Gradinile de pe acoperis – moda anului 2012 in tarile dezvoltate

Despre acoperisurile verzi am mai scris si anul trecut, noua moda tinde sa ia amploare s-ar parea , cu toate ca pretul unei asemenea amenajari este destul de ridicat, constructia unei asemenea amenajari nefiind tocmai simpla. In SUA si Europa, dar si in Japonia, agitatia strazilor urbane este estompata de aceste pete de culoare ce ofera o oaza de calm , ridicand peisajul pajistilor cu flori salbatice mai aproape de cer. Beneficiile sunt foarte mari, in primul rand eliberarea de oxigen in atmosfera, atat de necesara aglomerarilor urbane. Un alt beneficiu este reducerea poluarii fonice si reglajul izolatiei termice, mai ales in cazul temperaturilor extreme de vara care supraincalzesc acoperisul blocurilor.

In Germania , inca din anul 1989 , unele orase precum Stuttgart , au reglementat prin hotarari municipale sprijinul si obligatia ca blocurile ce au acoperisuri plate sa fie amenajate cu gradini verzi , spre diminuarea poluarii si a schimba fata orasului.

Modalitatea de realizare a acestor acoperisuri verzi difera de la caz la caz, se pot folosi o varietate larga de plante ce se preteaza la aceste amenajari, unii prefera gazonul intins, altii pajistile de flori salbatice, toate au insa o influenta pozitiva asupra mediului si te lasa fara respiratie cand le privesti. Tari ca Elvetia sau Germania au legiferat obligativitatea ca orice constructie noua cu acoperis plat sa fie dotata cu acoperis verde. Pe de alta parte, sunt proprietari de locuinte care au inceput sa –si doreasca asemenea opere de arta pe acoperisul proprietatii lor.

Aceste fotografii sunt opera tinerilor casatoriti Diane Cook si Len Jenshel, ce au calatorit in lumea intreaga pentru capturarea acestor opere de arta de o frumusete uimitoare. Preocupati de problemele de mediu, cei doi doresc sa aduca in atentia opiniei publice poluarea si influenta negativa a poluarii asupra mediului inconjurator.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 23.01.2012

Foto Diane Cook si Len Jenshel

Comments are closed.