Grădina – administrarea îngrăşămintelor

Amenajare ” vesnic verde “

 

 

Lucrări necesare unei amenajări floricole

I. Administrarea îngrăşămintelor

Este bine ca o dată cu mobilizarea solului să facem şi incorporarea în sol a îngrăşămintelor. În afară de corectarea acidităţii solului, îngrăşămintele au menirea principală de a completa necesarul de substanţe nutritive din sol. În grăşarea se poate face toamna şi poartă denumirea de îngrăşare de bază, sau în cursul perioadei de vegetaţie a plantelor şi capătă denumirea de îngrăşare suplimentară. Îngrăşarea de bază este bine să se facă o dată cu desfundatul , deoarece terenul afectat grădinii noastre o data plantat , nu va beneficia prea des de o astfel de mobilizare a solului. Îngrăşarea de bază se poate face cu îngrăşaminte organice şi chimice. Dintre îngrăşamintele organice cel mai des folosit este gunoiul de grajd, ce este bogat în substanţe nutritive şi des întrebuinţat pentru că adaugă solului compuşi indispensabili vieţii plantelor, contribuind la îmbunătăţirea însuşirilor fizice ale solului, făcându-l mai permeabil pentru apă şi aer. Iar în al doilea rând gunoiul de grajd este cel mai accesibil, atunci când nu avem un buget prea generos pentru o amenajare, şi vrem sa cheltuim mai puţin ca sa ne incadrăm în cheltuieli minime, folosim cu succes acest îngrăşământ organic.

Daca dorim sa îmbunătăţim amendamentul şi să facem un compost mai bun atunci recomandăm  amestecarea gunoiului de grajd cu îngrăşăminte chimice cu fosfor şi potasiu înainte de a fi încorporat în sol.Pentru 100 metri pătraţi puteţi folosi 200-300 kg gunoi de grajd( 6- 7 roabe), superfosfat si sare potasică între 5 şi 10 kg.

Un alt îngrăşamânt organic foarte bun este gunoiul de păsări, uşor accesibil grădinarilor amatori, este unul din cele mai concentrate îngrăşăminte organice, îmcât folosirea lui trebuie făcută cu grijă, în ceea ce priveste momentul când se administrează, cât şi cantitatea repartizată la unitatea de suprafaţă.Gunoiul de păsări se administrează cu cel puţin 2 săptămâni înainte de plantare şi în cantitate de 100- 150 kg la 100 metri pătraţi. Dintre celelalte îngrăşăminte organice se mai folosesc  mraniţa, compostul şi mustul de bălegar.

 

Amenajare  ” vesnic verde ” 2

 

Îngrăşămintele chimice – sunt foarte mult folosite in ultimul timp în grădinărit, azotatul de amoniu, superfosfatul şi sarea potasică alcătuiesc îngrăşamintele care administrate în sol completează necesarul de substanţe în forme imediat asimilabile de plante. La îngrăşarea de bază se folosesc mai mult îngrăşămintele organice, gunoiul de grajd şi compostul iar dintre cele chimice superfosfatul.

Daca aveţi posibilităţi  atunci puteţi folosi azotatul de amoniu 2-2, 5 kg la 100 metri pătraţi, superfosfatul intr-o cantitate de 1,5 – 2 kg la 100 metri pătraţi şi sarea potasică 1 kg la 100 metri pătraţi.

La îngrăşarea suplimentară, în timpul vegetaţiei, se folosesc îngrăşăminte foliare, îngrăşăminte complexe dizolvate în apa de udat, şi se administrează o data cu irigatul, deasemeni  în unităţile ce comercializează diferite tipuri de îngrăşăminte cu eliberare lentă, îngrăşăminte specifice diferitelor stadii de vegetaţie, îngrăşăminte pentru diferite tipuri de plante ( pentru conifere, pentru citrice, pentru flori etc.)

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 08.03.2011

Fier Forjat

Comments are closed.