu teaca pețiolului foarte mult lățită și îngroșată , formând (prin suprapunere) o umflătură sub forma unui * bulb * ce poate să ajungă până la 10 cm în diametru.

Tulpina este ramificată , înaltă până la 1 m , fiecare ramificație terminându-se cu o inflorescență (umbelă ).Floarea este galben-verzuie.Semințele , de culoare cenușie , au greutatea absolută pentru 1000 semințe de 3-5 g.Facultatea germinativă (30 – 60 % ) se păstrează 3 ani.

Relații cu factorii de mediu – Fiind originar din regiunile calde , este sensibil la frig, nu suportă brumele și vegetează bine la temperatura de 23 – 26 grade C. Cere terenuri profunde , fertile , îngrășate puternic cu gunoi de grajd la cultura premergătoare.

Tehnologia culturii – Această specie se cultivă prin semănat direct în câmp , mai rar prin răsad.Terenul se pregătește încă din toamnă , iar primăvara , până la însămânțare , se menține curat de buruieni.Dacă terenul este sărac , se poate face o fertilizare cu gunoi de grajd bine descompus ( nu suportă îngrășarea cu gunoi proaspăt ) 40 t / ha și 250 – 300 kg /ha superfosfat , care se încorporează în sol printr-o arătură adâncă de 28 – 30 cm. Primăvara , imediat după ce se poate intra în câmp , se grăpează. Înainte de însămânțare , se aplică 250 – 300 kg/ha azotat de amoniu și 150 – 200 kg /ha sulfat de potasiu , care se încorporează în sol printr-o discuire. În vederea modelării , se deschid rigole cu cultivatorul.Se modelează terenul în straturi înălțate cu lățimea de 94 cm la coronament.

Semănatul –Se seamănă în sol cînd se înregistrează temperatura de 14 – 16 grade C (1 – 10 V ), în 2- 3 serii la interval de cca. 10 zile , pentru a se recolta eșalonat. Norma de sămânță este de 8-10 kg/ha.

Producerea răsadului – Pentru cultura prin răsad se seamănă în răsadnițe începând cu luna martie , eșalonat , la 10 – 12 cm între rânduri , folosindu-se 5 – 7 g sămânță la metru pătrat. Se răresc plantele la 2 – 3 cm pe rând și când au 10 cm înălțime se plantează în cîmp.

Plantatul –Răsadurile se plantează în câmp la 8 – 10 mai.Se plantează două rănduri pe stratul înălțat , cu lățimea la coronament de 94 cm.Distanța între plante pe rând este de 10 – 15 cm.

Lucrări de întreținere – Se prășește de 2 – 3 ori. La culturile semănate direct în câmp , după răsărire , când plantele au primele frunze formate , se efectuează răritul , lăsându-le la 10-15 cm una de alta pe rând.Când plantele au cca. 25 cm înălțime se mușuroiesc până la 10-12 cm.Lucrarea se repetă o dată sau de două ori , pe măsură ce plantele cresc.Se irigă ori de câte ori este nevoie cu norme moderate (250 – 300 metri  cubi / ha).La nevoie se fertilizează suplimentar cu 200 kg / ha azotat de amoniu și 100 kg /ha sulfat de potasiu.

Recoltatul – Se recoltează când partea îngroșată a ajuns la mărimea specifică soiului , prin tăierea plantei la 4 – 5 cm sub partea îngroșată.Se fasonează , tăindu-se rădăcina imediat sub partea îngroșată , iar pețiolurile la 3 – 4 cm de teacă.Producția este de 15 – 20 t/ha.

Tehnologia producerii semințelor – Fiind o plantă anuală , lucrările aplicate culturilor pentru consum sunt valabile și în cazul culturilor pentru producerea de semințe. Nu se mai mușuroiesc plantele și nu se recoltează pețioli.Se recoltează când 50 – 60 % din semințe au ajuns la maturitate.

Soiuri

Timpuriu de Geneva – Este un soi timpuriu , cu *bulbul * plat , rotunjit , cu gust de țelină.Este recomandat pentru culturi timpurii de primăvară și forțate în sere.Nu emite devreme tulpini florale.

Dulce lung de Florența – Soi semitimpuriu , cu *bulbul * mare , alungit , cărnos , compact și alb.

Mamut – Este un soi cu talie mare , viguros , cu *bulbul * globulos , mare și cărnos.Este foarte productiv.

Precoce de vară – Acest soi are o talie mijlocie și este bun pentru cultura de vară , deoarece emite greu tijele florale.Are un *bulb * alungit , de mărime mijlocie.Se poate semăna în ultima decadă a lunii aprilie.

Feniculul de Sicilia – Este un soi productiv , cu *bulbul* mare și globulos.Este unul dintre cele mai rezistente la secetă.

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 18.04.2011   iSEO

 

Comments are closed.