Hristos a înviat !

Autor: Ing. Peisagist Gabriela Chiorcea

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este cea mai importantă sărbătoare, aflându-de în centrul credinței creștine. Apostolul Pavel spunea: “Dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credinţa voastră”, (I Corinteni 15, 17 – orthodoxwiki, 2012).

      Prin răstignirea, moartea, ca mai apoi, Învierea Sa, Mântuitorul a luat păcatele noastre asupra Lui, scoțându-ne din iad și dându-ne, nouă, mântuirea. Învierea reprezentând lucrarea de răscumpărare a omului, dar și de ridicarea acestuia din îndepărtarea sa de Dumnezeu. Astfel, ea nu trebuie separată nici de răstignirea şi moartea Sa pe cruce, pentru ca lucrarea de răscumpărare, ce a făcut Dumnezeu prin Fiul Său întrupat, să fie unitară (orthodoxwiki, 2012).

Paștele este sărbătorit, an de an, în lunile aprilie sau mai. În aceste luni natura ”explodează”, îmugurind, înflorind și înfrunzind o mare parte din vegetația existentă în jurul nostru.

Un contact important între creștini și plantele care înfloresc lunile de primăvară, se petrece în ziua de Florii (Duminica dinaintea Paștelui), atunci când Iisus intră în Ierusalim călare pe o asimă, pentru a fi judecat, răstignit, omorât,  ca mai apoi să Învie, în ziua Paștilor. În această zi de Florii ramuri de Salix alba ’Tristis’ (Salcie) sunt aduse în biserică, pentru a fi sființite și împărțite credincioșilor, iar Narcisus pseudonarcisus (Narcise), sau Hyacinthus orientalis (Zambile),sunt aduse pentru a împodobii icoanele.      În zilele Paștelui natura se bucură împreună cu noi, de Învierea Domnului, înflorind o serie de plante, cu ajutorul cărora creștinii își împodobesc Casa Domnului, sau mesele de Paște. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt: Syringa vulgaris (Liliacul), Forsythia intermedia (Ploaia de aur), sau Paeonia lactiflora (Bujorul), dar și o serie de pomi fructiferi.

Putem spune că plantele, dendrologice sau floricole, participă împreună cu noi toți, în fiecare an, la marea sărbătoare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ajutând la împodobirea și înmiresmarea incintelor bisericilor, a locuințelor noastre, dar și a meselor de Paște.

Sursa imaginilor:

http://www.crestinortodox.ro/evenimente/sfintirea-paraclisului-manastirii-sf-gheorghe/paraclisul-manastirii-sfantul-gheorghe-invierea-domnului-9419.html

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Salix_alba_%27Tristis%27_02_by_Line1.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Narcissus_pseudonarcissus_(daffodills)_-_1.jpg

http://www.missouriplants.com/Bluealt/Hyacinthus_orientalis_page.html

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Lilac_Flower%26Leaves%2C_SC%2C_Vic%2C_13.10.2007.jpg

http://www.flowerpicturegallery.com/v/Forsythia-flowers-pictures-gallery/Bright+small+yellow+flowers+of+Forsythia.PNG.html

http://sweetandbitter.ro/despre-ceai/bujor/

Comments are closed.