Grădinari şi peisagişti celebri ( II ) – Lancelot Brown – Cel mai popular peisagist englez din toate timpurile.

Susţinător fervent al stilului englezesc nou, mare iubitor de peisaj, Lancelot Brown a proiectat şi construit peste 170 de grădini, cele mai bune grădini şi moşii ale vremii din Marea Britanie. Multe din parcurile şi grădinile construite de marele artist pot fi vizitate şi astăzi, Casa Adderbury , Place Addington, Castelul Alnwick, Parcul Ampthill, Castelul Cardiff, Cambridge, Hampton Court Palace şi multe altele, dar poate cea mai celebră lucrare a sa , Kew Gardens, în primul rând pentru că este cea mai vizitată grădină din Anglia zilelor noastre.

Lancelot Brown s-a născut în anul 1716, data exactă nu se cunoaşte nici astăzi, în Kirkharle, Northumberland , a studiat la Cambo School şi şi-a început cariera ca ajutor de grădinar pentru Sir William Loraine de la Kirkharle Hall. În anul 1741 s-a alăturat grădinii de la Stowe, Buckinghamshire, unde a început să lucreze cu un alt mare designer al vremii, William Kent, unul dintre fondatorii stilului englezesc de grădină. Aici Lancelot Brown, avea 25 de ani pe vremea aceea, a cunoscut-o pe domnişoara Bridget Wayet, cu care s-a şi căsătorit, având 4 copii.

Lucrul alături de William kent i-a adus faima, iar în curând a devenit extrem de căutat mai ales de familiile înstărite care voiau să-şi înfrumuseţeze proprietăţile. Astfel, în 1751 , tânărul Brown , a proiectat Warwick Castle. Francis Greville a comandat refacerea grădinii castelului Warwick în 1749, iar munca de refacere a grădinilor castelului a durat până în anul 1757, în jur de 8 ani de zile. A fost prima mare lucrare a marelui designer. Costul grădinii în acea vreme a fost de 2293 lire sterline, iar dacă ar fi să indexăm această sumă la valoarea de astăzi ar însemna circa 260.000 de lire sterline.. Proiectul era pe o arie de circa 2,8 km pătraţi. Peste 100 de ani Robert Marnock avea să creeze grădinile formale din jurul castelului.

Din acest moment popularitatea artistului creşte , el realizând peste 170 de grădini ce încadrau cele mai bune case de ţară şi moşii din Marea Britanie. Munca sa dăinuie şi astăzi prin grădinile ce sunt deschise turiştilor , mare parte din ele şi-au păstrat forma şi desenul iniţial. Stilul său de grădină, cu multe tufe şi aliniamente de arbori, mari suprafeţe de gazon bine îngrijite, amenajări de apă şi cursuri de apă în serpentine cu mici baraje invizibile, râuri mici amenajate , au adus un stil pentru acea vreme, stil ce a spulberat toate resturile stilurilor anterioare din peisajul englezesc.

Peisajele marca Lancelot Brown au devenit faimoase şi erau în prima linie a modei. Practic artistul a împrumutat de la predecesorul său, William Kent, compoziţiile naturaliste şi le-a adus la un rafinament desăvârşit , ceea ce avea să se numească de acum încolo peisajul englezesc. Influenţa sa a fost atât de mare încât alţi titani ai peisagisticii precum Charles Bridgeman şi William kent au fost oarecum „trecuţi” cu vederea, criticii vremii spunând că William Kent a fost urmat de un urmaş foarte capabil! Un istoric recent, critic şi autor , Richard Bisgrove, descria în una din lucrările sale opera lui Lancelot Brown astfel : „ Manipularea judicioasă a componentelor sale, adăugând un copac aici şi unul dincolo, sau un luciu de apă ascuns într-un colţ. Arta lui a participat la potenţialul de formare a solului , apei şi a arborilor , astfel a dat o formă ideală grădinii engleze. Dificultatea spectatorului era în a diferenţia natura creată de peisajul natural…vizitatorii vedeau pur şi simplu natura în splendoarea sa.” Un alt scriitor anonim puncat geniul artistului astfel : „ Efectul geniului său  a fost capacitatea de a copia natura încât lucrările sale puteau fi confundate cu peisajul natural şi sălbatic”.

Cu toate acestea , după ce s-a stins marele peisagist, în anul 1783, popularitatea sa a scăzut rapid, unii critici ai vremii începând să facă loc ideii că lucrările lui Lancelot Brown erau de fapt o imitaţie slabă a naturii sălbatice, peisajul creat de Brown era lipsit de fiorul pe care peisagiştii romantici precum Richard Payne Knight îl dădea lucrărilor sale. Criticile au continuat şi în secolul XIX, iar în secolul XX popularitatea artistului s-a întors. Astfel, Dorothy Stroud a scris prima monografie completă a lui Lancelot Brown, Tom Turner l-a menţionat şi i-a acordat ample comentarii în lucrarea sa „ Istoria artei grădinilor”.

Lancelot Brown a fost înmormântat în curtea bisericii Sf. Petru şi Sf . Paul din Londra.

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 16.08.2011

 

Comments are closed.