Leuşteanul – Levisticum officinale – cultivare,sfaturi utile,inmulţire
Leusteanul
Importanţa culturii-Se cultivă în special pentru frunzele sale şi mai puţin pentru fructe şi rădăcină.Frunzele sunt folosite în arta culinară la aromatizarea diferitelor mâncăruri.Seminţele şi rădăcinile conţin uleiuri eterice şi au întrebuinţări medicale.
Originea şi aria de răspândire-Leuşteanul este originar din Europa de Sud,iar în ţara noastră cultura şi consumul lui s-au răspândit în toate regiunile.
Caracteristici biologice-Leuşteanul este o plantă perenă.Rădăcina este pivotantă,cărnoasă şi pătrunde adânc în sol.
Tulpina floriferă apare în culturile făcute prin semănare direct în câmp numai din anul al doilea.Este goală în interior,înaltă şi mult ramificată.Fiecare ramificaţie se termină cu o inflorescenţă bogată,sub formă de umbelă.
Frunzele sunt de culoare verde,lucioase.La începutul vegetaţiei,frunzele formează o rozetă destul de mare.Mai târziu apare şi tulpina florală care,dacă se îndepărtează la timp,frunzele cresc din nou.
Temperatură-Leusteanul este o plantă puţin pretenţioasă la căldură.Seminţele germinează la 2-3 grade C şi plantele încep să crească primăvara foarte de timpuriu,prima recoltă de frunze obţinându-se prin aprilie.Brumele din primăvară şi toamnă nu dăunează vegetaţiei acestei plante.
Lumină-Leuşteanul este puţin pretenţios faţă de lumină,cultura lui reuşeşte şi pe terenuri mai umbrite.
Apă-Pe soluri cu multă umiditate , plantele suferă şi dau producţii mici.În regiunile secetoase,leuşteanul trebuie irigat.
Sol-Necesită soluri bogate,adânci şi permeabile.
Cultură-Pentru înfiinţarea unei culturi de leuştean se aleg terenuri lipsite de buruieni,care se ară din toamnă şi se fertilizează cu gunoi de grajd.
Se poate cultiva prin semănare direct în câmp,prin răsad sau prin despărţirea tufelor.Semănatul se poate executa toamna,in octombrie sau primăvara,devreme.La hectar se folosesc 4-5 kg de sămânţă.
Cultura se întreţine curată de buruieni prin praşile.În caz de secetă,cultura se irigă.
O lucrare absolut necesară este rărirea plantelor pe rând,care se execută când plantele au 2-3 frunze normale.
Răsadul se obţine in răsadniţe reci,semănatul făcându-se în luna august în rânduri la distanţă de 10 cm.Pentru a asigura o creştere bună,se aplică udatul,plivitul şi afânarea solului.In câmp,răsadul se plantează după 45-60 de zile.
Înmulţire-Producerea seminţelor la leuştean se face astfel:din cultura de consum,într-unul din ani nu se mai recoltează frunzele pentru consum şi nici nu se mai îndepărtează tulpinile florale la apariţia lor,lăsându-le să înflorească.Seminţele se produc începând din al doilea an de cultură,producţia variind intre 600-800 kg/ha.
Mult succes!
Autor biolog Catalina I.
Publicat 14.03.2010 iSEO