Grădini celebre ( I) – Park Place Henley – Cea mai scumpă proprietate din Marea Britanie a fost zilele trecute vândută către un oligarh rus pentru suma record de 140 milioane de lire sterline ! – Record absolut mai ales în aceste timpuri de criză

Cu toate că nu avem prea multe imagini cu această proprietate din Marea Britanie, începem serialul nostru despre proprietăţi şi grădini celebre cu Park Place din apropierea oraşului Henley datorită boom-ului imobiliar dacă putem să-l numim aşa , dat de către dezvoltatorul Mike Spink, un om de afaceri britanic specializat în proiecte de lux, zona Kensington şi Chelsea.

Mike Spink  a cumpărat această proprietate în anul 2007 de la un consorţiu de dezvoltatori condus de Robin Paterson, fost director executiv la Hamptons. Acest consorţiu a cumpărat Park Place cu intenţia de a o transforma într-un club select la ţară, dar a fost refuzat de către Consiliul Local după o luptă de circa 5 ani de zile. Nu se ştie exact ce profit au făcut aceştia, însă Mike Spink  a cumpărat de la ei cu 42 de milioane de lire sterline cu intenţia de a o renova şi de a revinde pentru a obţine un profit.Iată că profitul a venit , şi zilele acestea anunţul că această proprietate a fost vandută cu 140 milioane de lire sterline a bulversat companiile imobiliare din insulă, devenind cea mai scumpă casă de la ţară vândută vreodată.

Dar să vedem ce a cumpărat Mike Spink  în 2007! Casa principală, aşa cum se vede în poza 1, construită în secolul XVII spre sfârşit, reconstruită în stil renascentist francez între anii 1871- 1873. Casa este abordată de –a lungul ei de un aliniament de arbori aliniaţi. Casa este compusă dintr-o sală mare, alte camere spaţioase pentru recepţie, camere ce păstrează vestigii ale splendorii lor seculare, tavane decorative, unele camere au ferestre cu vitralii enorme şi şeminee din piatră foarte mari. Deasemeni, casa are un turn cu 4 etaje cu vedere spre Tamisa. Toată proprietatea are în jur de 570 de hectare cu o privelişte unică. Apoi, mai există foarte multe proprietăţi periferice, 3 case mari , 10 cabane, plus alte 8 cabane renovate proaspăt, un ponton şi un hangar pentru bărci, două terenuri de golf, o curte agricolă dar din păcate nu avem încă poze cu această grădină agricolă.

Casa a fost construită iniţial în anul 1719 de către Sir Archibald Hamilton, ce a cumpărat proprietatea de la doamna Elizabeth Baker. În anul 1738 proprietatea a fost vândută către fiul cel mare al regelui George al –II – lea, Prinţul de Wales Frederick.  În anul 1871 o mare parte din interiorul casei a fost distrus de foc, iar proprietarul de atunci al casei, Sir John Noble, ce cumpărase casa cu un an înainte, a angajat unul din cei mai celebri arhitecţi ai vremii, Cundy Thomas , pentru a o reconstrui. Se spune că în 1866 un posibil cumpărător al casei ar fi fost Regina Victoria.

În secolul trecut casa a fost în proprietatea unui armator grec, John Latsis, proprietar a unei firme de transport maritim, iar din 1988 în actuala casăa funcţionat  o şcoală cu internat.

S-ar părea că în urma vânzării către acest om de afaceri rus, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, Mike Spink e reţinut în jur de 120 de hectare de teren pentru o dezvoltare imobiliară ulterioară, acesta fiind şi profitul declarat al afacerii, el cheltuind cu renovarea proprietăţii circa 100 de milioane de lire sterline.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 16.08.2011


 

 

Comments are closed.