Gazon – Amenajare si întreţinere I

 

In vederea creării unei suprafeţe gazonate, prima operaţie care trebuie efectuată este pregătirea solului şi ameliorarea lui. Dacă suntem în faza de amenajare a unei grădini totdeauna mai întâi de toate avem de pregătit un proiect al amenajării ce urmează să o facem. Dacă avem posibilitaţi pe calculator, dacă nu măcar pe hârtie, din creion, oricum, dar fără proiect nu ne putem apuca de o amenajare pentru că trebuie sa urmărim mulţi factori şi numai punându-i pe hârtie vom putea să îmbunătăţim, să adăugăm sau să ştergem anumite plante,să notăm caracteristicile şi suprafeţele exact. Deci , proiectarea este indispensabilă unei amenajări corecte.
Dupa ce avem toate detaliile schiţate şi ştim lista de materiale necesară şi ustensilele folosite, urmează partea achiziţionării plantelor, seminţelor, arborilor si arbuştilor funcţie de bugetul disponibil pentru această amenajare.Pentru grădinile cu un buget mai redus foarte mulţi grădinari amatori îşi achiziţionează materialul vegetal din centrele comerciale mari, Metro, Bricostore, Practiker, Dedeman si altele, însă recomandam grădinarilor consultarea unui specialist horticol, sau a unui peisagist profesionist pentru că în această fază se fac cele mai multe greşeli. Majoritatea grădinarilor amatori cumpără plante care în magazin i se par frumoase şi aspectuoase, frumos înflorite şi atrăgătoare, dar în realitate ori nu se potrivesc cu solul din spaţiul nostru supus amenajării, ori nu au destulă lumină în poziţia noastră, ori sunt plante ce nu rezistă condiţiilor climatice de la noi din ţară pe timp de iarnă, ori sunt plante de interior, mă rog, de cele mai multe ori vanzătorii de la raioanele din centrele amintite nu ştiu să vă ofere detalii despre respectivele plante. De aceea , recomandăm consultarea unui specialist, sau dacă vrem să facem şi aceasta economie la buget, atunci vă recomandăm studierea pe internet a diverselor specii de plante pentru a vedea dacă se pretează locului nostru din grădină.Mult mai de succes este sa vizităm o pepinieră specializată in comercializarea materialului vegetal, acolo găsim şi un peisagist sau un inginer horticol, şi pentru cateva minute ne poate ajuta cu un sfat gratuit privind amenajarea noastră. Cu alte cuvinte, dupa ce ne-am înarmat cu multă răbdare, absolut indispensabilă unui grădinar, trebuie sa fim foarte atenţi la ceea ce cumpărăm , starea materialului respectiv, în cazul nostru fiind vorba de gazon ne uităm atent pe cutia cu seminţe de gazon pentru a vedea dacă avem un amestec de soiuri absolut necesar unui gazon de calitate.

 

Presupunând că această etapă a făcut-o fiecare, şi că avem materialul vegetal achiziţionat, şi seminţele de gazon cumpărate( cantitatea de sământă necesară pentru un metru pătrat de gazon este de 40 – 50 g), verificăm daca avem ustensilele necesare pentru pregătirea solului- hârleţ, sapă, greblă, tăvălug , lopată, roabă. Cam acestea sunt ustensilele minime pentru lucrările de amenajare a solului. Perioada optimă pentru pregătirea terenului şi însămânţare este toamna începând cu 1 octombrie şi primăvara, până la mijlocul lunii mai să spunem.De la prima zăpadă şi până la venirea primăverii nu mai putem vorbi de amenajare pentru că e posibil să apară îngheţul, seminţele nu mai germineaza la anumite temperaturi, apar alte probleme pe care un grădinar amator nu va şti să le gestioneze.
Lucrările minime de pregătire a solului încep cu o săpare cât mai adancă, ideal să se facă toamna, dacă avem posibilitate să-l lucrăm păna la adâncimi de 30 – 40 cm ar fi cel mai bine, dacă solul este sărac trebuie să –i adăugăm humus, dacă este argilos trebuie să –i adăugăm nisip, calcar pe solurile acide, gunoi de grajd etc.Solul se desfundă,, se nivelează, se grăpează, iar în primăvară cu 2-3 săptămâni înainte de semănat, terenul se mobilizează şi se introduc în sol îngrăşăminte minerale. Gazonul reacţionează puternic în special la îngrăşămintele azotate.Dar până să ajungem la însămânţare mai întâi plantăm arborii cei mai mari din proiectul nostru, apoi arbuştii, apoi lăsăm loc pentru bordurile de flori pe care dorim să le plantăm spre exemplu în mai, funcţie de ce anume ne-am propus în acel proiect. Evident că dacă ne-am trasat să plantăm şi plante cu bulbi, trebuie ţinut seama că sunt bulbi pe care trebuie să –i plantăm toamna( lalele,zambile etc) şi bulbi de mai spre exemplu dalia. Altfel, după ce am făcut toate amenajările din proiectul nostru, inclusiv daca avem vreun curs de apa, sau o mini fantana arteziana, instalaţia de irigat dacă o avem în proiect la fel trebuie montată odata cu plantele din grădina noastră.

 

Deci, după ce am terminat de plantat tot materialul vegetal din proiectul nostru, trecem la operaţia de completare a golurilor de pământ, nivelare a terenului ramas, tăvălugire, operaţie care trebuie efectuată foarte atent pentru că acesta este patul germinativ al seminţelor noastre de gazon.Acum putem amesteca şi gunoiul de grajd bine fermentat si nisip.Calitatea solului din acest pat germinativ este esenţială pentru viitorul grădinii noastre, şi este sursa de hrană a plantelor noastre.A nu se uita tăvălugirea de 2-3 ori a compostului de pământ pe măsură ce completăm cu pământ golurile şi nivelăm terenul pentru însămânţare. După ce suntem convinşi că totul arată perfect şi suprafaţa este bine pregatită, putem să trecem la însămânţarea propriu-zisă, se poate face manual, cât mai uniform, în linii paralele, transversale pe pantă, fiind atenţi să nu depaşim 50 grame seminţe pe metrul pătrat.După ce am trecut şi de etapa aceasta urmează acoperirea seminţei cu un strat de 0,5-1 cm de compost de pământ format din 30 % gunoi de grajd foarte bine fermentat ( mraniţă de 2-3 ani), 30 % nisip si restul de 40 % pământ de împrumut. Această acoperire trebuie efectuată cu atenţie, în mod egal pe toată suprafaţa, după care urmează o nouă tăvălugire. In sfârşit după ce am efectuat aceste operaţii putem trece la irigarea grădinii noastre, cantitatea de apă urmând a fi urmarită zilnic de grădinar mai ales acum în perioada de germinare a seminţelor cât şi în perioada următoare, având în vedere că vine vara şi zilele caniculare.Zilnic trebuie irigat din abundenţă, măcar o jumătate de oră pe zi, dimineaţa sau seara.După aproximativ 7- 10 zile când vedem că răsare gazonul nostru trebuie să continuăm irigatul în mod constant, zilnic, bineînţeles şi funcţie de vremea de afară, dacă plouă suficient atunci nu mai irigăm.După o lună de zile de la răsărire gazonul nostru va avea cam 10-15 cm înălţime, putem să trecem la prima tundere, care va trebui făcută pentru uniformizarea lui, urmând a reteza cam jumătate din înălţimea lui, atenţie să nu tundem prea jos la primele tunderi. Pentru a ajunge la un gazon des, fin şi compact avem nevoie de multe tunderi, fertilizări şi irigări în primele 4-5 luni de zile, respectând programul stabilit, irigare dimineaţa, tundere lunara. După 4- 5 luni de zile vom avea cu siguranţă o peluză demnă de invidiat.

 

Mult succes vă doresc!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 03.03.2011 iSEO

 

Cel mai cuprinzator director romanesc Cel mai cuprinzator director romanesc
Director Web TraficGratis.ro
director web
Haine online

Comments are closed.