Grădini celebre – Villa Ephrussi Rostchild – Un obiectiv de vizitat în vacanţă ( II )

Situată pe riviera franceză a Coastei de Azur, Villa Ephrusi de Rotschild este înconjurată de cele 9 grădini celebre de o frumuseţe zdrobitoare. Istoria acestei monumentale construcţii este relativ recentă, şi este opera baronesei Charlotte Beatrice de Rothschild, fiica bancherului Alphonse James de Rotshschild, membru proeminent în familia de bancheri celebri din Franţa . În anul 1902 , vărul soţului ei, Theodore Reinach , a început construirea unei vile în stil grecesc în localitatea Beaulieu-sur-Mer de pe riviera franceză. Baroneasa Ephrussi de Rothschild a făcut o vizită vărului ei şi s-a îndrăgostit definitiv de această zonă pitorească ce se întinde aproximativ de la Monaco până la Nice.Astfel a dobândit o parcelă de pământ de circa 69000 metri pătraţi la Cap Ferrat şi a început construcţia unei vile luxoase în stil veneţian, vilă ce avea să devină mai târziu Villa Ephrussi de Rothschild.

În timpul vieţii baroneasa a umplut vila cu multe colecţii de artă, a creat propria grădină zoologică privată cu păsări exotice şi animale, o colecţie de mobilier antic foarte valoroasă,o sală de porţelan şi colecţia sa magnifică, ce a fost recent restaurată şi prezintă acum o colecţie somptuoasă de farfurii, platane, vaze realizate în fabricile de porţelan regale ale Franţei.

În 1934 a murit la vârsta de 75 de ani  lăsând moştenire toate colecţiile sale de artă şi vila situată pe riviera franceză Institutului Francez, Academie des Beaux Arts, astfel devenind publică , putându-se vizita şi astăzi.

Construită pe cea mai îngustă parte a promontoriului Saint-Jean- Cap – Ferrat , acest palat somptuos este una din cele mai frumoase clădiri de pe Riviera franceză, are vedere la Golful Villefranche pe de o parte şi Golful Beaulieu pe altă parte. Cap Ferrat este staţiunea de vară a Europei şi a celor mai bogaţi oameni din America de Nord. Baroneasa Ephrussi de Rohtschild a început construcţia propriu-zisă în anul 1905, inspirată de palatele veneţiene renascentiste. Vila este înconjurată de cele 9 grădini tematice magnifice. Aici, vizitatorii vor fi surprinşi plimbându-se în simetria exactă a grădinilor franceze , admirând vegetaţia luxuriantă a grădinii spaniole de exemplu, ori a grădinii florentine, savurând parfumul abundent a grădinii de trandafiri, privind copacii rari exotici din grădina tropicală, sau vestigiile arheologice din grădina de piatră.Villa Ephrussi este singura mare casă situată pe Riviera franceză deschisă publicului pentru a arăta o idee despre reşedinţele de vară  magnifice construite în Belle Epoque de către cei bogaţi.

Toţi vizitatorii primesc gratuit un set de căşti audio pentru a asculta un comentariu interactiv în 8 limbi, ce poate fi folosit şi ca ghid, permiţând turiştilor să exploreze în ritm propriu diferitele camere din vila.Librăria oferă pentru iubitorii de amintiri posibilitatea de a cumpăra o selecţie de cărţi, cărţi poştale, DVD-uri, obiecte decorative, bijuterii, tricouri şi alte articole de modă inspirate din splendoarea acestei zone. Iubitorii de natură vor găsi o colecţie impresionantă de  cărţi de grădinărit ilustrate. O gamă largă de obiecte personalizate, sere mici, ierbare şi jocuri incitante pentru copii.

Odată ajunşi la intrare vă întâmpină vila cu sala de ceai şi restaurantul  cu terasă cu vedere la Golful de Villefranche. Aici aveţi de ales, ori faceţi un tur pe coasta proprietăţii în dreapta şi începeţi vizita dumneavoastră cu turul grădinilor, ori alegeţi varianta din stânga cu vizitarea vilei si mai apoi în sens invers continuaţi cu turul grădinilor pe cealaltă parte a coastei.

Dacă alegeţi să începeţi cu turul grădinilor şi apucaţi pe drumul din dreapta , prima grădină care o traversaţi este grădina spaniolă , cu o vegetaţie luxuriantă şi cu o amenajare de apă cristalină pe centrul temei.Pe pereţii construcţiei sunt dirijaţi spre căţărare mai multe plante de Bougainvillea , floarea de hârtie, ce te încântă în orice perioadă a anului cu florile sale viu colorate, specifice rivierei franceze.

Următoarea grădină traversată este grădina florentină, străjuită de pergole şi colonade din piatră înfăşurate de vegetaţie luxuriantă şi umbrită de arbori seculari.

Apoi , o scurtă vizită prin grădina de piatră te invită să intri în grădina japoneză, cu tot ceea ce înseamnă ea, perfect îngrijită în orice perioadă a anului. O poartă din bambus şi plantaţii de bambus ce străjuiesc intrarea plus un fir de apă specific japonez prevestesc parcă ordinea ce va urma. Amenajări de piatră, nisip, râuri de curenţi benefici, un ochi de apă , totul în cel mai perfect stil japonez intâlnit in Europa.

 

Următoarea grădină ce o străbateţi este grădina exotică, cu vegetaţie din cea mai diversă, agave şi o colecţie impresionantă de cactuşi,ce au întâlnit aici clima perfectă pentru a încânta privitorul cu cele mai minunate forme.

Înainte de a ajunge la grădina franceză veţi mai trece prin grădina provincială, o grădină rustică, tipică zonei, cu multă floră spontană, străjuită de o alee principală, după care grădina de trandafiri cu foarte mulţi trandafiri încadraţi de borduri de buxus.

Pentru a ajunge la punctul central al grădinilor, vestitele grădini franceze, veţi mai trece pe lângă templul iubirii şi apoi veţi rămâne muţi de uimire la vederea grădinii franceze, una din cele mai frumoase grădini din Franţa.Inspirată din şcoala lui Le Notre, o alee principală vă îndrumă plimbarea prin centrul grădinii pentru a ajunge la punctul central , o fântână muzicală şi un lac de apă perfect geometric. De pe alee veţi admira în stânga şi dreapta peluza gazonată cu gazon mediteranean, tufe de buxus  tunse în forme medievale, palmieri înalţi deosebit de atrăgători, mici ochiuri de apă ce se încadrează perfect în gazon fiind înconjuraţi de diverse compoziţii florale.

După vizitarea grădinilor puteţi intra pe aripa din sud în interiorul vilei. Aici,veţi descoperi o colecţie impresionantă de picturi celebre semnate Fragonard, Bouchet şi Lancret, colecţia de obiecte de ceramică franţuzească, librăria, dormitoarele cu saloanele de mobilă antică perfect îngrijită.

În calendarul evenimentelor de la acest sfârşit de an găsim Zilele parfumului, între 17 şi 18 septembrie 2011. Mai multe activităţi vor fi oferite pe parcursul celor 2 zile oferindu-vă posibilitatea de a descoperi arome ameţitoare de flori. Maestrul Renaud Arrighi va prezenta publicului munca sa de cercetare privind mirosurile şi tehnici moderne de difuzie. Parfumuri şi arome exotice vă vor stimula simţurile, aşa că sunteţi invitaţi să vă puneţi nasul la încercare.

Ultimul eveniment din acest an este expoziţia de cactuşi, plante suculente şi plante carnivore, la prima sa ediţie, între 1 şi 2 octombrie, practic încheie evenimentele din acest an de la Villa Ephrussi. Vor expune circa 40 de producători selectaţi din cei mai faimoşi din Europa de plante carnivore, cactuşi, orhidee, plante suculente.

În speranţa că v-am trezit curiozitatea,  şi am făcut un tur virtual al acestei minunate grădini de pe Coasta de Azur, vă urez vacanţă plăcută !

Autor Constantin Claudiu

Publicat 02.09.2011

foto : villaephrussi.com

 

 

 

Comments are closed.