Localurile de fortat si conducerea fortarii la vita de vie

Localurile de fortare. In procesul tehnologic de producere a vitelor altoite , fortarea urmeaza imediat dupa altoire , de aceea sera de fortare face parte organic din acelasi complex  de altoire. Asemenea complexe de altoire si fortare au mai multe compartimente independente  fiecare servind unei anumite lucrari in procesul de altoire. In continuare vom vorbi numai despre incaperile propriu-zise de fortare , care pot fi mai moderne sau mai simple.

Sala de fortare in complexele moderne se compune dintr-o incapere de acomodare termica  un culoar la subsol unde se gasesc sursele de incalzire si una sau mai multe sali de fortare , prevazute cu stelaje pentru asezarea lazilor. Sistemul de incalzire este central si asigura o reglare a temperaturii  dupa nevoie.

Depozitul de stratificat vitele este construit separat in apropiere si in componenta complexului. Bordeiele sunt constructii ieftine si pot fi facute din caramida sau beton. Dimensiunile bordeielor se calculeaza dupa numarul lazilor si modul cum se aseaza – pe un rand sau pe doua randuri de lazi. Pentru 2 randuri de lazi , cu un coridor de trecere la mijloc de 1,5- 2 m latime si de 0,6- 0,7 m intre perete si lazi , latimea bordeielor trebuie sa fie de 4,5 – 5 m. Lungimea se stabileste dupa nevoie , dar fara a depasi 30 m. Adancimea trebuie sa fie de 2,5 m , maximum 3 m , din care 0,6 – 0,7 m deasupra pamantului pentru ferestre. Ferestrele trebuie prevazute cu obloane. In bordei se fac de obicei 2 randuri de stelaje , distantate intre ele la 1 m si la 0,3 m intre pardoseala si stelaj. Bordeiele trebuie prevazute cu instalatie de incalzit , termometre si higrometre. Constructiile cu utilizare mixta . Pentru fortarea butasilor se pot folosi si constructiile existente ( grajduri , magazii etc.) carora li se fac amenajarile necesare pentru incalzire si reglarea luminii dupa voie.

Conducerea fortarii.Fortarea butasilor altoiti se incepe prin formarea unei temperaturi de 30 grade C in sala de fortare care se mentine la acest nivel pana ce rumegusul din lada ajunge la temperatura de 24 – 25 grade C.  Atunci , temperature aerului din camera se coboara la aceleasi valori si se mentine 2- 3 saptamani , atat cat dureaza fortarea. La aceste temperaturi , tesuturile altoiului si portaltoiului se caluseaza uniform si suficient de tare. La aceasta temperatura , calusarea completa se realizeaza la majoritatea butasilor in 12-15 zile , ceea ce permite utilizarea serelor de 2 ori in cursul aceluiasi sezon de altoire. In timpul fortarii , sera trebuie aerisita zilnic. La inceput se da mai putin aer , iar catre sfarsitul perioadei de altoire , mai mult. Umiditatea relativa a aerului trebuie sa se mentina intre 75 – 80 %. Cand umiditatea aerului tinde sa scada , se stropeste dusumeaua cu apa calda pana ce umiditatea relativa se ridica la valorile necesare. Daca umiditatea aerului tinde sa treaca peste 80 % , ea trebuie coborata printr-o aerisire indelungata a salii.

La inceputul fortarii lumina in sere trebuie sa fie difuza. In etapa a doua a fortarii cand incep sa creasca lastarii , pentru a-i preveni de etiolare se mareste treptat si cantitatea de lumina primita de acestia. Pentru a cunoaste mersul fortarii , lazile se controleaza din 2 in 2 zile , scotand cate 1 vita din diferite lazi , de la mijlocul lor. In scopul uniformizarii conditiilor de fortare , se schimba locul lazilor intre ele pe plan vertical , trecand pe cele de pe stelajul de jos pe cel de sus , si invers. Procesul de fortare se considera terminat cand calusul este complet format , ca un inel continuu la punctul de altoire , iar baza butasului este si ea calusata. O atentie deosebita trebuie acordata luptei impotriva mucegaiului care este deosebit de periculos in sere. Cand se observa insule de mucegai in straturile de rumegus de la suprafata lazii , lada se izoleaza in alta parte. Apoi , se curata tot rumegusul de la suprafata , punandu-se in loc rumegus proaspat. In acelasi timp , locul se prafuieste cu floare de sulf. Intrucat mucegaiul se raspandeste foarte usor , trebuie luate toate masurile de dezinfectare a instrumentelor cu care se umbla in lada infectata. Dezinfectarea se executa cu o solutie de 5% sulfat de cupru.

Calirea . Dupa terminarea fortarii , lazile se muta in incaperi mai reci  sau chiar in aer liber pentru ca vitele altoite sa se adapteze conditiilor naturale de afara.Mutarea lazilor trebuie facuta treptat pentru calirea butasilor. La calire sub cerul liber , vitele pot sta 15 – 20 zile ,pana ce temperatura din sol , la adancimea de 40 cm,  sa fie de 10 – 12 grade C. Lazile cu vite asezate afara pentru calire trebuie imprejmuite cu gard inalt , ca sa nu fie expuse vanturilor reci. De asemenea se supravegheaza temperatura din timpul noptii. Daca temperatura spre ziua se apropie de 0 grade C , lazile se acopera cu rogojini sau se produce fum gros in jurul locului unde sunt asezate lazile. In aceasta perioada , se opreste cresterea lastarilor , frunzele capata culoarea verde si incep sa asimileze.

Publicat 14/ 02/ 2013

Foto www.chauvin-agro.fr

              www.mercier-groupe.com

Comments are closed.