Grădini celebre ( IV) – A fost reconstituit palatul lui Henric al –VIII-lea

Pictura din anul 1752 , acuarela pe panza, realizata de Joris Hoefnagel

Palatul  considerat a fi fost una din cele mai frumoase minuni arhitecturale ale lumii a fost demolat în anii 1670 – 1682 şi vândut piesă cu piesă ca materii prime pentru a plăti datoriile la jocurile de noroc ale Ducesei de Cleveland, amanta regelui Charles al – II- lea. Când a fost construit se întindea pe o proprietate de 700 de hectare, cu foarte multe spaţii verzi, grădini şi păduri, situat între Ewell şi Cheam în Surrey. Henric al – VIII- lea a început construcţia sa în anul 1538 în onoarea marii sărbători a naşterii primului său moştenitor de sex masculin, viitorul rege Edward al – VI- lea.

Henric al -VIII- lea

Modelatorul Ben Taggart l-a reconstituit la scara 1: 75 după o lungă muncă de cercetare , iar acum este expus la Muzeul din Cheam, Surrey. Unul din cei ce au participat la cercetările reconstituirii, profesorul Biddle, a declarat recent : „ – Am reuşit să aflăm totul despre această clădire, şi putem spune că este la fel de precisă ca în realitate. Am fost implicat în cercetarea privind acest castel şi acum sunt mulţumit de rezultate. Costurile acestui model s-au ridicat la 20.000 de lire sterline, însă acum putem spune că a meritat.”

Extravaganţa regelui Henric al-VIII-lea a atins cote nebănuite în acea vreme, în anul 1538 când a început construcţia acestui castel a cheltuit peste 1.250.000 de lire sterline ( echivalentul a 375.000.000 de lire sterline astăzi) pentru acest proiect.Iniţial a fost concepută ca o cabană de vânătoare. La final , cronicarii vremii au caracterizat-o ca o „ o construcţie fără egal , această construcţie nu are egal în artă sau faimă, britaniciii au cu ce se mândri!“.Din păcate, la circa 150 de ani după construcţie, amanta lui Charles al – II- lea, ducesa de Cleveland,  a demolat-o şi vândut-o piesă cu piesă pentru a acoperi datoriile făcute la jocurile de noroc.

Profesorul Martin Biddle de la Universitatea Oxford , a început săpăturile şi strângerea de ilustraţii, dovezi arheologice, artefacte de excepţie, în anul 1959 în calitate de student.Munca sa a fost încununată astăzi de realizarea acestui model ce oglindeşte perfect castelul original , o construcţie fără seamăn la acea vreme.

 

Autor : Constantin Claudiu

Publicat 20.10.2011

Foto : dailymail.co.uk

 

Comments are closed.