Importanta culturii lămâiului in apartamente

Cultura lamaiului in vase este practicata de numerosi amatori , cu deosebire in mediul urban. Fiind o planta sempervirescenta si remontanta , lamaiul decoreaza apartamentele cu frunzele , florile si fructele lui , mai ales in anotimpul iernii si primavara timpuriu. In afara de aceasta , daca este rational ingrijit , produce si fructe , in fiecare an. Datorita continutului lor foarte ridicat in vitamina C (68-76 mg in 100 g suc ) si acid citric ( 3,8 – 7 % ) , lamaile au un rol deosebit in alimentatia omului.

Acidul citric din lamai dizolva acidul uric si sarurile lui ; ca atare , o cura de lamai, facuta la indicatia medicului , poate servi ca leac impotriva aterosclerozei.

In coaja lamailor , continutul de vitamina C este mult mai ridicat decat in suc (163 mg %) , iar in varfurile lastarilor ajunge pana la 880 mg %. In afara de vitamina C , lamaile mai contin cantitati mici din vitaminele A , B , D , E.

Particularitatile biologice si ecologice ale lămâiului

In apartamente , lamaiul ( Citrus limonium ) creste ca o tufa (arbust) si traieste circa 30 de ani.

Lamaiul trebuie transplantat dintr-un vas in altul cu tot cu pamantul in care se gasesc radacinile lui ; astfel se prinde greu si vegeteaza anevoios.

In cursul unui an , lastarii lamaiului au 2-3 valuri de crestere. Frunzele servesc si ca organe de depozitare a substantelor de rezerva. Daca din anumite cauze , ele cad , pomul isi formeaza alti lastari cu frunze , dar in anul urmator nu va rodi.Frunzele traiesc 2-3 ani si se reinnoiesc treptat.

Florile apar pe ramurile din anul precedent , foarte rar pe lastarii in crestere , cate una sau mai multe la subsuoara frunzelor , in tot timpul anului , insa perioada principala de inflorit are loc primavara , odata cu primul val de crestere a lastarilor. De la caderea petalelor pana la coacerea fructelor , in conditii de apartament , este nevoie de 180-200 de zile.

Lamaile trebuie recoltate in parg , cand culoarea lor trece din verde in verde-galbui spre galben.Daca lamaile coapte nu se recolteaza , ele inverzesc din nou , eventual pot sa-si continue cresterea si se mentin pe planta pana la 2-3 ani , fara sa-si piarda din continutul in vitamina C , insa coaja lor se ingroasa , devine tare , iar pulpa mai putin suculenta.

Lamaii altoiti incep sa rodeasca dupa 3-5 ani de la plantare , iar cei din samanta abia la 8-10 ani. Din practica s-a stabilit ca pentru a nu debilita plantele , in primul an de rod pe un lamai se lasa 1-3 fructe , in anul al doilea 3-8 fructe , in al treilea 10-15 fructe etc.

Fructul lamaiului este o baca , cu coaja aderenta la pulpa.In coaja exista numeroase glande care secreta uleiuri eterice ce dau fructelor aroma si parfumul caracteristic.

 
Pagina ta de Inceput! Director Web de Top

Comments are closed.