Lucrari de infiintare a culturii de trandafir

Pregatirea solului inainte de plantare este extrem de importanta. O cultura de trandafir dureaza cel putin 6-7 ani, asa ca este necesara desfundarea adanca a solului la o adancime de minim 50 -60 cm. In cazul ca solul serei nu corespunde ca drenaj se prevede instalarea drenurilor.

Fertilizarea de baza se face cu 100 – 250 tone/ ha gunoi semidescompus, 100 – 200 tone / ha turba, 1000 – 1500 kg / ha superfosfat si 500 – 800 kg / ha sulfat de potasiu. Aplicarea ingrasamintelor si dezinfectia se fac dupa aceleasi reguli ca la cultura de garoafa.

Atentie mare se acorda corectarii PH-ului , care trebuie sa fie intre 6,5 si 7,5 , folosindu-se carbonat de calciu sau sulf. Doza de ingrasaminte chimice se calculeaza in functie de nivelul optim pe care trebuie sa-l atinga solul :

N : 15- 25 mg / 100 grame de sol uscat

P : 6 – 8 mg / 100 grame de sol uscat.

K : 25 – 35 mg / 100 grame de sol uscat.

Incorporarea materiilor organice se face cu ajutorul rotosapei si frezei inainte de dezinfectie, iar a ingrasamintelor naturale dupa dezinfectie.

Sistemul clasic de cultura prevede 4 randuri pe brazda lata de 110 cm distantele intre plante fiin de 30/25 cm, revenind astfel cate 12 plante la 1m2. Alta varianta prevede spatierea plantelor la 40/22 cm adica 8 plante la 1 m2.

Intrucat plantele de pe randurile din mijloc dispun de mai putina lumina si produc un numar redus de flori comparativ cu cele din randurile marginale s-a trecut la plantarea in benzi a trei sau mai ales a doua randuri in care caz pe langa repartizarea mai uniforma a productiei de flori , lucrarile de ingrijire si recoltarea florilor se executa mai usor.

In acest caz distantele folosite la plantare pot fi de 30/30 cm, 38 / 30 cm , 40 / 20 cm, cu 60-70 cm latimea intervalului intre benzi, asigurandu-se o desime la hectar de 80-85.000 de plante.

Plantarea se face in gropi, plantele asezandu-se la adancimea la care au fost plantate anterior. Plantarea prea adanca a plantelor obtinute  prin altoire franeaza cresterea lastarilor si duce la formarea de radacini proprii cu o serie de deficiente care apar. Daca in momentul plantarii , plantele par deshidratate este bine ca ele sa se scufunde cu radacinile in apa, 24- 48 de ore, ceea ce le asigura o turgescenta mai buna si sanse de crestere covenabila.

Udarea se face manual pentru a asigura asezarea solului si contactul cu radacinile . Apa se aplica local, adica pe o zona limitata in jurul plantei.

Dupa plantare si udare se poate proceda si la acoperirea plantelor cu folie din polietilena pentru a se mentine umiditatea ridicata, ceea ce grabeste pornirea mugurilor. Cand mugurii incep sa se desfaca ( dupa circa 8- 10 zile ) se inlatura folia.

foto : www.flori-cultura.ro

Comments are closed.