Influenta pe care o are altoirea asupra vitei de vie

  1. 1.       Influenta reciproca intre altoi si portaltoi.Intre altoi si portaltoi exista o influenta reciproca.Altoiul imprima cu timpul o parte din insusirile sale portaltoiului , iar portaltoiul la randul sau influenteaza asupra insusirilor altoiului.In cazul altoirii , altoiul serveste ca mentor pentru portaltoi , iar portaltoiul ca mentor pentru altoi.Trebuie retinut insa ca influenta mentorilor este posibila in cazul hibrizilor tineri care prezinta suficienta plasticitate la schimbarile impuse de mentor.Cand altoiul provine de la un hibrid nou , atunci cel care isi imprima influenta de mentor este portaltoiul.Cand portaltoiul este un hibrid nou , atunci altoiul serveste ca mentor.
  2. 2.      Influenta altoirii asupra energiei de crestere. Energia de crestere a vitei altoite este direct influentata de vigoarea portaltoiului si altoiului.Asa de exemplu , un soi de vita altoita pe un portaltoi viguros creste mult mai intens decat pe radacinile sale proprii.In schimb , pe un portaltoi slab , acelasi soi se dezvolta mai slab decat pe radacina sa proprie.Trebuie retinut ca si un altoi puternic poate influenta in mod pozitiv energia de crestere a portaltoiului , dupa cum un altoi slab , micsoreaza energia de crestere a portaltoiului.
  3. 3.      Influenta altoirii asupra fructificarii vitei de vie.Altoirea grabeste intrarea pe rod a vitei de vie.Vitele altoite si bine ingrijite pot produce struguri incepand cu al 2-lea sau cel mult al 3-lea an de la plantare , pe cand vitele nealtoite incep rar sa produca inainte de 4-5 ani.La vitele altoite numarul ciorchinilor (strugurilor) este mai mare , iar boabele sunt mai mari si mai dense pe ciorchine ca urmare a legarii(fecundatiei)mai complete a florilor.In general , altoirea contribuie la marirea recoltei.Aceste schimbari se datoresc nu atat influentei reciproce dintre altoi si portaltoi , cat mai ales afinitatii si sudurii complete intre acestia.
  4. 4.      Influenta altoirii asupra calitatii productiei.Acelasi soi atunci cand este altoit produce struguri mai frumosi ca aspect , cu bobul mai mare si cu capacitate de acumulare  a zaharului mai mare decat atunci cand se cultiva nealtoit.Vinurile obtinute de la vitele altoite sunt intotdeauna calitativ superioare vinurilor de vita indigena(nealtoite).
  5. 5.      Influenta altoirii asupra longevitatii vitei de vie.Altoirea are o influenta negativa asupra duratei de viata a vitelor.Vita pe radacini proprii , nealtoita , traieste mai mult decat cea altoita.Vitele altoite pot avea o longevitate mai mare atunci cand intre altoi si portaltoi exista o afinitate mai mare.Asemenea vite pot trai si rodi bine o perioada de 40-50 ani.

Comments are closed.