Gradini celebre ( VII ) – Gradina Ascog Hall , Scotia – Un obiectiv de vizitat in vacanta

Castelul Ascog Hall a fost construit in anul 1844 de catre James Rev Monteith a Dalkeith, dupa care a fost cumparat in anul 1856 de catre Robertson Buchanan Stewart , iar ulterior preluat de catre fiul sau Alexander Bannatyne , ce era la acea vreme un comerciant de vaza in Glasgow. In jurul anului 1870 , Alexander Bannatyne Stewart a comandat peisagistului Edward La Trobe Bateman ( 1816 – 1897 ), realizarea peisajului de gradina din jurul proprietatii sale, castel renumit la acea vreme in Scotia. Bateman era renumit la acea vreme ca arhitect de gradina, pentru bogatia amenajarilor sale , dupa ce s-a intors din Australia in anul 1867, unde contribuise la realizarea Melbourne Botanic Gardens. Din pacate, nici una din amenajarile sale din acea vreme nu a supravietuit astazi, fie din cauza vremii, fie din cauza reamenajarilor periodice ce au schimbat oarecum fata castelului. Se crede ca a ramas insa perspectiva deschisa de planurile topografice ale lui Edward Bateman, dimensiunea suprafetelor amenajate ramanand neschimbate pana in zilele noastre.

Ceea ce veti vizita in zilele noastre este o amenajare ce dateaza de circa 20 de ani, amenajare moderna ce serpuieste pe langa bancile si paturile de flori din gradinile palatului. Plantarea, inlocuirea speciilor , plivitul ,intretinerea gradinii se face de catre personalul angajat al palatului, unele specii perene fiin adevarate vedete ale amenajarilor, precum azalea si primula, iar printre acestea sunt foarte multe specii de trandafiri, maci, stanjenei, crinul de toamna, euphorbia.

Tot aici avem si o sera de plante tropicale, restructurata de catre proprietarii actuali ai castelului, Wallace si Katherine Fyfe in 1998, cu o colectie impresionanta de plante tropicale.Din pacate, ceo doi s-au stins in anul 2009 , afacerea fiind preluata de Susannah Alcorn . Structura de baza este excavata in interiorul pamantului , in forma de L, iar acoperisul este format din grinzi de fier si acoperit cu sticla la nivelul pamantului, astfel la intrare ai impresia ca intri intr-o grota, acest fapt ajutand foarte mult la incalzirea pe timp de iarna , nefiind necesara incalzirea suplimentara, mai ales ca se folosesc foarte multe specii subtropicale si un mare numar de specii de ferigi. Cu toate acestea organizatorii au deseori probleme pe timpul verii cand este foarte greu sa mentii temperatura la un nivel optim, chiar si cu toate orificiile de ventilatie deschise ,inauntru se supraincalzeste peste limita admisa. In mod miraculos, cand s-a inceput restaurarea serei in anul 1987, acoperisul era prabusit in totalitate, iar interiorul serei era sufocat de copaci si maracini, una din ferigile de mare valoare a supravietuit intemperiilor, este vorba despre un exemplar cu un rizom de un diametru de peste un metru si cu inaltime de peste 3 metri, ce este vizibil si astazi. Specialistii spun ca aceasta feriga are peste 1000 de ani. Restructurarea serei a insemnat si repopularea cu noi specii de pteridophytes ( ferigi ) cu ajutorul Royal Botanical Garden, dupa care in anul 1997 a fost redeschisa vizitatorilor.

In anul 2001 , Fundatia pentru Gradinile Istorice din Scotia a acordat premiul I gradinii de la Ascog Hall, eveniment foarte important care a fost relatat in presa nationala si internationala de la acea vreme.

Multe colturi de gradina au amenajari monocolore, in special alb, puternic parfumate ce te face sa lenevesti odihnindu-te la umbra arborilor pe o banca si contempland priovelistea seducatoare. In anul 2001 s-a mai infiintat o gradina pe locul unui fost teren de tenis , alaturi de un iaz mare care a fost si el restaurat. Gradina palatului se intinde pe 3 hectare, fiind o adevarata atractie si un adevarat loc de odihna pentru cei care cauta un loc linistit de vacanta.

Aici puteti sa va cazati pentru cateva nopti si sa vizitati si obiectivele turistice dimprejur, o noapte costa 35 de lire cu mic dejun inclus pentru o camera mare, cu pat dublu sau matrimonial, cu vedere la gradina.Micul dejun foloseste ingrediente si retete locale, nu vor lipsi oule, ceaiul, cafeaua,  si biscuitii tipic englezesti. Atentie ca nu se accepta plata prin card de credit pe loc, ci doar daca efectuati plata cu doua saptamani in avans, se accepta doar plata prin numerar pe loc.

Gradinile sunt deschise odata cu inceputul Sarbatorilor Pascale si pana la sfarsitul lunii octombrie in fiecare an. Luni si marti este inchis. Nu sunt admise animale de companie inauntru, caini sau pisici. Grupurile de peste 10 persoane beneficiaza de reducere peste 10 % , iar pentru cei singuri pretul de intrare este de 4 lire iar pentru copii este 1 lira. Rezervari se pot face si telefonic la numarul de telefon +44 01700 504555. Mrs Susannah Alcorn

Cum ajungem aici?

Cel mai simplu este sa luati un autobuz din Glasgow , ce merge pe M8 prin Greenock spre terminalul de feribot, iar dupa alte 35 de minute ajungeti la gradina Ascog. Sunt si trenuri in perioada de vara destul de dese ce se pot lua din gara Glasgow.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 24.01.2012

Comments are closed.