Kalanchoe pumila – familia Crassulaceae – o specie puţin mai aparte pentru un coş suspendat unic – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Kalanchoe pumila – un coş suspendat plin cu flori până după sărbătorile pascale.

 


Kalanchoe pumilla face parte din categoria plantelor ornamentale foarte rezistente, plante suculente, şi am ales-o spre dezbatere fiindcă o întâlnim mai rar în ofertele designerilor noştri, cu toate că personal o consider foarte interesantă , chiar premergătoare cvasicelebrei petunia ( surfinia ) ce este regina plantelor cultivate în coşuri suspendate la noi în ţară.

Kalanchoe pumila se adaptează uşor în mediul extern, adică puteţi să o mutaţi pe timp de vară pe o terasă, pe un balcon, se adaptează chiar şi în locuri mai puţin calde şi uscate. Ca mod de cultivare, se adaptează cel mai bine în coşuri suspendate, pentru că acoperă elegant dimensiunea vasului având o imagine de bol, iar când înfloreşte florile sunt curgătoare şi elegant arcuite spre înapoi, creând impresia unei  plante care are tendinţa să-şi aplece portul spre pământ. Un alt efect interesant obţineţi dacă o plantaţi în ghivece de ceramică lăcuite în culori strălucitoare, intense, pentru că frunzişul ei colorat în argintiu va contrasta puternic într-un ghiveci de ceramică lăcuită.

Frunzele sunt de aproximativ 2, 5 cm lungime, uşor cărnoase, lucioase, de formă oval- eliptică, întotdeauna plăcute la atingere, de o culoare gri-violet.

Florile ne însoţesc de la sfârşitul iernii până spre jumătatea primăverii, sunt de culoare roz-roşiatică, dungate uşor, formate din 4 petale arcuite spre direcţia tulpinii, culoarea florii creează un contrast interesant cu frunzele.

Cum alegem o plantă bună ?

Uitaţi-vă atent la frunze, trebuie să fie perfect lucioase, întregi, fără semne sau urme de uscăciune, cu internoduri mici , de preferat să cumpăraţi o plantă compactă, chiar dacă nu este în acel moment curgătoare.

Întreţinere

Dacă o ţineţi în ghiveci cu tăviţă dedesubt, aveţi mare grijă atunci când udaţi să nu stagneze apa în tăviţă, poate cauza apariţia unor boli fungice. Ca să evitaţi acest neajuns, după ce a-ţi udat la aproximativ un sfert de oră mai faceţi o tură pe lângă ghivece şi unde vedeţi apă în tăviţe eliminaţi-o.

Expunere

Mereu în lumină puternică, o expunere cât mai luminoasă, în dosul unei ferestre chiar dacă razele soarelui bate direct pe plantă pentru o perioadă de vreme nu va fi nici o problemă, pentru că prin sticlă lumina se va filtra suficient. Atenţie sporită în momentul în care o scoateţi pe balcon, după o iarnă lungă razele soarelui o va arde chiar şi după câteva ore . Expuneţi cu prudenţă primele zile, în locuri din balcon parţial umbrite.

Apa

Vara udaţi o dată pe săptămână, toamna şi primăvara de două ori pe lună, iar iarna o dată pe lună.

Substratul de pământ

Un amestec de pământ de flori bogat în materiale fibroase, şi nisip macar o treime. Pe fundul vasului este bine să aveţi 1 cm de pietriş de mărimea unei alune pentru un bun drenaj.

Clima şi temperatura

Fiind o plantă suculentă sub 7 grade celsius deja îngheaţă, adică sub această temperatură o pierdeţi . La temperaturile caniculare de vară nu are probleme, pentru că nu este expusă la razele directe ale soarelui.

Fertilizare

Utilizaţi un îngrăşământ pentru plante grase, dizolvat în apa de udat, o dată la 2 luni din aprilie până în luna august.

Înmulţire

Prin butaşi prelevaţi din mai până în luna august, prelevaţi butaşi de aproximativ 10  cm lungime, şi puneţi la înrădăcinat într-un amestec de 50 % nisip şi 50 % turbă de semănat.

Preţ

În coş suspendat de 18- 22 cm diametru costă aproximativ 50 ron.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 24.03.2011

 

Comments are closed.