Gradini celebre ( IX) – Longleat House in Wilthsire –Marea Britanie

 

Longleat House , o adevarata capodopera arhitecturala, este considerata in Marea Britanie ca fiind unul din cel mai bun exemplu de inalta arhitectura elisabetana si una din cele mai frumoase case deschise publicului.

Istoria casei incepe in anul 1540, cand John Thynne , un om remarcabil care lucra ca bucatar pentru regele Henric al VIII- lea, a cumparat proprietatea cu 53 de lire sterline. Pe aceasta proprietate erau ruinele unei manastiri la acea vreme, si imediat dupa aceea s-a inceput constructia unei case de locuit. Dupa cativa ani aceasta prima constructie a ars intr-un incendiu ceea ce  a insemnat parasirea locului de catre John pentru o vreme, insa dupa un timp, in anul 1580 , a reconstruit din nou casa.

Suprafata totala de teren este de circa 900 de acri ( 360 de hectare ), iar primele amenajari au fost facute de John “ Capability “ Brown, cel mai mare arhitect peisagist britanic din toate timpurile,  s-au amenajat cateva parcuri, s-au lasat in jur de 60 de hectare de teren pentru o livada, o alta parcela de teren pentru agricultura, la acea vreme cand faima lui John Thynne crescuse si era foarte bine vazut chiar si dupa moartea sa, proprietatea capatase o valoare foarte mare, fiind lasata mostenire din generatie in generatie, atat casa cat si terenurile dimprejur.

Interioarele au fost renovate in anii 1870 – 1880 de catre firma de amenajari a lui John Dibblee Crace, interioare ce se pastreaza si astazi, picturi bogat ornamentale, majoritatea aurite din abundenta. Tot aici gasiti una din cele mai mari colectii private de carte din Europa, peste 40.000 de carti catalogate si asezate in 7 biblioteci. In salile de biblioteca ajungi din Sala Mare a casei unde se spune ca in anul 1649 a fost executat regele Charles I, acum este expusa vesta cu care era imbracat in momentul executiei.

In anul 1975 s-a amenajat un labirint din gard viu de Taxus baccata , in lungime de 2 km, o adevarata atractie astazi, o piesa de rezistenta a amenajarilor exterioare de pe proprietatea Longleat. Gardul viu a fost proiectat de catre arhitectul peisagist Greg Bright , si este ingrijit cu regularitate de catre echipe specializate, ajungand recent la o inaltime de peste 3 metri, un punct de atractie deosebit pentru iubitorii de arta verde. Astazi, gardul este tuns dupa o metoda unica pe glob, muncitorii sunt echipati cu niste picioroange metalice pentru a se putea deplasa la inaltime si de a lucra comod. Puteti afla mai multe informatii despre aceste metode de tuns accesand linkul aici.

Lord Bath, unul din descendentii familiei lui Thynne, a realizat singur picturile murale din Longleat House, aceste adevarate opere de arta incorporeaza un amestec de vopsele pe baza de ulei si rumegus, o incursiune fascinanta in lumea personalitatii fascinante a domnului Bath.

 

Longleat House este situata la aproximativ 5 km de Warminster, si la 12 km de Westbury. Se poate ajunge cu trenul de la Londra, ori cu autobuzul. Pretul este destul de piperat pentru buzunarul nostru, biletul de intrare este de 10 lire si sa plateste la sosirea pe proprietate, iar daca doriti sa efectuati un tur al proprietatii va trebui sa platiti un alt bilet, turul se efectueaza in fiecare zi la ora 12 fix si dureaza circa o ora. Sunt parcari special amenajate pentru autocare ori pentru masini mici, si un lucru important pentru cei care se duc cu masina este sa urmeze instructiunile intocmai,  adica sa parcheze exact in locurile special amenajate, este interzisa parcarea la umbra arborilor sau pe spatiile verzi. Rezervari si informatii puteti primi la Telefon: 01985 844328 E-mail: sales@longleat.co.uk

Tot aici este amenajat un mare parc de distractii pentru copii, Safari park, cu un traseu de plimbare pentru grupuri impreuna cu ghid din partea casei, o jungla amenajata cu animale interesante de la tropice, in 2012 vor fi aduse un grup de gorile ce vor popula parcul.Veti vedea cerbi, tarantule, leoparzi, lei din jungla, Pestera liliecilor, Oglinda vestita a regelui Arthur, Jungle express si multe alte atractii deosebite care fac deliciul copiilor.

Ceea ce ma fascineaza cel mai mult este ca absolut toate marile castele din Marea Britanie, dar absolut toate ofera servicii de inchiriere pentru nunti sau alte ceremonii corporate, receptii sau onomastici. Mi se pare absolut unic sa poti sa faci o nunta intr-un asemenea decor invesmantat in haine de epoca , cu domnisoare de onoare si cavaleri medievali. Este sublim ! Un eveniment unic in viata ,cum este nunta in viata unui om, eveniment binecuvantat de insusi Iisus Hristos in Cana Galileei , sa ai posibilitatea sa-l faci intr-un asemenea decor poti sa spui ca nu mai ai nevoie de altceva in tot restul vietii.

Anul acesta Longleat House isi deschide portile pentru vizitatori pe 11 februarie.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 01.02.2012

Foto : http://www.longleat.co.uk

 

 

 

 

 

Comments are closed.