Folosirea substantelor stimulatoare de crestere la inmultirea vitei de vie

Butasii scosi de la prefortare sau de la fortare, precum si cei se planteaza direct in scoala de vite, este bine sa fie tratati mai intai cu substante stimulatoare. Fortarea butasilor nealtoiti constituie tot o metoda de acceptare a calusarii si emiterii radacinilor. Se face in sera dupa aceleasi reguli cunoscute la fortarea vitei de vie. Deoarece tratarea cu aceste substante se plantare in scoala se fac la fel, atat la vitele altoite cat si la vitele nealtoite, le vom descrie mai departe ca lucrari comune pentru ambele categorii de vite. Substantele chimice care stimuleaza aparitia si dezvoltarea radacinilor vitei de vie sunt numeroase, insa cele mai cunoscute si care au dat rezultate in practica sunt urmatoarele:

–         Acidul alfa-naftil- acetic

–         Acidul beta-indolil- acetic ( heteroauxina)

–         Acidul beta-indolil butiric

–         Acidul beta- indolil propionic.

Aceste substante se folosesc sub forma de solutii in concentratii extrem de mici socotite in miligrame la litru. Pentru o dozare cat mai buna a solutiilor de stimulatori de crestere se prepara mai intai o solutie initiala, mai concentrata, iar apoi din aceasta, se prepara solutiile de tratare de orice concentratie dorim.

Spre exemplu, daca vrem sa preparam o solutie initiala de stimulatori cu o concentratie de 1mg la 1 cm cub de apa, cantarim la o balanta de precizie de exemplu 1 gram de substanta pe care o dizolvam intr-un litru de apa distilata incalzita la 80 – 100 de grade celsius. Solutia astfel preparata contine 1 mg stimulator la 1 cm cub de solutie. Pornind de la aceasta solutie initiala, careia noi ii zicem “ A “ , putem prepara solutiile de tratare “ B “ de orice concentratie. De exemplu, daca vrem sa preparam solutii de 1,2,3, etc. mg la 1 litru de apa, nu avem decat sa adaugam la 1 litru de apa, 1,2 , 3, etc cm cubi din solutia “ A “.

Daca vrem sa preparam o solutie “ B “ cu o concentratie de 100 mg / litru stimulatori atunci luam din solutia “ A “ , 100 cm cubi si o amestecam cu 900 cm cubi de apa. Solutiile preparate trebuie folosite cat mai repede, deoarece dupa cateva zile isi pierd eficacitatea. Substantele stimulatoare de crestere actioneaza asupra insusirii de inradacinare a vitei de vie, marind metabolismul de crestere a tesuturilor de la baza butasului, prin intensificarea activitatii biotice a celulelor din imediata apropiere a sectiunii. Acestea incep sa se divida si sa creeze noi focare meristematice cu respiratie intensa spre care se indreapta un curent puternic de substante hranitoare , datorita carora calusarea si inradacinarea butasilor se face mai intens.

In practica se obtin rezultate buna daca dupa inmuiere butasii portaltoi de vita de vie  se tin 12 ore cu baza ( 5- 10 cm ), intr-o solutie de acid alfabaftil acetic in concentratie de 50 mg la 1 litru de apa. Pentru altoi se foloseste heteroauxina in concentratie de 100 mg la litru in care se tin timp de circa 30 de ore. Aceasta metoda era folosita pe vremuri de Statiunea Experimentala viticola Murfatlar.

In scopul grabirii inradacinarii se foloseste de asemenea si acidul giberelinic ( C12H22O5 ) in concentratie de 10 mg la litru. O influenta pozitiva asupra inradacinarii o exercita si inmuierea butasilor in mocirla de consistenta smantanii facuta din must de balegar amestecat cu lut galben, aceasta era reteta batranilor nostri. Printre cei mai simpli si mai la indemana stimulatori este mocirla facuta din argila ( 2/ 3 ) si balega de vaca proaspata ( 1/ 3 ) la care se adauga 2- 3 litri de urina de grajd  fermentata si 20- 30 de litri de apa. Argila ( lutul) trebuie scoasa mai in profunzimea solului  ( 1- 1,5 metri ) ca sa fie mai bogata in microelemente. Butasii inainte de plantare se mocirlesc in acest amestec care are o consistenta groasa- mocirloasa- lipicioasa. Pentru a mari si mai mult efectul stimulativ al mocirlei este bine sa se adauge in ea ca substanta chimica de crestere heteroauxina in concentratie de 0, 01 – 0, 02 %.

Publicat 23/ 02/ 2013

Comments are closed.