Inmultirea vitei de vie
Vita de vie se poate inmulti pe doua cai si anume :
– Sexuat sau prin seminte
– Asexuat sau vegetativ , prin butasi , marcotaj si altoire.
Marcotajul.Inmultirea vitelor prin marcotaj consta in provocarea inradacinarii unor lastari sau coarde inainte de a-i desparti de planta-mama.Marcotajul este metoda , iar marcota este lastarul sau butasul inradacinat obtinut.
Marcotajul constituie metoda cea mai veche de inmultire vegetativa a vitei de vie si a fost practicata pe scara larga inainte de aparitia filoxerei.In prezent este recomandata a se aplica la completarea golurilor in viile indigene ( pe radacini proprii ) de pe terenurile nisipoase si in plantatiile de portaltoi.In viile altoite , marcotajul este recomandat numai in cazul completarii golurilor in viile batrane , in special la soiurile rezistente la filoxera ( Babeasca , Coarna , Cabernet )sau in acele vii care urmeaza a fi defrisate peste 5-8 ani , tinand seama ca vita chiar daca este atacata de filoxera , rezista si rodeste 5-8 ani , mai ales daca marcota nu este detasata de planta mama.
Spre deosebire de vitele obtinute prin seminte , marcotele reproduc intocmai insusirile si caracterele plantei mama.
Felurile de marcotaj.Marcotajul poate fi simplu , multiplu , prin musuroire , prabusire etc.Cand marcotajul se aplica la un lastar in crestere se numeste marcotaj in verde.
Marcotajul se spune ca este simplu atunci cand din lastarul sau coarda introdusa in pamant se obtine o singura marcota.Dupa modul si adancimea de ingropare a coardei , marcotajul simplu poate fi : marcotaj de suprafata , marcotaj de suprafata cu calcai , marcotaj ingropat semiadanc si marcotaj ingropat adanc.
Marcotajul multiplu sau chinezesc este atunci cand coarda ingropata superficial emite lastari si radacini la fiecare rod , producand mai multe marcote.La acest sistem de marcotaj , coarda se ingroapa fara a-i suprima ochii si fara a-i scoate varful afara din pamant.Se suprima numai ochii de pe portiunea de coarda de la butuc pana la intrarea in pamant.
Marcotajul prin musuroire consta in musuroirea butucului pana la o inaltime care acopera baza coardelor sau lastarilor pe o lungime de 15-20 cm.Fiecare lastar sau coarda emite radacini la baza , iar toamna sau primavara urmatoare se desface complet musuroiul si se taie de la baza fiecare coarda cu radacina , obtinandu-se astfel atatea marcote cate coarde au fost musuroite.
Marcotajul in verde se numeste astfel fiindca se folosesc lastarii verzi erbacei.Se aleg lastarii cei mai lungi si se ingroapa la 20-25 cm , lasandu-le afara numai varful.De la fiecare nod pornesc radacini noi , formandu-se astfel marcota.
Marcotajul mixt este acela prin care la coardele alese primavara pentru marcotare in uscat , li se lasa sa creasca in prelungire cate un lastar care apoi se ingroapa pentru marcotare impreuna cu coarda veche. Se numeste mixt pentru faptul ca marcota ce se formeaza este alcatuita din coarda si lastar.
Toate metodele de marcotaj se folosesc de obicei la completarea golurilor in vii si mai rar la obtinerea marcotelor pentru infiintari de noi plantatii.
Prabusirea este tot un sistem de marcotaj care consta in executarea unei gropi adanci imediat langa butucul de vita , in care se culca ( prabuseste ) butucul intreg , astfel incat punctul de altoire sa vina exact la nivelul solului.
Coardele sau cordita de pe partea de butuc ce vine la suprafata solului se taie la 3-4 ochi.Apoi groapa se umple cu pamant si se musuroieste.Aceasta metoda se foloseste de obicei numai pentru readucerea scaunului inaltat al butucului la nivelul solului.
Autor Constantin Claudiu
Publicat 11 ianuarie 2012