Grădini celebre (VI) – Casa care a inspirat imnul favorit în Anglia este scoasă la vânzare

Conacul elisabetan care a fost sursa de inspiraţie pentru poetul irlandez doamna Cecil Frances Alexander ( fostă Humphreys) în anul 1848 când a scris imnul celebru în Marea Britanie „All things bright and beautiful” , imn cântat de generaţii de copii , a fost scoasă la vânzare cu suma de 2,25 milioane lire sterline. Casa acoperită cu iederă  se află lângă Abergavenny şi este considerat a fi sursa de inspiraţie pentru binecunoscutul imn, situată într-un decor idilic, a fost construită cu mult mai devreme, iniţial în anul 1532, a schimbat mai mujlţă proprietari de-a lungul istoriei sale.


Doamna Cecil Frances Alexander a scris peste 400 de imnuri în timpul vieţii sale, iar cartea în care apare vestitul imn pentru copii a apărut în peste 69 de ediţii până acum, fondurile obţinute fiind donate în scopuri caritabile. Conacul este situat pe 6 hectare de teren, în apropierea râului Usk care şerpuieşte de-a lungul văii, un peisaj copleşitor pentru oricine. În apropierea casei este şi o livadă, camerele sunt foarte luminoase şi aerisite, proiectate în stil victorian, cu accesorii de înaltă calitate, candelabre strălucitoare, podele în marmură albă, câteva camere lambrisate cu panouri de lemn în stil Hampton Court, şeminee ornate completate cu mobilier antic rafinat, paturi cu baldachin, într-un cuvânt adevărate interioare pline de bun gust şi intimitate.

Cecil Frances Alexander , născută Humphreys,  a fost un poet prolific şi scriitor, ce a scris peste 400 de imnuri, născută la Dublin în anul 1819, mare parte din viaţa ei şi-a petrecut-o alături de soţul ei William Alexander, Arhiepiscop de Armagh un susţinător fervent al Mişcării Oxford. A murit în anul 1895 şi este îngropată la Londonderry.

Cele mai cunoscute imnuri scrise de celebra scriitoare sunt „Toate lucrurile frumoase şi luminoase” , „ Există un deal verde foarte departe” şi un colind de Crăciun „ Oraşul regal al lui David”.

Toate lucrurile luminoase şi frumoase

Toate lucrurile strălucitoare şi frumoase,
Toate creaturile mari şi mici,
Toate lucrurile înţelepte şi minunate:
Domnul Dumnezeu le-a făcut pe toate

Fiecare floare care se deschide puţin,
Fiecare pasăre mică care cântă,
El a făcut culorile lor strălucitoare,
El a făcut aripile lor mici.

Munţi purpuriu de deasupra,
Râul care curge –n vale,
Apus de soare şi dimineaţa
Aceasta lumineaza cerul.

Vînt rece în timpul iernii,
Soarele de vară plăcut,
Fructe coapte în grădină,
El le-a făcut pe fiecare.

Copaci înalţi în Pădurea Verde,
Pajiştile unde ne jucam,
Papură de apă,
Pentru a aduna în fiecare zi.

El ne-a dat ochii pentru a le vedea,
Şi buzele ca noi să putem spune
Cât de mare este Dumnezeu Atotputernic,
Care a făcut toate lucrurile bine.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 16.11.2011

Foto dailymail.co.uk

 

Comments are closed.